THEPOWERGAME
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν θα επισκεφθεί εκ νέου την Κίνα το επόμενο έτος μετά από πρόσκληση του ομολόγου της, καθώς οι αξιωματούχοι των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου επιδιώκουν να ενισχύσουν περαιτέρω τις επαφές και να βελτιώσουν τις τεταμένες σχέσεις.
Η καλύτερη επικοινωνία «μας επιτρέπει να αποφεύγουμε παρεξηγήσεις και ακούσια κλιμάκωση, να λαμβάνουμε τεκμηριωμένες αποφάσεις και να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση συγκεκριμένων αποτελεσμάτων πολιτικής», δήλωσε η Γέλεν την Παρασκευή μετά από διήμερες συναντήσεις στο Σαν Φρανσίσκο με τον αντιπρόεδρο Χε Λιφένγκ, τον οικονομικό τσάρο της Κίνας μεταδίδει το Bloomberg.
Η κινεζική πλευρά σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε επίσης ότι τα δύο μέρη συμφώνησαν να «ενισχύσουν την επικοινωνία, να επιδιώξουν συναίνεση και να ελέγξουν τις διαφορές, ώστε να αποφύγουν τις παρεξηγήσεις και την τυχαία κλιμάκωση των τριβών».
Η συνάντηση Γέλεν-Χε πραγματοποιήθηκε μόλις λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ. Αυτή θα γίνει στο περιθώριο του φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού την επόμενη εβδομάδα στο Σαν Φρανσίσκο, το οποίο οι ΗΠΑ φιλοξενούν για πρώτη φορά από το 2011.
Η Γέλεν δήλωσε ότι της είπε ότι καλωσορίζει μια νέα επίσκεψή της στην Κίνα. Η υπουργός Οικονομικών επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Πεκίνο με τη σημερινή της ιδιότητα τον Ιούλιο, καθιστώντας το δεύτερο ταξίδι εκεί από μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Μπάιντεν.
«Ανυπομονώ να ταξιδέψω εκεί το επόμενο έτος», δήλωσε η Γέλεν σε συνέντευξη Τύπου, αναφέροντας την επιθυμία των πλευρών να συνεχιστεί ένας «τακτικός ρυθμός επαφών» μεταξύ των δύο ομολόγων.
Οι ηγέτες των δύο αντιπροσωπειών συμφώνησαν να πραγματοποιούν τακτικά «άμεση επικοινωνία», σύμφωνα με την κινεζική δήλωση που αποδίδεται στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Οι συνομιλίες μεταξύ των δύο κορυφαίων αξιωματούχων άγγιξαν θέματα που κυμαίνονταν από τις κοινές παγκόσμιες προκλήσεις έως τις ατομικές οικονομικές προοπτικές και τους τομείς ανησυχίας τους. Ενώ οι δύο πλευρές έχουν επιδιώξει να βελτιώσουν τους δεσμούς και να επαναφέρουν τον διάλογο -ιδίως σε οικονομικά θέματα- παραμένουν βασικά σημεία τριβής.
Καμία αποσύνδεση
Κατά τη διάρκεια των συζητήσεών τους, η Γέλεν και ο Χε τόνισαν ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν επιδιώκουν να αποσυνδέσουν τις οικονομίες τους, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του.
Η πολιτική της κυβέρνησης Μπάιντεν απέναντι στην Κίνα είναι προσανατολισμένη στην υπεράσπιση και τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας, τονίζοντας παράλληλα ότι οι ΗΠΑ δεν προσπαθούν να συγκρατήσουν την Κίνα οικονομικά – ένα μήνυμα που Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει, δεδομένου ότι οι αμερικανικοί έλεγχοι των εξαγωγών που τέθηκαν σε ισχύ πέρυσι έχουν σχεδιαστεί για να στερήσουν από την Κίνα βασικές τεχνολογίες. Τους τελευταίους μήνες, η Ουάσινγκτον παρουσίασε επίσης ένα σχέδιο για τον έλεγχο των εξερχόμενων επενδύσεων.
«Χαιρετίζουμε τον στόχο μιας υγιούς οικονομικής σχέσης που παρέχει ίσους όρους ανταγωνισμού για τις εταιρείες και τους εργαζομένους και στις δύο χώρες και ωφελεί τους δύο λαούς», δήλωσε η Γέλεν .
Πρόσθεσε ότι εξέφρασε συγκεκριμένα τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τους εξαγωγικούς ελέγχους της Κίνας σε κρίσιμα ορυκτά και γραφίτη, που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, όπως ημιαγωγοί και μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.
«Τόνισα ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να παρέχουν υλική υποστήριξη στον αμυντικό βιομηχανικό τομέα της Ρωσίας και ότι θα αντιμετωπίσουν σημαντικές συνέπειες εάν το κάνουν», δήλωσε η Γέλεν.
Κινεζικές ανησυχίες
Η Κίνα «εξέφρασε ρητά τις ανησυχίες της» για τους αμερικανικούς περιορισμούς στις αμφίδρομες επενδύσεις, τις κυρώσεις της κατά κινεζικών εταιρειών, τους εξαγωγικούς ελέγχους που στοχεύουν τη χώρα και τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης. Η Κίνα απαίτησε «συγκεκριμένη δράση» από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση των παραπόνων, προστίθεται.
Ενώ τα θέματα εθνικής ασφάλειας έχουν αποφέρει ένταση μεταξύ των δύο πλευρών, η Γέλεν προσδιόρισε ορισμένους τομείς όπου τα δύο έθνη θα μπορούσαν να συνεργαστούν, συμπεριλαμβανομένης της δυσπραγίας χρέους σε φτωχότερες χώρες όπου η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος διμερής δανειστής.
«Η άμβλυνση των προβλημάτων χρέους των χωρών με χαμηλό εισόδημα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους είναι ένας σημαντικός στόχος όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για την G-20, το ΔΝΤ και τον πλανήτη», δήλωσε η Γέλεν. «Η Κίνα ως μεγάλος πιστωτής πρέπει να συμμετάσχει σε αυτό», είπε, προσθέτοντας ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν και να προσπαθήσουν να το επιταχύνουν.
Ο Χε της Κίνας εξήγησε τη στάση της κυβέρνησης σχετικά με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, απαντώντας σε ερωτήσεις των ΗΠΑ, σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους κινεζικών και αμερικανικών εταιρειών, προστίθεται, χωρίς να κατονομάσει επιχειρήσεις.
Ο Λιάο Μιν, αναπληρωτής υπουργός στο Υπουργείο Οικονομικών της Κίνας, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Σαν Φρανσίσκο την Παρασκευή ότι συναντήθηκε με την Γέλεν για πολλούς γύρους συνομιλιών συνολικής διάρκειας 10 ωρών με σκοπό την προετοιμασία οικονομικών αποτελεσμάτων για τη συνάντηση μεταξύ Σι και Μπάιντεν, σύμφωνα με κυβερνητικό κείμενο.
«Η αμοιβαία επωφελής συνεργασία μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ έχει ισχυρή δυναμική, στέρεα θεμέλια και ευρύ χώρο, αλλά η προϋπόθεση είναι η ισότητα και ο αμοιβαίος σεβασμός», δήλωσε ο Λιάο. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι η «απενοχοποίηση για λόγους εθνικής ασφάλειας» παραβιάζει βασικές οικονομικές αρχές και δεν ευνοεί τις καλές σχέσεις.