THEPOWERGAME
Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένεται να παρουσιαστούν τα συντονισμένα μέτρα των G7, δηλαδή των επτά ισχυρότερων κρατών του ανεπτυγμένου κόσμου, για τον εξοστρακισμό των πολύτιμων λίθων της Ρωσίας από την παγκόσμια αγορά, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο.
Εντούτοις, το ζήτημα δεν είναι τόσο απλό, με τις νοτιοαφρικανικές χώρες, την Ινδία και τον πανίσχυρο όμιλο De Beers να διαμαρτύρονται για την πρόταση του Βελγίου, που εξετάζεται από τους G7, θεωρώντας πως έτσι δίνεται μεγαλύτερο βάρος στο κέντρο διακίνησης πολύτιμων λίθων της Αμβέρσας εις βάρος των υπόλοιπων αγορών.
Η βελγική πρόταση για την Αμβέρσα ως «πύλη» για τις αγορές διαμαντιών των G7
Το Βέλγιο είχε προειδοποιήσει πως η απευθείας απαγόρευση των εισαγωγών από τη Ρωσία θα ενισχύσει την εμπορική κίνηση σε εναλλακτικά κέντρα εμπορίας διαμαντιών έναντι της Αμβέρσας, εάν πρώτα-πρώτα δεν ενσωματωθούν κοινά συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού. Προτείνει, δε, η Αμβέρσα να ελέγχει την προέλευση των διαμαντιών εκτός Ρωσίας που θα προορίζονται για τις αγορές των G7.
Σε αυτό το πλαίσιο, υψηλοί αξιωματούχοι του Βελγίου προωθούν έναν συνδυασμό φυσικών ελέγχων στα διαμάντια και συλλογής δεδομένων ιχνηλασιμότητας, αξιοποιώντας την τεχνολογία blockchain για την παρακολούθηση κάθε βήματος ενός διαμαντιού, από το αρχικό έως και το τελικό στάδιο, σύμφωνα με πληροφορίες των Financial Times.
Η De Beers και η Διαδικασία Κίμπερλι
Η De Beers, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες στην παγκόσμια προσφορά πολύτιμων λίθων, τονίζει πως «δεν ζητήθηκε η εκτίμησή της» για τη βελγική πρόταση. Πρόσφατα δε παρότρυνε τους G7 να συναποφασίσουν με τις Μποτσουάνα και Νότια Αφρική για την υιοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου. Προτάσεις, αν και πιο μετριοπαθείς, για περιορισμούς στα ρωσικά διαμάντια έχουν επίσης υποβληθεί από την Ινδία και το World Diamond Council, όπου σημαντικό μέλος είναι η De Beers.
Αυτήν την εβδομάδα ο Αχμέντ Μπιν Σαλαγιέμ, επικεφαλής της Dubai Multi Commodities Center και επικείμενος πρόεδρος της Διαδικασίας Κίμπερλι (KP), επίσης εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για τη βελγική πρόταση, θεωρώντας πως θα έχει «ανυπολόγιστες επιπτώσεις» στον Παγκόσμιο Νότο.
Έναν χρόνο πριν, η ΕΕ είχε ασκήσει πιέσεις στην ΚΡ να ενσωματώσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στην ατζέντα της ολομέλειας της, αλλά συνάντησε την αντίσταση όχι μόνον της Μόσχας, αλλά και της Λευκορωσίας, του Κιργιστάν, της Αρμενίας, της Βενεζουέλας και της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας.
Οι αρμόδιοι υπουργοί των αφρικανικών χωρών που συμμετείχαν στις φετινές διαβουλεύσεις της ΚΡ, η οποία υιοθετήθηκε περίπου προ 20ετίας για την αποτροπή του εμπορίου των «ματωμένων διαμαντιών», παραπονέθηκαν πως οι G7 τους έχουν αποκλείσει από τις διαβουλεύσεις για την επιβολή κυρώσεων. Σημειωτέον ότι η African Diamond Producers Association αντιπροσωπεύει το 19% της παγκόσμιας παραγωγής διαμαντιών.
Τα εμπόδια στις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της Ρωσίας για την ανάσχεση της επιθετικότητας στον πόλεμο της Ουκρανίας
Οι αντιδράσεις αυτές αντανακλούν τα πολιτικά και τεχνητά εμπόδια στις προσπάθειες της Δύσης να κάμψει την επιθετικότητα της Ρωσίας μετά την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα με το πλαφόν των 60 δολαρίων το βαρέλι, που επέβαλαν οι G7 στις τιμές πώλησης του ρωσικού πετρελαίου ως προϋπόθεση για την ασφαλιστική κάλυψη των θαλάσσιων φορτιών. Επίσημα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας στη Ρωσία έδειξαν πως ο μέσος όρος της τιμής πώλησης είναι 80 δολάρια το βαρέλι κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να εξετάζουν νέους τρόπους για να ενισχύσουν την επιβολή του πλαφόν.
Ινδία: η μεγαλύτερη αγορά ακατέργαστων διαμαντιών
Εκτός του ιστορικού ρόλου που έχει το Antwerp World Diamond Centre (AWDC), το Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει αναδειχθεί σε μία από τις ισχυρότερες αγορές του κόσμου, μαζί με τη Βομβάη στην Ινδία και το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.
Όμως η Ινδία κατέχει την κορυφαία θέση στις εισαγωγές ακατέργαστων διαμαντιών, φθάνοντας προ διετίας τα 26 δισ. δολάρια, ενώ οι εξαγωγές είχαν διαμορφωθεί στα 26,3 δισ. δολάρια. Εκεί γίνεται, ουσιαστικά, το 90% της επεξεργασίας των διαμαντιών, σύμφωνα με το Observatory of Economic Complexity (OEC). Ακολουθούν οι ΗΠΑ, το Βέλγιο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ρωσία. Το δε Βέλγιο εισήγαγε διαμάντια 127,61 εκατ. δολαρίων από τη Ρωσία μόνον μέσα στον Ιανουάριο του 2023.
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της ρωσικής Alrosa στην παγκόσμια αγορά
Το 2021 παρήχθησαν, συνολικά, ακατέργαστα διαμάντια 118,7 εκατ. καρατιών, με τα 39,1 εκατ. καράτια να προέρχονται από τη Ρωσία. Η Alrosa, η ρωσική εταιρεία εμπορίας ακατέργαστων και στιλβωμένων διαμαντιών, αποστέλλει πάνω από το ήμισυ της παραγωγής της στην Ινδία, η οποία έχει τηρήσει ουδέτερο ρόλο απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας. Προ διετίας οι εξαγωγές της διαμορφώθηκαν στα 4 δισ. δολάρια. Εν ολίγοις, η Ρωσία καταλαμβάνει το 33% της παγκόσμιας παραγωγής ακατέργαστων διαμαντιών. Ακολουθούν η Μποτσουάνα (19,1%), ο Καναδάς (14,8%), το Κονγκό (10,9%) και η Νότια Αφρική (8,2%).
Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει κυρώσεις στην Alrosa, αλλά το Βέλγιο μπλόκαρε μια ανάλογη προσέγγιση από την ΕΕ. Την περασμένη εβδομάδα ο Ζοζέπ Μπορέλ, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, είπε πως οι Βρυξέλλες εν τέλει επιθυμούν να προχωρήσουν στην υιοθέτηση μέτρων, αφού εξασφαλίσουν την υποστήριξη των G7.