THEPOWERGAME
Παρ’ όλο που ετοιμαζόταν να βρεθεί στα σκουπίδια, τελικά πρόκειται να κρεμαστεί στις συλλογές του Λούβρου το αριστούργημα του 13ου αιώνα «Ο Χριστός που χλευάζεται» («Christ Mocked»). Ο πίνακας, που χρονολογείται στο 1280 και δημιουργήθηκε από τον διάσημο Ιταλό ζωγράφο Cimabue, βρισκόταν για πολλά χρόνια κρεμασμένος στην κουζίνα μιας γηραιάς κυρίας σε επαρχιακή πόλη της Γαλλίας, η οποία ουδεμία γνώση είχε για την τεράστια αξία του αντικειμένου που στόλιζε τον τοίχο της.
Ο εν λόγω πίνακας, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Times, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εκκαθάρισης σπιτιού το 2019. Η ιδιοκτήτρια, μια γυναίκα στα ενενήντα της, δεν γνώριζε ότι έβλεπε καθημερινά έναν θησαυρό τέχνης, πιστεύοντας ότι ήταν μια άχρηστη εικόνα από τη Ρωσία που σκόπευε να πετάξει στα σκουπίδια.
Ο πίνακας, που αρχικά θεωρήθηκε ότι δεν είχε καμία αξία, πωλήθηκε τελικά σε δημοπρασία έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι αγοραστές, οι Χιλιανοί δισεκατομμυριούχοι Álvaro Saieh Bendeck, οικονομολόγος, και η σύζυγός του, Ana Guzmán Ahnfelt, αρχιτέκτονας, το αγόρασαν για την ιδιωτική τους συλλογή.
Ωστόσο, συνάντησαν εμπόδιο στην απόκτηση του πίνακα, όταν η γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε την άδεια εξόδου του πίνακα από τη χώρα. Η γαλλική κυβέρνηση αναγνώρισε την πολιτιστική σημασία του αριστουργήματος και το ανακήρυξε εθνικό θησαυρό. Στη συνέχεια έδωσε στο Λούβρο 30 μήνες προθεσμία για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα κεφάλαια για την απόκτησή του. Πρόσφατα το μουσείο και οι ιδιοκτήτες του πίνακα κατέληξαν σε συμφωνία κι έτσι εξασφαλίστηκε η θέση του έργου στη συλλογή του Λούβρου.
Η Laurence des Cars, διευθύντρια του Λούβρου, εξέφρασε τον ενθουσιασμό της για την απόκτηση του έργου, δηλώνοντας ότι είναι «μεγάλη χαρά» που απέκτησε τον πίνακα. Το ποσό που πλήρωσε το Λούβρο γι’ αυτόν παραμένει ακόμη άγνωστο. Η Des Cars δήλωσε ότι το έργο «Ο Χριστός που χλευάζεται» του Cimabue «αποτελεί ένα κρίσιμο ορόσημο στην ιστορία της τέχνης, σηματοδοτώντας τη συναρπαστική μετάβαση από την εικόνα στη ζωγραφική. Σύντομα θα παρουσιαστεί μαζί με τη “Maestà”, ένα άλλο αριστούργημα του Cimabue που ανήκει στις συλλογές του Λούβρου και του οποίου η αποκατάσταση συνεχίζεται επί του παρόντος». Αυτοί οι δύο πίνακες του Cimabue θα αποτελέσουν το αντικείμενο μιας κοινής έκθεσης την άνοιξη του 2025.
Η Philomène Wolf, δημοπράτης στην Compiègne της βόρειας Γαλλίας, ήταν αυτή που ανακάλυψε την πολύτιμη προέλευση του πίνακα. Η εκτίμησή της για το έργο τέχνης αποκάλυψε την εξαιρετική ποιότητά του, γεγονός που την οδήγησε να υποψιαστεί την ιταλική ιστορία του.
Οι επακόλουθες έρευνες με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας επιβεβαίωσαν ότι ο καλλιτέχνης ήταν ο Cimabue, μια σημαντική μορφή στην ανάπτυξη της αναγεννησιακής τέχνης. Οι μελετητές πιστεύουν ότι το έργο χρονολογείται στο 1280, καθιστώντας το μια πολύτιμη προσθήκη στο σχετικά μικρό σύνολο έργων που αποδίδονται στον Cimabue.
Η ανακάλυψη του έργου του Cimabue «Ο Χριστός που χλευάζεται» θυμίζει μια παρόμοια πρόσφατη υπόθεση στην Ισπανία, όταν μια οικογένεια ανακάλυψε ότι ένας πίνακας που βρισκόταν στο σαλόνι τους για δεκαετίες ήταν ένας Van Dyck που θα μπορούσε να αξίζει εκατομμύρια. Ένα ζευγάρι, ακόμη, στο Ηνωμένο Βασίλειο, τοποθετώντας ένα νέο δάπεδο στην κουζίνα, ξέθαψε έναν θησαυρό από 264 σπάνια χρυσά νομίσματα και τα πώλησε σε δημοπρασία πέρυσι για 845.000 δολάρια.