THEPOWERGAME
Τη βεντάλια δράσεων κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης άνοιξε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θανάσης Κοντογεώργης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα «Παραπολιτικά».
«Θέλουμε να ενισχύσουμε περισσότερο τους ευάλωτους συμπολίτες μας», επεσήμανε, έτσι, εισαγωγικώς, και αναφέρθηκε στα 2,3 εκατ. πολιτών που θα ενισχυθούν (δικαιούχοι του επιδόματος τέκνου, δικαιούχοι του επιδόματος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, δικαιούχοι αναπηρικών επιδομάτων, χαμηλοσυνταξιούχοι κ.α.). Όλοι αυτοί είναι “άνθρωποι στους οποίους, τα χρήματα αυτά μετράνε πολύ”», τόνισε.
Κοντογεώργης: Δάνεια σε 10.000 δικαιούχους μέσω του «Σπίτι μου»
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης αναφέρθηκε στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης: «Βασικός στόχος είναι όποιος επιθυμεί να κάνει παιδί ή να αποκτήσει στέγη, αυτά να μην αποτελούν παράγοντα άγχους, ανασταλτικό παράγοντα». Για τούτο και «μέσω του προγράμματος “Σπίτι μου” έχει εγκριθεί δάνειο σε 10.000 δικαιούχους και περίπου 1.000 έχουν ήδη μπει στα σπίτια». Ταυτόχρονα με αυτό, τρέχει το πρόγραμμα κοινωνικής αντιπαροχής, το πρόγραμμα ανακαινίζω – εξοικονομώ κ.α.
Ταυτόχρονα, όμως, «πρέπει να ενισχύσουμε τις επιδόσεις του κράτους εκεί που βλέπουμε ότι χωλαίνει. Και αυτό αφορά τον πυρήνα της δημόσιας διοίκησης, το κομμάτι που αφορά τον οικονομικό μετασχηματισμό και τη φορολογική δικαιοσύνη, την υγεία, την παιδεία […] αυτό είναι απαραίτητο να το κάνουμε τώρα, στην αρχή της δεύτερης τετραετίας». ‘Αλλωστε, συνέχισε, είναι «αλλαγές που απαιτούν ένα χρόνο ωρίμανσης, επομένως τώρα είναι ο χρόνος που πρέπει να προχωρήσουμε».
Ερωτηθείς, επίσης, για το ενδεχόμενο να δοθούν αυξήσεις για εφημερίες στο χώρο της υγείας, απάντησε πως, εκτός από την οριζόντια αύξηση στους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού, είναι κάτι που άφησε ανοιχτό ο πρωθυπουργός. Συνεπώς και «εφόσον υπάρξει η δυνατότητα, είναι η νο1 προτεραιότητα. Αλλά πρέπει να δούμε πώς εκτελείται ο προϋπολογισμός».
Για τον πυρήνα της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής, τέλος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε ότι «ο δρόμος της ενάρετης δημοσιονομικής πολιτικής πρέπει να συνεχισθεί γιατί μέσα από αυτή μπορούμε να εξασφαλίσουμε φθηνότερο δανεισμό για τη χώρα». Και, μέσω αυτού, «να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις μακροπρόθεσμης ανάπτυξης, να έχουμε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας, που σημαίνει περισσότερες θέσεις εργασίας και καλύτερα αμειβόμενες δουλειές, αύξηση διαθέσιμου εισοδήματος».
Δίνουμε έμφαση στη φορολογική δικαιοσύνη
Σε άλλη δε, συνέντευξή του στην εφημερίδα «Απογευματινή», απαντά, μεταξύ άλλων, στο θέμα της φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών. Όπως αναφέρει, «από το 2019 η στρατηγική μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάπτυξης στη χώρα, να βελτιώσουμε το φορολογικό περιβάλλον, να μειώσουμε ασφαλιστικές εισφορές και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για τη δίκαιη κατανομή του μερίσματος ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, τώρα έχουμε τη δυνατότητα, να δώσουμε έμφαση στο σκέλος της φορολογικής δικαιοσύνης».
Εξ ου και «παρεμβαίνουμε με μέτρα, όπως η διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών, ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, και ο δικαιότερος τρόπος φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Στο πλαίσιο της φορολογικής δικαιοσύνης και χωρίς να επιμερίσουμε τις ευθύνες μόνο σε κάποιους, έπρεπε να γίνει μία παρέμβαση στο σκέλος των ελεύθερων επαγγελματιών» εξήγησε ακόμη.
Και, εν κατακλείδι, «οφείλουμε να ενισχύσουμε με δίκαιο τρόπο τα δημόσια έσοδα και να στηρίξουμε ανάλογα την κοινωνική μας πολιτική, ξεκινώντας από την υγεία και την παιδεία. Ελπίζουμε να κατατεθούν εποικοδομητικές παρατηρήσεις, σχόλια και αντιρρήσεις, που μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του τελικού σχεδίου παρόλο που μέχρι τώρα η αντιπολίτευση περιορίζεται σε αδόμητη επιχειρηματολογία και άναρθρες κραυγές».