THEPOWERGAME
Αποφασισμένος να εξασφαλίσει μια δανειακή συμφωνία με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δήλωσε ότι εξακολουθεί να είναι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όζμπορν, η οποία συμφωνία, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει την παραίτηση της Ελλάδας από τις διεκδικήσεις της ή τη ψήφιση νέων νόμων από τη Βρετανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times του Λονδίνου.
Την παραδοχή αυτή έκανε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο ετήσιο δείπνο των διαχειριστών του Μουσείου, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες εξασφάλισης μιας τέτελοιας συμφωνίας, όπως αναφέρουν οι Times. Ο Τζόρτζ Όζμπορν, μάλιστα, έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με Έλληνες πολιτικούς τον τελευταίο χρόνο σε μια προσπάθεια να τερματιστεί η μακροχρόνια διαμάχη για τα Γλυπτά, τα οποία έφερε από την Αθήνα τον 19ο αιώνα ο λόρδος Έλγιν και στη συνέχεια τα πούλησε στη βρετανική κυβέρνηση το 1816.
Η Ελλάδα διεξάγει εδώ και δεκαετίες εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών, τα οποία κάποτε κοσμούσαν τον Παρθενώνα στην κορυφή της Ακρόπολης στην Αθήνα, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά και σε ρεπορτάζ του Independent. Η χώρα ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι αποκτήθηκαν παράνομα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ξένης κατοχής, ενώ Βρετανοί αξιωματούχοι έχουν απορρίψει επανειλημμένα αιτήματα για την επιστροφή τους.
Εμπόδιο σε οποιαδήποτε συμφωνία αποτελεί, αρχικά, η διαρκής άρνηση της βρετανικής κυβέρνησης να επικαιροποιήσει τη νομοθεσία της, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η παραχώρηση αντικειμένων από τη συλλογή του Βρετανικού Μουσείου. Ένα ακόμη εμπόδιο αποτελεί και η επιμονή της Βρετανίας ότι για να προχωρήσει οποιοδήποτε δάνειο, η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί την κυριότητα του Μουσείου και να διαβεβαιώσει ότι αυτά θα επιστραφούν στη χώρα.
Τζορτζ Όζμπορν: Mπορεί να μην καταφέρουμε να έρθουμε σε συμφωνία, αλλά αξίζει να προσπαθήσουμε
«Ως διαχειριστές του Μουσείου επιδιώκουμε συνεργασία με τους Έλληνες φίλους μας, η οποία δεν απαιτεί από κανέναν να παραιτηθεί από τις απαιτήσεις του, δεν ζητά αλλαγές σε νόμους που δεν είναι δικοί μας ώστε να τους συντάξουμε, αλλά βρίσκει έναν πρακτικό, ρεαλιστικό και ορθολογικό τρόπο να προχωρήσουμε», ανέφερε ο Τζορτζ Όζμπορν, υπογραμμίζοντας ότι «μπορεί να μην τα καταφέρουμε. Αλλά πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε».
Το μουσείο έχει γίνει κομβικό σημείο για τις συζητήσεις σχετικά με την επιστροφή αντικειμένων που αφαιρέθηκαν από πολλές χώρες κατά την αποικιοκρατική περίοδο. Χιλιάδες αντικείμενα των συλλογών του υπόκεινται σε διεκδικήσεις επιστροφής, ενώ άλλα, όπως η «Πέτρα της Ροζέτας», αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιας συζήτησης για το πού θα πρέπει να βρίσκονται, όπως αναφέρεται στους Times.
Η υπεράσπιση της κυριότητας των αντικειμένων από το μουσείο έχει, για πολλούς, αποδυναμωθεί από την φετινή παραδοχή του ότι περίπου 2.000 αντικείμενα πιστεύεται ότι έχουν κλαπεί από τις αποθήκες του. Ένα μέλος του προσωπικού απολύθηκε και η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.
Ο Τζορτζ Όζμπορν δήλωσε ότι το μουσείο είχε αποτύχει. «Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν συνέβη ή ότι δεν έχει σημασία ή ότι πριν από μερικά χρόνια δεν είχαμε προειδοποιηθεί», είπε. «Ήταν καθήκον μας να φροντίζουμε αυτά τα αντικείμενα και αποτύχαμε σε αυτό το καθήκον. Του χρόνου θα διοργανώσουμε μια έκθεση στην οποία θα εκθέσουμε τα κλεμμένα αντικείμενα που ανακτήσαμε αντί να τα επιστρέψουμε σε ένα κατάστημα όπου δεν τα είδαμε ποτέ».