THEPOWERGAME
«Η κλιματική αλλαγή δεν χωρά μικροπολιτική αντιπαράθεση», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή για τα μέτρα ανασυγκρότησης σε Θεσσαλία και Έβρο. Όπως είπε, το κυβερνητικό σχέδιο έχει τρεις προτεραιότητες: α) Πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση του ζωικού κεφαλαίου, β) μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για αποκατάσταση απωλειών και γ) συνολικό σχέδιο άμυνας στην κλιματική επίθεση.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι σε σχέση με την προηγούμενη 10ετία τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν αυξηθεί κατά 50%. Στη συνέχεια παρουσίασε τον απολογισμό των κρατικών παρεμβάσεων μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε Θεσσαλία και Έβρο. Μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι εντός των επόμενων ημερών ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης για τους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία, ενώ επανέλαβε και το κυβερνητικό σχέδιο για υποχρεωτική ασφάλιση των επιχειρήσεων για σεισμό, πυρκαγιές και πλημμύρες, με ετήσιο τζίρο άνω των 2 εκατ. ευρώ.
Ο πρωθυπουργός στην αρχή της ομιλίας του έκανε ένα σχόλιο στη συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση ομήρων. «Εκφράζω την ικανοποίησή μου για μια σοβαρή εξέλιξη, για τη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση ομήρων και συνδυάζεται με προσωρινή παύση πυρός. Είναι κάτι που επιδίωκε η ελληνική διπλωματία. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίζει να συνομιλεί με όλα τα μέρη ως πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας».
Περνώντας στη συνέχεια στο θέμα των φυσικών καταστροφών, είπε, όπως αναφέρθηκε νωρίτερα, ότι το θέμα προϋποθέτει συναινέσεις και κοινές δράσεις. «Η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται. Το κυριότερο, δεν θα αποτελούν έκτακτα φαινόμενα με ένταση παροδική, αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο με μία ένταση η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί με ακρίβεια», ξεκαθάρισε. Κάνοντας μια σύντομη παρουσίαση των όσων συνέβησαν σε Έβρο και Θεσσαλονίκη, υπενθύμισε ότι τα ποσοστά βροχόπτωσης που έφερε η κακοκαιρία «Daniel» ήταν πολύ μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα που είχαν εκδηλωθεί στον «Ιανό».
«Όλα αυτά δυστυχώς δεν είναι τυχαία. Παγκόσμια ως αποτέλεσμα υπερθέρμανσης του πλανήτη μεταξύ 2010 και του 2020, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία. Δυστυχώς η Μεσόγειος δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Οι επιστήμονες θεωρούν δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας του νερού κατά δύο βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο κίνδυνος για δημιουργία τροπικών καταιγίδων και κατά συνέπεια ο κίνδυνος θεομηνιών, όπως αυτή που μας έπληξε τον Σεπτέμβριο», συνέχισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού υπογράμμισε ότι η άμυνα στην κλιματική κρίση είναι μια «παγκόσμια υπόθεση», είπε ότι οι νέες κλιματολογικές συνθήκες ξεπερνούν τις αντοχές των υποδομών που είχαν έως σήμερα όλες οι χώρες, επισημαίνοντας ότι χρέος της πολιτικής είναι να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης.
Εκταμίευση 120 εκατ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας σε χρόνο ρεκόρ
«Θα υπερασπιστώ την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών και εθελοντών», ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Και πρόσθεσε ότι το 112 έσωσε πολλές ζωές, υπενθυμίζοντας ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ενώ μόλις πριν από λίγες εβδομάδες η Καλιφόρνια ήταν η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που εφάρμοσε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.
Απαντώντας στην ερώτηση που κατέθεσε η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε πως η στάνταρ οδηγία στις πλημμύρες είναι «να πας στο υψηλότερο σημείο». «Στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων με την τεχνολογία απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν με εναέρια και πλωτά μέσα, είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και έγιναν οι πρώτες φροντίδες για τη στέγαση. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε επίσης στα μέτρα για την αποτροπή μεγάλης υγειονομικής κρίσης. «Έγιναν όλα αυτά σε συνθήκες ακραίες και πρωτόγνωρες για τη χώρα. Υπάρχουν επίσης 8 μονάδες Ψυχικής Υγείας με έδρα τη Θεσσαλία, που είναι στη διάθεση των πληγέντων. Η καταστροφή πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής αρωγής, επανέλαβε ότι ο μηχανισμός είναι μια κατάκτηση και σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν, με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και εκταμιεύσεις που έχουν προχωρήσει σχετικά γρήγορα. «Έχουμε εκταμιεύσει 120 εκατ. ευρώ σε χρόνο ρεκόρ» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε πως πρέπει να διεξάγονται συνέχεια νέες διασταυρώσεις. «Μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης», ανέφερε επίσης.
Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για τη στήριξη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες σε δίκτυα και υποδομές. «Η αυτοδιοίκηση έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που πρέπει να γίνουν ώστε το κράτος να ρίξει το βάρος στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα», εξήγησε, παρουσιάζοντας στη συνέχεια με αναλυτικό τρόπο τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς.
