THEPOWERGAME
Σε ποσοστά πέριξ του 15% κινείται πλέον το ΠΑΣΟΚ, με το βέλος να είναι τους τελευταίους μήνες αργά αλλά σταθερά συνεχώς προς τα πάνω. Με αποτέλεσμα οι περισσότεροι αναλυτές να θεωρούν το όριο του 20% για τις ευρωεκλογές απολύτως ρεαλιστικό. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ο ανομολόγητος στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος παραδοσιακά αποφεύγει να μιλάει για συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους. Για παράδειγμα, στις εθνικές εκλογές είχε μιλήσει για «ισχυρό διψήφιο», με το κόμμα του να φτάνει στο 12%. Από τότε κύλησε μπόλικο πολιτικό νερό και οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν αντιστρέψει τους ρόλους στο γήπεδο της ευρύτερης κεντροαριστεράς. Με αποτέλεσμα το ΠΑΣΟΚ να είναι τις τελευταίες ημέρες πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2012.
Αυτό το θετικό κλίμα θέλει να αξιοποιήσει ο κ. Ανδρουλάκης στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, καθιστώντας το κόμμα του αντίπαλο πόλο στην κυβέρνηση. Όπως λένε στην Χαριλάου Τρικούπη, δεν είναι το ζητούμενο απλώς το ΠΑΣΟΚ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ήδη έχει γίνει, αλλά να καταστεί ο εναλλακτικός αξιόπιστος κυβερνητικός πόλος. Ο ορίζοντας για κάτι τέτοιο είναι προφανές οι εθνικές εκλογές. Οι ευρωεκλογές, όμως, του Ιουνίου μπορεί να αποτελέσουν το βατήρα για το μεγάλο άλμα που φιλοδοξεί να κάνει ο κ. Ανδρουλάκης, εκλέγοντας τέσσερις ή και πέντε ευρωβουλευτές. Το σενάριο αυτό μοιάζει ρεαλιστικό, για αυτό και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θέλει να συγκροτήσει ένα αρκετά ισχυρό ψηφοδέλτιο, με φρέσκα πρόσωπα, καλά βιογραφικά και επαγγελματική διαδρομή.
Ταυτόχρονα στη ρητορική του βάζει πλέον και τη στρατηγική των ανοιγμάτων με διττό στόχο: Αφενός για να γίνει το ΠΑΣΟΚ ο βασικός υποδοχέας των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου για να καταδείξει πως προοπτικά υπάρχουν δυνητικοί κυβερνητικοί εταίροι στο χώρο της υπεύθυνης αριστεράς. Στην κατηγορία αυτή φαίνεται πως τοποθετεί προσωπικότητες που βρίσκονται πλέον εκτός ΣΥΡΙΖΑ και προχωρούν στη δημιουργία νέου φορέα. Οι αναφορές αυτές επικεντρώνονται κυρίως στην Έφη Αχτσιόγλου και τον Αλέξη Χαρίτση, για τους οποίους λέγονται καλά λόγια στους διαδρόμους της Χαριλάου Τρικούπη.
Οι συμμαχίες, βεβαίως, θα τεθούν επί τάπητος μετά τις ευρωεκλογές και όταν θα έχουν αποτυπωθεί στην πράξη οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί. Έως τότε, οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη θα επιμένουν στην προσέλκυση ψηφοφόρων, κάνοντας παράλληλα ένα άτυπο face control σε στελέχη που θέλουν να επιστρέψουν στο ΠΑΣΟΚ. Η διαδικασία αυτή δεν είναι εύκολη, καθώς πολλά πρόσωπα είναι φορτισμένα λόγω και της ταραγμένης προηγούμενης δεκαετίας. Από την άλλη, λένε στο ΠΑΣΟΚ, πως θα πρέπει η άνοδος του κόμματος και τα ανοίγματα να επισφραγιστούν και με συγκεκριμένα στελέχη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα θέματα αυτά τα χειρίζεται αποκλειστικά ο κ. Ανδρουλάκης, δεχόμενος εισηγήσεις για διάφορα στελέχη από όλη την Ελλάδα. Είναι πιθανό, δηλαδή, στις προσεχείς εβδομάδες να δούμε μεσαία στελέχη, πρώην πολιτευτές, συνδικαλιστές να ακολουθούν το δρόμο της επιστροφής στην Χαριλάου Τρικούπη, επιβεβαιώνοντας ότι πλέον έχουν αντιστραφεί πλήρως οι ρόλοι αλλά και οι συσχετισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ.