THEPOWERGAME
Η Ελευσίνα ετοιμάζεται να αποχωριστεί τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και ο Economist έκανε τον δικό του «απολογισμό» σε αυτόν τον ιδιαίτερο χρόνο που πέρασε.
Με ένα εορταστικό τριήμερο γεμάτο με ανεπανάληπτες δράσεις, έργα και εκδηλώσεις σε όλη την πόλη, η Ελευσίνα ευελπιστεί να περάσει σε μια νέα εποχή.
Στις 15, 16 και 17 Δεκεμβρίου η «2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», έχοντας πετύχει ένα μικρό θαύμα στην πόλη της Ελευσίνας -μία από τις μικρότερες πόλεις που έχουν φιλοξενήσει ποτέ τον θεσμό-, γιορτάζει την ολοκλήρωση με ένα μυστήριο που έχει τίτλο «Λήξη: Έναρξη, μια Τελετή».
315 ημέρες μετά το «Μυστήριο 0, Μυστήρια Μετάβασης, Τελετή Έναρξης» τον Φεβρουάριο του 2023, έξι χρόνια μετά την ανάληψη του θεσμού, έφτασε η στιγμή για την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου με τον μόνο τρόπο που μπορεί να τελειώσει κάτι τόσο ζωντανό, ουσιαστικό, συναρπαστικό: ανοίγοντας έναν καινούργιο.
Σε αυτές τις μέρες αναφέρθηκε και ο Economist με άρθρο του που εξηγεί τα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της ιστορικής πόλης και ταυτόχρονα τη σύγχρονη εκδοχή της.
«Στην αέναη αντιπαλότητα μεταξύ των αρχαίων ελληνικών πόλεων, ένα από τα πλεονεκτήματα που είχε η Αθήνα και καυχιόταν γι’ αυτό ήταν ο έλεγχος ενός ιερού τόπου που ονομαζόταν Ελευσίνα, περίπου 20 χιλιόμετρα δυτικά της», ξεκινάει το δημοσίευμα, το οποίο στη συνέχεια αναφέρεται στα Ελευσίνια Μυστήρια.
Η πιο σεβαστή τελετή απ’ όλες της Αρχαίας Ελλάδας πραγματοποιούνταν στην Ελευσίνα προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης. Άρχισαν να αποκτούν μεγάλη φήμη κατά τον καιρό του Πεισίστρατου και έφτασαν στο απόγειο της ακμής τους κατά τον Χρυσό Αιώνα του Περικλή.
«Τον τελευταίο χρόνο οι μανδαρίνοι της σύγχρονης Ελλάδας προσπάθησαν να μετατρέψουν την τοποθεσία, που τώρα ονομάζεται Ελευσίνα, σε ένα νέο άυλο περιουσιακό στοιχείο, φιλοξενώντας μεγάλη ποικιλία εκδηλώσεων, από εγκαταστάσεις πολυμέσων και χορευτικές παραστάσεις μέχρι επιστημονικό συνέδριο. Η Ελευσίνα ήταν μία από τις τρεις ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες του 2023.
Το ετήσιο φεστιβάλ δεν επικεντρώθηκε όμως μόνο στον αρχαιολογικό χώρο, αλλά πέρασε και στη δύσβατη νέα πόλη των περίπου 30.000 κατοίκων, που έχει υποβαθμιστεί από χαλυβουργεία, εργοστάσια τσιμέντου και διυλιστήρια πετρελαίου, καθώς και από ένα νεκροταφείο πλοίων. Αυτό το ζοφερό σκηνικό δεν απέτρεψε τους τολμηρούς πειραματισμούς», συνεχίζει το άρθρο του Economist.
Η τελετή λήξης του Δεκεμβρίου θα είναι μια αρχή, όχι ένα τέλος, επιμένουν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων και η έμφαση θα δοθεί στη χρήση ημιερειπωμένων κτιρίων που έχουν ανακαινιστεί. «Η αναβάθμιση ολόκληρης της Ιεράς Οδού, μέρος της οποίας αποτελεί πλέον αυτοκινητόδρομο, δεν έχει ακόμη προγραμματιστεί, αλλά είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει», καταλήγει το ενδιαφέρον δημοσίευμα.