THEPOWERGAME
Το σχέδιο αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) για το 2024 ξεδιπλώνει εκ των πραγμάτων η ίδια η αγορά, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, που επισφράγισαν ένα θερμότατο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Εθνική, λίγο νωρίτερα για την Alpha Bank (στρατηγική συνεργασία με Unicredit), αλλά και τη Eurobank (επαναγορά με σημαντικό premium).
Εν αναμονή μιας νέας αναβάθμισης από τη Fitch και σε μια συγκυρία ευνοϊκή, αν και ευαίσθητη λόγω γεωπολιτικής ανησυχίας, το ΤΧΣ, βασικός μέτοχος ακόμη σε συστημικές τράπεζες, προγραμματίζει τα δύο επόμενα σημαντικά deals:
- την πώληση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς,
- την πώληση του υπόλοιπου 18% στην Εθνική.
Προτεραιότητα θα δοθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό, αλλά και τις ιδιαιτερότητες του πλαισίου, στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία παίρνει τώρα τη σκυτάλη, για να αποδεσμευθεί από το 27% της συμμετοχής του Δημοσίου. Οι διαδικασίες για την έναρξη της πώλησης δεν αναμένονται νωρίτερα από τον Μάρτιο, με το πιθανότερο σενάριο να αφορά την πώληση όλου του πακέτου ταυτόχρονα, χωρίς όμως να είναι και σίγουρο.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η διοίκηση του Ταμείου θα έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για το timing τέλη Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου, με βάση την εισήγηση του Συμβούλου αποεπένδυσης για την Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με τον Ηλία Ξηρουχάκη, διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΧΣ, οι αποφάσεις θα ληφθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς, τόσο για το προς διάθεση ποσοστό (που θα κριθεί και από την «όρεξη» των επενδυτών), όσο και από τις διεθνείς εξελίξεις, κυρίως τις γεωπολιτικές.
Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι είναι άγνωστο αν θα κρατήσει κάποιο ποσοστό το Δημόσιο. Και αυτή είναι μια πτυχή που θα κριθεί βάσει συγκυρίας -τόσο για την πώληση της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και στο δεύτερο εγχείρημα της Εθνικής.
Χαρακτηρίζοντας ως μοναδική επιτυχία τις συμφωνίες για την Εθνική, αλλά και για την Alpha Bank, σύμφωνα με όσα σχολίασε ο ίδιος στο περιθώριο της εκδήλωσης χθες στο Χρηματιστήριο για τις νέες μετοχές της Εθνικής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ αναφέρθηκε στην Τράπεζα Πειραιώς με πολύ θετικά σχόλια, προσθέτοντας ότι η τράπεζα έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, τόσο από πλευράς κεφαλαίων, όσο και από πλευράς αναδιάρθρωσης και εξυγίανσης.
Από πλευράς του, ο CΕΟ της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, φαίνεται να συμφωνεί για τον προγραμματισμό που φέρνει την πώληση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Πειραιώς στο επίκεντρο των εξελίξεων για τα τέλη Φεβρουαρίου – αρχές Μαρτίου και διαβάζοντας τις ενδείξεις από την απορρόφηση του 22% της Εθνικής (που ενδεχομένως να μπορούσε να ήταν και ακόμη περισσότερο), διατηρεί την πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανό να διατεθεί άπαξ το 27% των μετοχών Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο.
Σχολιάζοντας τις προοπτικές της τράπεζας, η οποία δεσμεύεται για τη διανομή ενός συμβολικού μερίσματος στο 10% των καθαρών κερδών του 2023 (περίπου 70 εκατ. ευρώ από τα 700 εκατ. ευρώ που εκτιμώνται για το σύνολο του έτους τα μετά φόρων κέρδη), ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στην πορεία της μετοχής, που σήμερα διαπραγματεύεται στο υψηλότερο σημείο της (3,046 έκλεισε χθες), θυμίζοντας την τελευταία αύξηση κεφαλαίου που έγινε το 2021 με τιμή ανά μετοχή 1,15 ευρώ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η κεφαλαιοποίηση της Πειραιώς είναι σήμερα 3,8 δισ. ευρώ, σημαντικά υψηλότερη από 1,3 δισ. ευρώ πριν από δύο χρόνια.
Για την Εθνική Τράπεζα το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στην πώληση του υπόλοιπου 18%, που δεν αναμένεται πριν από το φθινόπωρο του 2024. Ούτως ή άλλως, υπάρχει μια εξάμηνη περίοδος απαγόρευσης διάθεσης μετοχών (το λεγόμενο lock out). Στόχος είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση της Εθνικής αρχές φθινοπώρου. Όπως προφητικά είπε χθες στις δηλώσεις του από την αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών ο CEO της Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς: «Περιμένουμε να είμαστε ξανά εδώ σύντομα» , συμπληρώνοντας την εκτίμησή του ότι η επιτυχία της Εθνικής δεν οφείλεται μόνο στην υψηλή κερδοφορία της Τράπεζας, αλλά και στην τεράστια πρόοδο στο digital banking (ως ψηφιακή τράπεζα) και στην αλλαγή του μοντέλου καταστημάτων της και τη γενικότερη αναδιάρθρωση δικτύου και υπηρεσιών.