THEPOWERGAME
Σενάρια για τη μελλοντική διοίκηση στη Γάζα φαίνεται πως κάνει το Ισραήλ, προτού καν τελειώσει ο πόλεμος, με τον Ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτσογκ, να δηλώνει πως η χώρα πρέπει να εμποδίσει την επανεμφάνιση της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα. Παράλληλα, η πολιορκία των ισραηλινών δυνάμεων στα νοσοκομεία της Γάζας συνεχίζεται, εν μέσω διπλωματικού πυρετού και διεθνών εκκλήσεων για εκεχειρία.
Ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, δήλωσε πως το Ισραήλ δεν μπορεί να αφήσει ένα κενό στη Γάζα και θα πρέπει να διατηρήσει εκεί ισχυρή παρουσία στο εγγύς μέλλον, για να εμποδίσει την επανεμφάνιση της Χαμάς στον παλαιστινιακό θύλακα, αναφέρουν συγκεκριμένα σε σημερινό τους δημοσίευμα οι Financial Times.
«Αν αποσυρθούμε, τότε ποιος θα αναλάβει; Δεν μπορούμε να αφήσουμε ένα κενό. Πρέπει να σκεφτούμε τι θα είναι ο μηχανισμός, διατυπώνονται πολλές ιδέες», δήλωσε ο Χέρτσογκ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα. «Αλλά κανείς δεν θέλει να μετατραπεί αυτός ο τόπος, η Γάζα, και πάλι σε βάση τρομοκρατίας», πρόσθεσε.
Την περασμένη εβδομάδα ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε στο ABC News πως το Ισραήλ θα έχει «για μια αόριστη περίοδο» μετά τον πόλεμο την ευθύνη για την ασφάλεια του θύλακα, όμως οι Ηνωμένες Πολιτείες απάντησαν λέγοντας πως οι Παλαιστίνιοι θα πρέπει να κυβερνήσουν τη Γάζα μόλις το Ισραήλ τελειώσει τον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς. Ο Χέρτσογκ δήλωσε στους Financial Times πως η κυβέρνηση του Ισραήλ συζητεί πολλές ιδέες για το πώς θα διοικείται η Γάζα μόλις τελειώσει ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και πρόσθεσε πως υποθέτει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και «οι γείτονές μας στην περιοχή» θα έχουν κάποια ανάμειξη στη διαμόρφωση της μεταπολεμικής τάξης.
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, κατέστησε σαφές στον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, πως μια λύση δύο κρατών είναι η μόνη απάντηση για τη διευθέτηση της ισραηλινοπαλαιστινιακής σύγκρουσης και πως η κατοχή της Γάζας θα ήταν «ένα μεγάλο σφάλμα». Ο Μπάιντεν είπε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους πως κάνει ό,τι μπορεί για να απελευθερωθούν οι όμηροι που κρατά η Χαμάς στη Γάζα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στείλει τον αμερικανικό στρατό.
Ισραήλ: 50 οι νεκροί στρατιώτες, επίθεση στο σπίτι του Χανίγια
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο ακόμα δύο στρατιωτών στις μάχες στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας έτσι σε 50 τον συνολικό αριθμό των στρατιωτικών που έχουν σκοτωθεί στον παλαιστινιακό θύλακα μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς.
Παράλληλα, η αστυνομία του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε έναν δράστη ο οποίος άνοιξε πυρ κοντά σε σημείο ελέγχου μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, με τους Ισραηλινούς διασώστες να κάνουν λόγο για «πέντε τραυματίες», εκ των οποίων «ο ένας σε κρίσιμη κατάσταση». Δημοσιογράφος του AFP που βρισκόταν στο σημείο δήλωσε ότι άκουσε πυρά από αυτόματο όπλο από την περιοχή όπου βρίσκεται το σημείο ελέγχου.
Εν μέσω ενός μπαράζ σημερινών επιθέσεων, ισραηλινά μαχητικά αεριωθούμενα έπληξαν την κατοικία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στη Γάζα. Η κατοικία του Χανίγια «χρησιμοποιούνταν ως τρομοκρατική υποδομή και συχνά χρησίμευε ως σημείο συνάντησης ανώτερων ηγετών της Χαμάς για να κατευθύνουν τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών αμάχων και στρατιωτών των IDF », αναφέρουν οι ισραηλινές δυνάμεις.
Σφίγγουν τον κλοιό στα νοσοκομεία της Γάζας οι Ισραηλινοί
Το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα ανακοίνωσε το πρωι ότι ο στρατός του Ισραήλ ανέπτυξε μπουλντόζες στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. «Ισραηλινές μπουλντόζες κατέστρεψαν τμήματα της νότιας εισόδου» του κέντρου υγείας, ανέφερε το υπουργείο σε λακωνική ανακοίνωσή του στα αραβικά. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση στο νοσοκομείο.
«Απόψε διεξάγουμε στοχευμένη επιχείρηση στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Συνεχίζουμε να προχωράμε μπροστά», τόνισε μέσω Telegram ο υποστράτηγος Γιαρόν Φίνκελμαν, επικεφαλής των δυνάμεων που διεξάγουν επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διεξήγαγε επίσης επιχείρηση στο μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα, προτού ανακοινώσει πως απέσυρε τους στρατιωτικούς του και τα άρματα μάχης του, εν μέσω έντονων ανησυχιών και επικρίσεων σε διεθνές επίπεδο.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 2.300 άνθρωποι, ασθενείς, νοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι, βρίσκονται στο κτιριακό συγκρότημα. Συνεργάτης του Γαλλικού Πρακτορείου είδε ισραηλινές δυνάμεις να αναδιατάσσονται γύρω από το νοσοκομείο χθες. Υπενθυμίζεται πως η έφοδος του Ισραήλ στο νοσοκομείο βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, με γιατρούς και δημοσιογράφους να καταγγέλουν συλλήψεις, ανακρίσεις, εξευτελισμούς, αλλά και πυρά εντός των διαδρόμων του νοσοκομείου.
Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι βρήκε όπλα της Χαμάς στο υπόγειο, ωστόσο δεν βρήκε κάποιο σημάδι από τους ομήρους που κρατάει η Χαμάς. Από την άλλη, ο ηγέτης της Χαμάς, Μπασέμ Ναΐμ, αποκάλεσε «θεατρινισμούς» τους ισραηλινούς ισχυρισμούς για τον εντοπισμό όπλων στο νοσοκομείο Αλ Σίφα. Ο Ναΐμ χαρακτήρισε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς «φάρσα», προσθέτοντας ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ο στρατός να έφερε όπλα και να τα τοποθέτησε στο νοσοκομείο. «Τα στοιχεία που παρουσίασε ο στρατός είναι γελοία και άχρηστα. Το Ισραήλ απέτυχε για άλλη μια φορά να αποδείξει αυτό που ισχυρίζεται εδώ και εβδομάδες. Ο στόχος του εχθρού είναι να ασκήσει πίεση στα νοσοκομεία και στο ιατρικό προσωπικό και να εκτοπίσει τον πληθυσμό», δήλωσε αναλυτικά ο ηγέτης της Χαμάς στο Al Jazeera.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η Χαμάς διαπράττει εγκλήματα πολέμου, καθώς έχει στρατιωτικές υποδομές κάτω από ένα νοσοκομείο, επαναλαμβάνοντας τις δηλώσεις που έκανε εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου την Τρίτη, και πρόσθεσε ότι είναι βέβαιος για τα στοιχεία των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών που στηρίζουν αυτό το «γεγονός». Εξάλλου, επισήμανε ότι το Ισραήλ εισήλθε στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, με περιορισμένο αριθμό στρατιωτών με όπλα, και δεν βομβαρδίζει αδιακρίτως τον χώρο.
«Τους το είπαμε (…), συζητήσαμε ότι είναι ανάγκη να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί», δήλωσε ο Μπάιντεν, προσθέτοντας ότι το Ισραήλ έχει ευθύνη να είναι όσο πιο προσεκτικό γίνεται όταν πλήττει στόχους. Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε ότι «δεν είναι ρεαλιστικό» το Ισραήλ να αναστείλει τις στρατιωτικές του ενέργειες, με δεδομένες τις απειλές ανώτερων στελεχών της Χαμάς ότι σκοπεύουν να επιτεθούν εναντίον του Ισραήλ ξανά και τις προηγούμενες «φρικτές» ενέργειές τους.
Πολυήμερη εκεχειρία στη Γάζα ψήφισε ο ΟΗΕ
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα το βράδυ της Τετάρτης, με το οποίο ζητεί κατεπειγόντως «παύση των εχθροπραξιών» μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς «για επαρκή αριθμό ημερών», ώστε να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο παλαιστινιακό θύλακα.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας ξεπέρασε το αδιέξοδο που είχε προηγηθεί, με τέσσερις ανεπιτυχείς ψηφοφορίες το προηγούμενο διάστημα, εγκρίνοντας τελικά ψήφισμα που ζητεί επίσης την «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων» από τη Χαμάς. Οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία απείχαν από την ψηφοφορία επί του σχεδίου που συνέταξε η Μάλτα.
Η προσπάθεια της Ρωσίας για τροποποίηση της τελευταίας στιγμής, ώστε το ψήφισμα να συμπεριλαμβάνει έκκληση για «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», που θα είχε αποτέλεσμα την κατάπαυση του πυρός, δεν καρποφόρησε. Στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν διατυπώνεται καταδίκη της επίθεσης που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κάτι που ζητούσαν ΗΠΑ και Βρετανία. Υπογραμμίζεται η ανάγκη συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο, ιδίως σε ό,τι αφορά την προστασία αμάχων, και καλούνται οι αντιμαχόμενες πλευρές να μη στερήσουν από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας στοιχειώδεις υπηρεσίες και την ανθρωπιστική βοήθεια που έχει ανάγκη.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Gilad Erdan, διακήρυξε αμέσως ότι το ψήφισμα δεν θα έχει «κανένα νόημα», χαρακτηρίζοντάς το «αποσυνδεδεμένο από την πραγματικότητα». Υποστήριξε ότι το Ισραήλ ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στη Γάζα, ισχυρισμός που έχει απορριφθεί από αρκετούς ειδικούς επί του θέματος.
«Είναι ατυχές το γεγονός ότι το Συμβούλιο εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να καταδικάσει ή έστω να αναφέρει τη σφαγή που πραγματοποίησε η Χαμάς και οδήγησε στον πόλεμο στη Γάζα», έγραψε στο Χ. «Αυτό είναι ντροπή», πρόσθεσε, λέγοντας ότι η στρατηγική της Χαμάς είναι να «επιδεινώσει σκόπιμα την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και να αυξήσει τον αριθμό των παλαιστινιακών θυμάτων, προκειμένου να ενεργοποιήσει τον ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας σε μια προσπάθεια να σταματήσει το Ισραήλ».