THEPOWERGAME
Με 21,7 δισ. ευρώ θα χρηματοδοτηθούν τα υπουργεία Οικογένειας και Εργασίας -όπου η μεγάλη πίτα πηγαίνει στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δείχνουν να απώλεσαν έσοδα 898,7 εκατ. ευρώ από τη μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και τη στήριξη των ανέργων και των οικονομικά αδύναμων πολιτών μέσω του ΟΠΕΚΑ.
Για το Εργασίας οι πιστώσεις ύψους 18 δισ. ευρώ, ανέρχονται στα ίδια επίπεδα περίπου με εκείνα του 2023. Στις προβλέψεις για το 2024 έχουν περιληφθεί, μεταξύ των άλλων επιχορηγήσεων, και πιστώσεις ύψους 898,4 εκατ. ευρώ προς τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ για την κάλυψη της απώλειας εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων, που προκαλείται από τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών σε μισθωτούς σε μόνιμη βάση.
Περίπου 600 εκ. ευρώ θα διατεθούν για τα προγράμματα ΑΡΙΑΔΝΗ, ΗΡΙΔΑΝΟΣ και το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) e-ΕΦΚΑ για την ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας και την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων (σύστημα ΑΤΛΑΣ) και η κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας αποτελούν προτεραιότητες στον σχεδιασμό του Υπουργείου.
Για το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχουν περιληφθεί η αύξηση κατά 8% στις προνοιακές παροχές σε χρήμα που λαμβάνουν τα άτομα με αναπηρία από τον ΟΠΕΚΑ με ημερομηνία έναρξης τον Μάιο 2023.
Η πλειονότητα των πιστώσεων που προβλέπονται στον τακτικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2024 του υπουργείου, ύψους 3.7 δις ευρώ, διατίθενται σε μεταβιβάσεις προς τον ΟΠΕΚΑ με σκοπό τη συνέχιση και ανάπτυξη πολιτικών οικονομικής και κοινωνικής στήριξης των ευπαθών ομάδων.
Μέσω της ενίσχυσης του ΟΠΕΚΑ, για το έτος 2024, προβλέπεται να καταβληθούν:
- το επίδομα παιδιού,
- το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα,
- το επίδομα στέγασης,
- το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων και η παροχή σε ανασφάλιστους υπερήλικες,
- οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία,
- η καταβολή επιδόματος 2.000 ευρώ σε οικογένειες για κάθε νέα γέννηση παιδιού και λοιπά προγράμματα,
- δράσεις και ενέργειες που αφορούν σε προνοιακές πολιτικές. Ενδεικτικά αναφέρονται η χορήγηση σχολικών γευμάτων, η οικονομική ενίσχυση σε ανάδοχους γονείς, η υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία» για τους αστέγους και η εισοδηματική ενίσχυση οικογενειών που διαβιούν σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.
Επίσης, προωθείται σειρά παρεμβάσεων για τη στήριξη της ανεξάρτητης διαβίωσης (πρόγραμμα επαγγελματικής αναδοχής για παιδιά, προσωπικός βοηθός), τη διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε κατοικίες, χώρους και δημόσιες υπηρεσίες, αλλά και την πρώιμη παρέμβαση για παιδιά με αναπηρία, ηλικίας 0 – 6 ετών.
Επίσης, προωθούνται η δημιουργία Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης πρόσβασης στην κοινωνική προστασία, στο πλαίσιο του ευρύτερου εκσυγχρονισμού των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ.