THEPOWERGAME
Συνάντηση στο Βερολίνο είχαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Όλαφ Σολτς με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει, μετά το πέρας της συνάντησης και ενώπιον του Τύπου, ότι η «η Ελλάδα γράφει νέο κεφάλαιο στην ιστορία της αφού διαθέτει μια από τις πιο σταθερές οικονομίες στην Ευρωζώνη και διατηρεί υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης». «Διαφωνούμε με τον Ερντογάν με τη Χαμάς αλλά θα τον υποδεχθούμε» τόνισε ακόμα ο Κ. Μητσοτάκης.
Είπε μεταξύ άλλων ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα και η Γερμανία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων ενώ αναφέρθηκε και στον πόλεμο στο Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, o Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον πράσινο ενεργειακό διάδρομο μεταξύ της Νότιας και της Βόρειας Ευρώπης. «Ένα σημαντικό βήμα απεξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια», όπως είπε.
Σολτς: Ευελπιστώ σε ακόμα ευρύτερη συνεργασία
Ξεκινώντας τις δηλώσεις ο Όλα Σολτς τόνισε: «Ένα απο τα θέμα τα που μας απασχόλησε είναι ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς και το Ισραήλ εχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα ενώ κύριο θέμα είναι και η απελευθέρωση των ομήρων, απαιτούμε την ανευ όρων απελευθέρωσή τους. Επίσης, θα πρέπει να βελτιωθεί η ανθρωπιστική βοήθεια. Λύση μόνο η δημιουργία των δύο κρατών.
Φυσικά, συζητήσαμε και για την κατάσταση στην Ουκρανία και τον πόλεμο, συμφωνήσαμε πως οι δύο χώρες θα στηρίξουμε την Ουκρανία.Παράλληλα, συζητήσαμε και για τη διεύρυνση της ΕΕ με τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στις υπό ένταξη χώρες.
Συζητήσαμε για το μεταναστευτικό, όπου επίσης η Γερμανία αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Οι σχέσεις μας είναι καλές και ευελπιστώ να συνεργαστούμε ακόμα πιο στενά».
Μητσοτάκης: Η πατρίδα μου διαθέτει πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνοντας εν συνεχεία το λόγο είπε τα εξής: «Οι σχέσεις μας ισχυροποιούνται μέσω των κοινών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας. Μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και στόχους για ένα καλύτερο μέλλον. Είχα έρθει τον Μάρτιο του 2020, πριν παγώσει όλη η ήπειρος για τον εφιάλτη του κορονοϊού. Τα νέα από την Ελλάδα πολύ πιο αισιόδοξα από τότε.
Η πατρίδα μου διαθέτει πλέον μια από τις πιο ισχυρές οικονομίες στην Ευρώπη, στηρίζει διαθέσιμο εισόδημα πολιτών. Αναμένεται να καταρρίψουμε ρεκόρ επισκεπτών, το δημόσιο χρέος συνεχίζει να συρρικνώνεται, η Ελλάδα έχει την 1η θέση στην ταχύτερη μείωση του δημοσίου χρέους, παγκοσμίως.
Ακλόνητος ο προσανατολισμός μας στις μεταρρυθμίσεις και πολιτική σταθερότητα.
Οι γερμανικές επιχειρήσεις πρωτεύουν μεταξύ των ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, είναι ο 3ος μεγαλύτερος πελάτης ελληνικών προϊόντων
Κινούμαστε στην πράσινη μετάβαση. Σταθερή γέφυρα μεταξύ μας οι πάνω από μισό εκατ. πολίτες που ζουν εδώ αρμονικά.
Αρκετές σελίδες γράφει και η διμερής μας συνεργασία σε πολλούς τομείς αλλά και στο εμπόριο, καθώς η Γερμανία θα είναι και η τιμώμενη χώρα στην επόμενη ΔΕΘ όπου προσκάλεσα επίσημα και τον κ. Σολτς.
Στις συζητήσεις μας καίρια θέση είχε και το ενεργειακό και δη οι ΑΠΕ, για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια.
Μας απασχόλησε και η αναθεώρηση του πλαισίου για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Σε ό,τι αφορά το Μεσανατολικό και οι δυο χώρες αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα αλλά με τους κανόνες του πολέμου, ενώ στηρίζουμε τις ανθρωπιστικές παύσεις. Η Χαμάς κρατά ομήρους παιδιά χωρίς τις μητέρες τους και αυτό είναι μια σκληρή πράξη που κάνει ένοχη την Χαμάς. Απαιτούμε την πλήρη απελευθέρωση των ομήρων».
Τι είπαν Μητσοτάκης και Σολτς για τη Χαμάς
Για τον Ερντογάν και τη Χαμάς, ο Σολτς απάντησε πως «κατ’ αρχάς συμφωνούμε και οι δύο πως η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση και ο κόσμος υποφέρει, παιδιά και γυναίκες, ήταν μια ωμή πράξη βαρβαρότητας. Αυτό αντιμετωπίζεται στη Γερμανία με όλα τα μέσα. Προσπαθήσαμε πάντα να βοηθήσουμε και παρακολουθώ τις καλές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τα ακόλουθα: «Οι πράξεις της Χαμάς καταδικάζονται από την κυβέρνηση και το γεγονός πως διαφωνούμε με τον κ. Ερντογάν, δεν σημαίνει πως δεν θα τον ακούσουμε και αυτή την πρόοδο θα προσπαθήσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε με την επίσκεψη του στην Αθήνα στις 7/12».
Για το μεταναστευτικό
Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και την εφαρμογή της συμφωνίας του Δουβλίνου, ο πρωθυπουργός είπε ότι έχει επιταχυνθεί η διαδικασία ασύλου και έχουν ενταθεί οι διαδικασίες φύλαξης των συνόρων. Οταν χορηγούμε άσυλο, πρόθεσή μας είναι να μείνει στην Ελλάδα, έχουμε ανάγκες εργατικού δυναμικού.
Ο Γερμανός καγκελάριος, είπε ότι μίλησαν για το μεταναστευτικό, επιθυμούμε να βρούμε γρήγορα πρακτικές απαντήσεις για τη δευτερογενή μετανάστευση. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Για τα Δυτικά Βαλκάνια είμαι αισιόδοξος ότι πρέπει να κάνουμε το επίμενο βήμα και να υπάρξει η ένταξη. Θα μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να βρούμε λύση. Θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σε δύσκολα θέματα.
O Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για τον πληθωρισμό: «Με τον καγκελάριο συζητήσαμε ελάχιστα για την οικονομία και αυτό είναι πρόοδος. Να αλλάξουμε το αφήγημα των ελληνογερμανικών σχέσεων σε ένα πλαίσιο ενίσχυσης των σχέσεων. Για τον πληθωρισμό στόχος μας είναι να ελαφρύνουμε τα νοικοκυριά και τις ευάλωτες ομάδες σχετικά με την ακρίβεια στα τρόφιμα».
«Υπάρχει περιθώριο βελτίωσης με την Τουρκία»
Aναφερόμενος στην Τουρκία ο πρωθυπουργός είπε: «Με την Τουρκία έχουμε κάνει βήματα προόδου αλλά υπάρχει περιθώριο βελτίωσης. Πρέπει όμως με τους κατάλληλους πόρους για το μεταναστευτικό να βοηθηθούμε και εμείς και η Τουρκία και έργα όπως ο φράχτης στον Έβρο πρέπει να χρηματοδοτηθούν».