THEPOWERGAME
Πτωτικά κινήθηκαν οι περισσότερες ευρωαγορές με το θετικό κλίμα και τις ανοδικές συνεδριάσεις των προηγούμενων ημερών να υποχωρεί επηρεασμένες και από εταιρικά αποτελέσματα τα οποία δεν ικανοποίησαν επενδυτές.
Άλλωστε το θετικό κλίμα στηρίχτηκε ότι τα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τρίτη ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της. Την ίδια στιγμή υπήρξαν αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα από το αναμενόμενο στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα βιομηχανικά στοιχεία για τον Οκτώβριο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,7% στις 451 μονάδες με την πλειονότητα των κλάδων και των κυριότερων χρηματιστηρίων να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος. Οι μετοχές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ηγήθηκαν των απωλειών, χάνοντας 2,7% λόγω των ασθενέστερων τιμών του πετρελαίου, ενώ οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας αποτέλεσαν μια σπάνια εξαίρεση προσθέτοντας 1,1%.
Ο γερμανικός DAX σημείωσε άνοδο κατά 0,24% στις 15.786 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά 0,57% στις 7.168 μονάδες και ο FTSE 100 στο Λονδίνο διολίσθησε σε ποσοστό 1,01% φτάνοντας τις 7.410 μονάδες.
Στην περιφέρεια, ο FTSE MIB στο Μιλάνο μειώθηκε κατά 0,71% στις 29.258 μονάδες και ο IBEX 35 στο Μιλάνο διαμορφώθηκε στις 9.667 μονάδες αυξημένος κατά 9.667.
Τα εταιρικά κέρδη συνεχίζουν να καθοδηγούν την κίνηση των τιμών των μεμονωμένων μετοχών στην Ευρώπη. Έτσι άνοδος 6% είχε η μετοχής της Siemens μετά την ανακοίνωση ιστορικά υψηλών κερδών ενώ από την άλλη πτώση 11% για την Burberry καθώς τα αποτελέσματα έδειξαν επιβράδυνση πωλήσεων στο τρίτο τρίμηνο δείχνοντας υποχώρηση της δαπάνης για είδη πολυτέλειας.
Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει και για τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Σαν Φρανσίσκο την Τετάρτη, σηματοδοτώντας την πρώτη συνάντηση των ηγετών εδώ και περίπου ένα χρόνο. Οι ηγέτες συμφώνησαν να επαναλάβουν τη στρατιωτική επικοινωνία σε υψηλό επίπεδο, σύμφωνα με τις δύο χώρες, αλλά η Ταϊβάν παραμένει σημείο εμπλοκής.
Κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη θέση των ΗΠΑ ότι η Ταϊβάν διατηρεί την κυριαρχία της, παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς της Κίνας. Το Πεκίνο θεωρεί ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της επικράτειάς του, χωρίς δικαίωμα ανεξάρτητης διεξαγωγής διπλωματικών σχέσεων.