Η κατασκευή 25 νέων σχολείων και τα έργα στον σιδηρόδρομο
Ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις υποδομές και ειδικά στα σχολεία, είπε ότι με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της χρονιάς δεν χάθηκαν ώρες μαθημάτων, γνωστοποιώντας ότι θα κατασκευαστούν 25 σχολεία σε συνεννόηση με την Ένωση Εφοπλιστών. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτά που έπαθαν ζημιές θα γίνουν καλύτερα από πριν. «Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα», συνέχισε και έδειξε φωτογραφία από την περιοχή της Δαδιάς στον Έβρο και μία φωτογραφία από την Πάρνηθα, όπου έχουν ήδη μπει συνεργεία.
«Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε την εμπορική γραμμή Λάρισα – Λιανοκλάδι. Αντίστοιχη παρέμβαση και στο τμήμα από τη Λάρισα στον Βόλο. Ο μεγάλος στόχος είναι η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα – Θεσσαλονίκη να γίνει καλύτερη και η τηλεδιοίκηση να γίνει από την αρχή στο τμήμα που καταστράφηκε», συνέχισε.
Τα έργα υποδομής μετά τον «Ιανό» άντεξαν στην κακοκαιρία Daniel
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στους πόρους και τα κονδύλια που εξασφάλισε η Ελλάδα από την Ευρώπη. «Το Ταμείο Αλληλεγγύης αυτήν τη στιγμή δεν έχει πόρους και μία από τις προσπάθειες είναι να το “προικίσουμε” με περισσότερους πόρους. Εξασφαλίσαμε πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές», σημείωσε, ενώ μίλησε και για τους πόρους που εξασφαλίστηκαν για παρεμβάσεις στις υποδομές.
«Τα σημαντικά έργα υποδομής που κατασκευάστηκαν μετά τον “Ιανό” άντεξαν όλα», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και παρουσίασε σχετικές φωτογραφίες. «Οι προδιαγραφές που βάζουμε στα νέα έργα θα είναι για να αντέξουν και εντός κόστους που μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε. Το βέβαιο είναι ότι τα έργα του “Ιανού” άντεξαν στον “Daniel”. Αυτό είναι αχτίδα αισιοδοξίας. Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. ευρώ, κυρίως με ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά θα χρειαστεί να συνδράμει και ο Κρατικός Προϋπολογισμός από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει η πολιτική που ακολουθούμε», τόνισε επίσης.
«Νιώθω και εκείνους που έζησαν τη μανία της φύσης και στον Έβρο. Θα είμαστε δίπλα τους. Το κάναμε με τον “Ιανό”. Θα το ξανακάνουμε με τον “Daniel” σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάταξης. Αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις», είπε ακόμη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη «να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες, όπως συμβαίνει στον Έβρο με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο». Ως προς τη διαχείριση των υδάτων της Θεσσαλίας, ο πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι« έχουμε ζητήσει τη συνδρομή ειδικής ολλανδικής εταιρείας», που στην πρώτη της αποτίμηση επισημαίνεται η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών. «Οι Ολλανδοί μας το λένε ξεκάθαρα. Το κλειδί είναι η διαχείριση και η στενή συνεργασία πέραν των ορίων ενός δήμου ή μιας περιφέρειας. Χωρίς αποσπασματικά έργα. Η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας», υπογράμμισε.
Διπλασιασμός των κονδυλίων για την κρατική αρωγή
«Στο πλαίσιο του Κρατικού Προϋπολογισμού διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής για την άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών», ανέφερε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι μέχρι τώρα αποζημιώνονταν όλες οι ζημιές. «Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε. Από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατ. ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια. Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν από τον “Daniel” καταβάλαμε 1 δισ. ευρώ. Θα χρειαστούμε έναν νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ», ξεκαθάρισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης και σε πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. «Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν σήμερα ότι απέναντι στα πρωτοφανή φαινόμενα καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να αποτρέψει πλήρως την καταστροφή. Πρώτος εντόπισα λάθη. Ενσωματώσαμε την εμπειρία σε σημαντικές πρωτοβουλίες, τις οποίες έχει εισηγηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Θα αξιοποιήσουμε τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, αισθητήρες, κάμερες. Επενδύουμε στον διαρκή εξοπλισμό του Πυροσβεστικού Σώματος. Περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον. Να κάνω ξεχωριστή αναφορά στον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Τα πρωτόκολλα της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνουν πιο αυτοματοποιημένα. Θα κάνω αναφορά και στις υποχρεώσεις συμμετοχής των πολιτών, θα παρακολουθούμε τους καθαρισμούς οικοπέδων», σημείωσε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμη πως είναι σημαντική η εμπλοκή των ειδικών και ότι έχει ζητήσει τη μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που θα γίνει στην Κρήτη τον Φεβρουάριο. Επιπλέον, γνωστοποίησε ότι η ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο θα υπάγονται στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητώντας απ’ όλους τους ειδικούς να είναι παρόντες. «Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης. Όμως όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους θα καταθέτουν τις απόψεις τους. Μεγάλη προτεραιότητα αποδίδουμε στην ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης στα ζητήματα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κυρίως με την επιθετική είσοδο των ΑΠΕ. Είναι σημαντικό και για την Ευρώπη να είναι η πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρος. Η προσαρμογή στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα. Θα ακούσω με προσοχή την αντιπολίτευση. Είναι εύκολο να ρωτάς, αλλά πρέπει μερικές φορές να απαντάς. Δεσμεύομαι ότι αν η πρότασή σας ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική, είμαι έτοιμος να την ενσωματώσω στο δικό μας σχέδιο. Αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα», κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων για την αποκατάσταση των καταστροφών στη Θεσσαλία και στον Έβρο.