THEPOWERGAME
Ένα παγκάκι από συμπιεσμένα ανακυκλωμένα υλικά, βαμμένο με φωτοκαταλυτικά χρώματα, απορροφά τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, στερεοποιώντας τους στην επιφάνειά του, δεσμεύοντας, ταυτόχρονα, το διοξείδιο του άνθρακα. Διαθέτει κάδους ανακύκλωσης, με αισθητήρες πλήρωσης, ώστε να ειδοποιεί τα απορριμματοφόρα ότι πρέπει να τους αδειάσουν. Καλύπτει τις ενεργειακές του ανάγκες από τον ήλιο, ενώ έχει και σύστημα κλειδώματος, ώστε όταν γεμίζουν οι κάδοι να μην υπάρχει υπερχείλιση.
Δεν είναι το παγκάκι των ονείρων μας, ούτε μια εντυπωσιακή κατασκευή από μια science fiction ταινία. Αποτελεί μια κατασκευή της ομάδας R.A.I.S.E. (Reusable-Advanced-Innovative-Safe-Economical), πίσω από την οποία βρίσκονται μαθητές από το Λύκειο Φιλοθέης, οι οποίοι κέρδισαν το πρώτο βραβείο στον το 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας Νέων με Προσανατολισμό στην Αειφόρο Ανάπτυξη.
Στον διαγωνισμό του Envolve Entrepreneurship, που δραστηριοποιείται στην υποστήριξη του οικοσυστήματος των startups, «κατέβηκαν» 20 ομάδες τόσο από δημόσια όσο και από ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Δυναμική ήταν η παρουσία μαθητών από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πάτρα, και Κρήτη.
Τη δεύτερη θέση στον διαγωνισμό κατέλαβε η Wormsy από το 10ο Γενικό Λύκειο Λάρισας, η οποία παράγει ειδικούς κάδους συλλογής οργανικών αποβλήτων, που διευκολύνουν τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Διαθέτουν πέντε ειδικούς αισθητήρες, που συλλέγουν επιστημονικά δεδομένα του περιβάλλοντος του κάδου, τα οποία είναι απαραίτητα για την επιτυχή δημιουργία του κομπόστ.
Οδοντόκρεμα που στερεοποιείται
Οι ιδέες των μαθητών ξεπέρασαν σε ευρηματικότητα ακόμη και ώριμες επιχειρήσεις: την τρίτη θέση πήρε η GreenDent από τη Σχολή Μωραΐτη, η οποία δραστηριοποιείται στο κλάδο της στοματικής υγιεινής. Η ομάδα παράγει μια οδοντόκρεμα που στερεοποιείται, ώστε να συσκευαστεί και να διανεμηθεί στην αγορά με ένα τρόπο φιλικότερο προς το περιβάλλον.
Το βραβείο καλύτερης παρουσίασης πήρε η AQUA FERTILITY από το ΕΝΕΕΓΥΛ Αγίας Παρασκευής και για κωφούς-βαρήκοους μαθητές. Η ομάδα ασχολείται με την καλλιέργεια τροφίμων μέσα σε ένα συμβιωτικό οικολογικό σύστημα, την ενυδρειοπονία, και προσφέρει εκπαιδευτικές υπηρεσίες, με επισκέψεις εμπλοκής στη διαδικασία παραγωγής.
Τέλος, το βραβείο κοινού κατέκτησε η Green Teen Community από τα Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος», που θα δημιουργήσει μια εφαρμογή-παιχνίδι για κινητές συσκευές που θα βοηθάει τους χρήστες (μαθητές/τριες) να προσδιορίσουν, να συγκρίνουν και βελτιώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα.
Οι μαθητές παράγουν καινοτομία
Οι 20 φιναλίστ παρουσίασαν ζωντανά το εγχείρημά τους και η κριτική επιτροπή κατέληξε στους πέντε νικητές. Οι ομάδες αποτελούνται από μαθητές/τριες Γυμνασίων και Λυκείων από όλη την Ελλάδα, ενώ όλοι οι μαθητές εργάστηκαν εξ αποστάσεως, χρησιμοποιώντας τις υποδομές του Υπουργείου και το εκπαιδευτικό υλικό του Envolve, τηρώντας παράλληλα όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας, δήλωσε: «Είναι γεγονός πως ιδέες που εξελίχθηκαν σε παγκόσμιους κολοσσούς όπως η Google, η Facebook, ακόμα και η Apple, οι εμπνευστές τους, ξεκίνησαν την υλοποίηση τους από πολύ νεαρή ηλικία».
Ο Jimmy Αθανασόπουλος, Πρόεδρος του Envolve Entrepreneurship, σχολίασε: «Παρά την πανδημία του covid-19, οι μαθητές κατάφεραν να μας αποδείξουν ότι η θέληση, η ομαδικότητα και το όραμα πρέπει να αποτελούν κινητήριο δύναμη για όλους μας».
Ο Αλέξανδρος Νούσιας, Διευθυντής του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα, δήλωσε: «Είμαστε περήφανοι για όλες τις ομάδες που παρουσίασαν ζωντανά τις ιδέες τους. Μέσα από το διαγωνισμό μας, ανέπτυξαν επιχειρηματικές δεξιότητες με έμφαση στη δημιουργικότητα, την ομαδικότητα, την κριτική σκέψη, την προσήλωση στο στόχο, τη διαχείριση του χρόνου, αλλά και την ικανότητα παρουσίασης. Παράλληλα, καλλιέργησαν σημαντικά εφόδια για το μέλλον, είτε δραστηριοποιηθούν ως επιχειρηματίες, είτε όχι».