THEPOWERGAME
Οι κινήσεις του ΥΠΕΝ για τον ηλεκτρικό χώρo
– Σε δύο επίπεδα θα κινηθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με την έλλειψη ηλεκτρικού χώρου, που περιορίζει τη δυναμική των επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Όπως είπε τη Δευτέρα η υφυπουργός Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο συνέδριο του ΥΠΕΝ, πρώτον οι νέοι διαγωνισμοί για ΑΠΕ θα προβλέπουν αυξημένες περικοπές που θα γνωρίζει εκ των προτέρων ο επενδυτής. Το δεύτερο είναι ο καθορισμός ενός σαφούς και ξεκάθαρου χρονοδιαγράμματος, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τους διαγωνισμούς ΑΠΕ στην τριετία 2024-2026. Κύκλοι του υπουργείου σημειώνουν επίσης πως αναμένεται μελέτη για έργα ΑΠΕ με μπαταρίες, που θα ολοκληρωθεί αρχές του 2024, ώστε να νομοθετηθεί το σχήμα.
Οι δύο δρόμοι για ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού κατά Ρήγα
Η Ελλάδα έχει δύο δρόμους ώστε να εξασφαλίσει ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού, καθώς και προσιτές τιμές για νοικοκυριά και βιομηχανίες, είπε χθες στο Λονδίνο ο διευθύνων σύμβουλος της Energean, Μαθιός Ρήγας, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στελεχών του κλάδου στο roadshow ΕΧΑΕ – Morgan Stanley. Ο ένας είναι να προχωρήσουν οι έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές που έχουν παραχωρηθεί και να ανακαλύψουμε δικά μας κοιτάσματα. Ο άλλος είναι να υπογράψουμε μακροχρόνια συμβόλαια με χώρες της περιοχής που διαθέτουν σημαντικά αποθέματα, όπως είναι το Ισραήλ. Σημειώνεται πως στην ΑΟΖ του Ισραήλ δραστηριοποιείται και η Energean, με σημαντικότατη, πλέον, παραγωγή φυσικού αερίου.
Άρωμα γυναίκας στον SSM
– Κλαούντια Μπουχ, ένα όνομα που θα πρέπει να αρχίσει σύντομα να μαθαίνει η τραπεζική αγορά. Όνομα γνωστό σε συγκεκριμένους κύκλους της τραπεζικής αγοράς και ειδικότερα σε όσους έχουν συχνή επαφή με τον SSM, τον Επόπτη των ελληνικών τραπεζών, επικεφαλής του οποίου είναι ακόμη ο Αντρέα Ενρία. Επειδή όλα έχουν ένα τέλος και η εξουσία δεν είναι παντοτινή (αν και αυτό συχνά ξεχνιέται…), η θητεία του Ενρία, που με τον τρόπο του έβαλε τη δική του σφραγίδα την τελευταία πενταετία στο τραπεζικό γίγνεσθαι της χώρας μας, φτάνει στο τέλος της. Τη σκυτάλη θα λάβει για άλλη μια φορά γυναίκα (είχε προηγηθεί η κυρία Nτανιέλ Νουί, για όσους έχουν καλή μνήμη), η Κλαούντια Μπουχ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα τη 1η Ιανουαρίου 2024, ως πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του SSM (με πενταετή θητεία). Και με την ευκαιρία, να πούμε ότι ο SSM θα έχει δεκαετή επέτειο γενεθλίων το 2024, καθώς ιδρύθηκε το 2014, σε πολύ δύσκολες στιγμές που όλοι θέλουν να ξεχάσουν. Έκτοτε εποπτεύει τις 100 πιο μεγάλες -και συστημικής σημασίας- τράπεζες του χώρου της Ευρωζώνης. Μάλιστα, θα το γιορτάσει με ένα διήμερο συνέδριο στη Φρανκφούρτη (σε υβριδική μορφή), με τίτλο «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Εποπτικός Μηχανισμός στα 10: Τα μαθήματα που μαθεύτηκαν και οι προκλήσεις που έπονται».
