THEPOWERGAME
Ισραηλινοί στρατιώτες και άρματα αποσύρθηκαν απόψε από το νοσοκομείο Αλ Σίφα της Γάζας και αναδιατάχθηκαν γύρω από το μεγάλο νοσοκομειακό συγκρότημα, όπου το Ισραήλ υποστηρίζει ότι στεγάζεται μια βάση της Χαμάς, ανέφερε ένας δημοσιογράφος που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Από το πρωί σήμερα, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε μια «στοχευμένη επιχείρηση» στο νοσηλευτικό ίδρυμα όπου, εκτός από τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι.
Ο ισραηλινός στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα του Γαλλικού Πρακτορείου να σχολιάσει τις πληροφορίες αυτές. Ο δημοσιογράφος είπε ότι οι στρατιώτες ανέκριναν δεκάδες πολίτες, τους οποίους στη συνέχεια άφησαν ελεύθερους.
CNN's coverage of Al Shifa hospital is wild. They say Israel has evidence of Hamas operating there, they just won't release it yet. They also confirm that the Israeli military admits there are no hostages in the hospital. pic.twitter.com/aosEgsNbom
— Stop Cop City (@JoshuaPHilll) November 15, 2023
Λευκός Οίκος: Δεν δώσαμε το πράσινο φως για την επιχείρηση στο Αλ Σίφα
Νωρίτερα, η Χαμάς κατηγόρησε τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την επιδρομή που εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν το «πράσινο φως» στο Ισραήλ για να ξεκινήσει την έφοδο «υιοθετώντας» τους ισχυρισμούς του ότι το νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν από τους μαχητές της οργάνωσης.
Ανέφερε ότι θεωρεί το Ισραήλ, τον Πρόεδρο Μπάιντεν και την κυβέρνησή του, «πλήρως υπεύθυνους για τις επιπτώσεις της εισβολής του στρατού στο Αλ Σίφα, και για όσα συμβούν στο ιατρικό προσωπικό και τους χιλιάδες εκτοπισμένους, ως αποτέλεσμα του ειδεχθούς εγκλήματος κατά υγειονομικής εγκατάστασης που προστατεύεται από την Τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης».
Ωστόσο, πριν λίγο, ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε τις εν λόγω κατηγορίες.
Οι ΗΠΑ «δεν έδωσαν το πράσινο φως στις επιχειρήσεις (του ισραηλινού στρατού) γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα στη Γάζα, ούτε το κάνουν για τις άλλες στρατιωτικές αποφάσεις του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου.
«Υπήρξαμε πάντα απολύτως ξεκάθαροι με τους Ισραηλινούς εταίρους μας σχετικά με τη σημασία να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων. Υπήρξαμε επίσης πολύ σαφείς με εκείνους σχετικά με το γεγονός ότι πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή όταν μιλάμε για νοσοκομεία», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ.
Ο ΠΟΥ εξετάζει το ενδεχόμενο εκκένωσης του Αλ Σίφα
Την ίδια οτιγμή, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού εντός του νοσοκομείου Αλ Σίφα της Γάζας.
Ισραηλινοί στρατιώτες μπήκαν νωρίς το πρωί στο νοσοκομείο, στο πλαίσιο των επιχειρήσεών τους στον παλαιστινιακό θύλακα. Το Ισραήλ λέει ότι στις σήραγγες κάτω από το νοσηλευτικό ίδρυμα στεγάζεται ένα αρχηγείο της Χαμάς, κάτι που η οργάνωση διαψεύδει.
Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους είπε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη, ότι οι ασθενείς και το προσωπικό πρέπει να προστατεύονται, ακόμη και εάν τα νοσοκομεία χρησιμοποιούνται για στρατιωτικούς σκοπούς. «Τα νοσοκομεία δεν είναι πεδία μάχης. Η εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νοσοκομείο Αλ Σίφα στην Πόλη της Γάζας είναι εντελώς απαράδεκτη» πρόσθεσε.
Ο ΠΟΥ, που είναι υπηρεσία του ΟΗΕ, ανέφερε ότι εξετάζει την πιθανότητα απομάκρυνσης των ασθενών και του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο. «Για να διασφαλίσουμε ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό, ασφαλώς χρειάζεται να υπάρχει ασφαλής διέλευση αλλά και καύσιμα για τα ασθενοφόρα», εξήγησε ο Ρικ Πίπερκορν, ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.
Ο Πίπερκορν είπε επίσης ότι με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που διέθετε, 34 από τα 39 πρόωρα βρέφη που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο είναι ακόμη ζωντανά και 82 πτώματα ενταφιάστηκαν σε μαζικό τάφο στον χώρο του ιδρύματος. Άλλα 80 πτώματα παραμένουν άταφα.
Δεν υπάρχει οξυγόνο, ρεύμα ή νερό στο νοσοκομείο που φιλοξενεί αυτή τη στιγμή 633 ασθενείς, περισσότερους από 500 εργαζομένους και 4.000 εκτοπισμένους.
Ο Τέντρος, που νωρίτερα δήλωσε ότι ο ΠΟΥ είχε χάσει την επαφή του με το ιατρικό προσωπικό στο νοσοκομείο, διευκρίνισε ότι δεν έχει πρόσφατες αναφορές για τους νεκρούς και τους τραυματίες στη Γάζα. Μετέφερε όμως την περιγραφή ενός μέλους του ΠΟΥ από το Αλ Σίφα: «Δεν έχουμε νερό, δεν έχουμε ηλεκτρικό, μόνο βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς…».
Ο νομικός σύμβουλος του ΠΟΥ Στιβ Σόλομον είπε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι οι ιατρικές εγκαταστάσεις θα πρέπει, με βάση το διεθνές δίκαιο, να προστατεύονται πάντα.
ΟΗΕ: Να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ απαίτησε σήμερα να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα, σε αυτή την περιοχή που πολιορκείται και βομβαρδίζεται από το Ισραήλ σε αντίποινα για τη χωρίς προηγούμενο επίθεση της Χαμάς στο έδαφός του στις 7 Οκτωβρίου.
«Ενώ η σφαγή στη Γάζα φθάνει κάθε μέρα σε νέα επίπεδα φρίκης, ο κόσμος εξακολουθεί να τελεί υπό το κράτος του σοκ ενώ τα νοσοκομεία είναι στόχος πυρών, τα πρόωρα νεογνά πεθαίνουν και ένας ολόκληρος πληθυσμός στερείται τα απαραίτητα μέσα επιβίωσης», ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο Μάρτιν Γκρίφιθς.
«Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», είπε, προτού να παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων που αποσκοπεί να διευκολύνει και να υποστηρίξει την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.
Απαιτεί επίσης από τους εμπολέμους να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, να αποδεχθούν μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός και να θέσουν τέλος στις μάχες, που ξέσπασαν μετά την αιματηρή επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας την οποία ελέγχει.
Η επίθεση της Χαμάς έχει κοστίσει τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους αμάχων, και 240 όμηροι έχουν μεταφερθεί στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές. Το Ισραήλ απάντησε δίνοντας όρκο ότι θα ‘εξαλείψει’ το ισλαμιστικό κίνημα, που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα, με βομβαρδισμούς και χερσαία επιχείρηση, που έχουν προκαλέσει περισσότερους από 11.000 θανάτους, εκ των οποίων σχεδόν 5.000 παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Ο Γκρίφιθς απαιτεί από τις δύο πλευρές, καθώς και από όλους όσοι ασκούν επιρροή σε αυτές και από τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της, να “κάνουν ό,τι μπορούν” προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή το δέκα σημείων ανθρωπιστικό σχέδιό του.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απαιτεί από αυτούς να διευκολύνουν την προώθηση της βοήθειας σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας, να ανοίξουν επιπρόσθετα σημεία διέλευσης για τη βοήθεια αλλά για τα εμπορικά φορτηγά περιλαμβανομένου του Κέρεμ Σαλόμ και να επιτρέψουν τις παραδόσεις καυσίμων ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί η βοήθεια.
Προτείνει επίσης αύξηση των ασφαλών τόπων για τους εκτοπισμένους στη Γάζα κυρίως στα σχολεία, βελτίωση του συστήματος προειδοποίησης για τις μάχες προκειμένου να μην κινδυνεύσουν άμαχοι και τη δημιουργία κέντρων διανομής βοήθειας.
Τέλος, ζητεί οι άμαχοι να μπορούν να μεταβούν σε πιο ασφαλείς ζώνες, τη χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής απόκρισης, που ανέρχεται τώρα σε 1,2 δισ. δολάρια, και την εφαρμογή ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν οι βασικές υπηρεσίες και το εμπόριο βασικών προϊόντων.
«Ο κόσμος πρέπει να αναλάβει δράση προτού να είναι πολύ αργά», κατέληξε.