THEPOWERGAME
Στη νέα ενεργειακή στρατηγική της Ελλάδας αναφέρθηκε σήμερα στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θ. Σκυλακάκης. «Η στρατηγική είναι ξεκάθαρη, θέλουμε να κινηθούμε γρήγορα με οδηγό τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, που συνδέει διαφορετικές περιοχές με τη ΝΑ Ευρώπη», ανέφερε.
Όπως δήλωσε ο υπουργός «ως χώρα είμαστε ανταγωνιστικοί στα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά στα οποία διαθέτουμε πλούσιο δυναμικό». Ωστόσο, εκτιμά πως θα μπορούσαμε να είχαμε ξεκινήσει νωρίτερα, αλλά θα έπρεπε να ενσωματώσουμε τεχνολογίες πρώιμες. «Είναι δύσκολο μια μικρή χώρα να ενσωματώσει τεχνολογίες που παράγονται αλλού και να ξεκινήσει πρώτη. Είμαστε μία μικρή χώρα αλλά τώρα ενσωματώνουμε πιο γρήγορα τις ΑΠΕ», δήλωσε. Και συμπλήρωσε πως τώρα έχουμε διαφορετικές τεχνολογίες και πρέπει να αξιολογήσουμε σε ποια θα επενδύσουμε. Δεν μπορούμε να έχουμε μία εφοδιαστική αλυσίδα για κάθε νέα τεχνολογία. «Πρέπει να αποφασίσουμε με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ποιες θα είναι ώριμες και ποιες θα έρθουν αργότερα», ανέφερε.
Όσον αφορά τα υπεράκτια αιολικά είπε πως «είμαστε έτοιμοι να μπούμε στην αγορά». «Η οικονομική αξία των υπεράκτιων αιολικών είναι τεράστια και η δυνατότητα να χτίσουμε μία εφοδιαστική αλυσίδα με αφορμή αυτό το πλεονέκτημα είναι κάτι ιδιαίτερα σημαντικό», σχολίασε.
Στη συνέχεια, σημείωσε πως «υλοποιούμε τεράστια έργα στις ΑΠΕ και δουλεύουμε σκληρά στα ζητήματα ενεργειακής απόδοσης». Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει να κάνει με την πραγματικότητα. Δεν έχει να κάνει με την εισαγωγή πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ακόμα και αν η Ευρώπη πετύχει τους στόχους της δεν θα έχει διαφορά αν ο υπόλοιπος πλανήτης δεν ακολουθήσει, ανέφερε. Ο υπουργός έβαλε στο τραπέζι και τους κινδύνους που υπάρχουν εν όψει των αμερικανικών εκλογών. Αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη, ειδικά για τα άτομα που βρίσκονται εκτός Ευρώπης», σημείωσε.
Ο υπουργός τέλος ανέφερε πως θα δώσει «το παρών» στην COP28 στο Ντουμπάι σχολιάζοντας πως «δεν μας απομένει πάρα πολύ λίγος χρόνος για να πετύχουμε τα επιπλέον που χρειάζονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Υπάρχει ο κίνδυνος οι προσπάθειες αυτές σε παγκόσμιο επίπεδο να αποτύχουν. Και πρέπει να καταλάβουμε πως μεγαλύτερο κόστος θα έχει η πολιτική αδράνεια γύρω από αυτά τα ζητήματα παρά η πολιτική δράση», κατέληξε.