Η εξόρμηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ινδία
– Στην Ινδία θα βρεθεί στις αρχές του έτους ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Βασικός στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού, πέρα από την εξερεύνηση τρόπων εμπορικής συνεργασίας των δύο χωρών σε διαφόρους τομείς, είναι η εξεύρεση εργατών που θα συνδράμουν τη χώρα στα μεγάλα κατασκευαστικά (και όχι μόνο) έργα. Η Ελλάδα επείγεται να φέρει εργατικό δυναμικό, καθώς τα κατασκευαστικά έργα πολλαπλασιάζονται και δεν προχωρούν όπως αναμένεται. Μάλιστα, λέγεται ότι όσοι Ινδοί προσέλθουν δεν θα λάβουν μόνον προσωρινή άδεια παραμονής στη χώρα μας -και κατά συνέπεια στην ΕΕ-, αλλά μόνιμη άδειας παραμονής. Στην κίνηση αυτήν η κυβέρνηση καταφεύγει καθώς οι «εισαγωγές» Πακιστανών εργατών σταματούν.
! Περίπου οκτώ στους 10 Έλληνες θεωρούν ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) είναι θετικό για τη χώρα. Είναι η τρίτη καλύτερη επίδοση μέσα στην ΕΕ με βάση έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Την υψηλότερη επίδοση έχει η Ιταλία (83%), ακολουθεί η Ισπανία (80%) και η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση (79%). Τα στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία. Ο Ευρωπαϊκός Νότος είναι η περιοχή της ΕΕ που ευνοείται περισσότερο από το TAA και γι’ αυτό θεωρείται πολύ θετική εξέλιξη, καθώς είναι οι πλέον ευνοημένοι. Στην Ελλάδα μόλις το 13% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι «κακό» για τη χώρα.
Σύγκριση τιμών για φορτιστές ηλεκτρικών ΙΧ
– Μέχρι το τέλος του χρόνου θέλουν στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) να έχει βγει στον αέρα ένα νέο ψηφιακό εργαλείο, που θα δώσει τη δυνατότητα σύγκρισης τιμών για τους δημόσιους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων. Οι κάτοχοι ηλεκτρικών οχημάτων θα μπορούν να βλέπουν μέσω μιας αυτοματοποιημένης διαδικασίας στην πλατφόρμα της ΡΑΕΕΥ ποιος είναι ο φθηνότερος κόμβος φόρτισης, ανάλογα με το πού βρίσκονται. Ο ρυθμιστής έχει συλλέξει τα στοιχεία με βάση τις πληροφορίες που έχει λάβει από τους προμηθευτές και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Οι νέες επενδύσεις στο Patmos Aktis
– Προχωρούν οι διαδικασίες σε ό,τι αφορά τις νέες επενδύσεις στο 5άστερο Patmos Aktis, καθώς εκδόθηκε η οικοδομική άδεια για τη δημιουργία νέων ξενοδοχειακών δωματίων με πισίνες. Πρόκειται για το έργο της επέκτασης της δυναμικότητας των υφιστάμενων 56 σουιτών του παραθαλάσσιου συγκροτήματος, με την κατασκευή 34 επιπλέον σουιτών με θέα τη θάλασσα, σε όμορο με το υφιστάμενο ξενοδοχείο οικόπεδο, επιφάνειας 2,8 στρεμμάτων περίπου. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, τα έργα επέκτασης θα γίνουν το 2025. Εν τω μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο ανακαίνισης των υφιστάμενων υποδομών, με στόχο το 5άστερο ξενοδοχείο της Πάτμου να λειτουργήσει ανακαινισμένο το καλοκαίρι του 2024. Και τα δύο επενδυτικά πλάνα έχουν ενταχθεί και χρηματοδοτηθεί εν μέρει από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το Patmos Aktis εξαγοράστηκε τον Μάιο του 2022 από το επενδυτικό κεφάλαιο SMERemediumCap (SMERC), το οποίο φέτος υπέγραψε συμφωνία με τη Marriott International, προκειμένου μετά την ανακαίνιση το ξενοδοχείο να ενταχθεί στο brand The Luxury Collection.