THEPOWERGAME
Κυρίαρχη τάση στην παγκόσμια οικονομία για τις επόμενες δεκαετίες θα είναι ο υψηλότερος πληθωρισμός, σχολίασε ο Κεν Γκρίφιν, ιδρυτής της Citadel, του επενδυτικού κολοσσού στον κλάδο των hedge funds, δηλαδή των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου, με ενεργητικό 62 δισ. δολαρίων. Την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού καλούνται να αξιολογήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις σε ένα ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον, ο Κεν Γκρίφιν παρουσίασε τη δική του σκοπιά για την πορεία των πραγμάτων στον πλαίσιο του Bloomberg New Economy Forum, που έλαβε χώρα στη Σιγκαπούρη.
«Το μέρισμα της ειρήνης φθάνει στο τέλος του» είπε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Citadel, τονίζοντας πως οι κυβερνήσεις του ΝΑΤΟ θα πρέπει να αυξήσουν αισθητά τις αμυντικές δαπάνες την ώρα που ήδη παλεύουν να θέσουν υπό έλεγχο τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα ύστερα από την πανδημία και την ενεργειακή κρίση που ξέσπασε στην Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σήμερα υπάρχουν πολλές τάσεις που ωθούν τις οικονομίες μακριά από την παγκοσμιοποίηση, με τον κόσμο να είναι αντιμέτωπος με δυο μεγάλα πολεμικά μέτωπα, το ένα στην Ουκρανία και άλλο ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ.
Ο Γκρίφιν θεωρεί πως τα ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν υψηλά για πολύ καιρό ακόμα, μια εκτίμηση που έρχεται κόντρα στις προσδοκίες των αγορών για μια μείωση του κόστους δανεισμού εξαιτίας της αδύναμης ανάπτυξης στις οικονομίες των δυο πλευρών του Ατλαντικού. Όμως, οι εκτιμήσεις του Γκρίφιν, του οποίου η Citadel «κλείδωσε» πέρσι κέρδη 16 δισ. δολαρίων κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, συμπορεύονται με πρόσφατες τοποθετήσεις των κεντρικών τραπεζιτών κάποιων από τις ισχυρότερες οικονομίες των G7.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες, το τελευταίο μίλι και ο πληθωρισμός
Παρά τη σημαντική αποκλιμάκωση των ανατιμήσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη που έχει επιτρέψει στις κεντρικές τράπεζες να μην προχωρήσουν σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων στις τελευταίες συνεδριάσεις, ο επικεφαλής της Bundesbank, Ιωακίμ Νάγκελ, δήλωσε αυτήν την εβδομάδα πως «το τελευταίο μίλι πριν επιτύχουμε τον στόχο για τον πληθωρισμό μπορεί να είναι το δυσκολότερο». Ένα από «γεράκια» της ΕΚΤ που υπεραμύνονται μιας αυστηρής νομισματικής πολιτικής, ο Νάγκελ πρόσθεσε σε συνέδριο στο Δουβλίνο πως «στο τρέχον περιβάλλον του υψηλού πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι περιοριστική».
Αλλά και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ και ένα από τα «περιστέρια», που προασπίζουν μια ήπια νομισματική πολιτική, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε πως «είναι πραγματικά πολύ νωρίς να μιλήσουμε για μειώσεις των επιτοκίων». Από το Financial Systems Conference στο Δουβλίνο, ο Λέιν σχολίασε επίσης ότι «η αγορά, βέβαια, θα διαμορφώσει την άποψη της για την μελλοντική πορεία των επιτοκίων… αλλά εμείς δεν συζητάμε για κάτι τέτοιο».
Παρομοίως, ο Άντριου Μπέιλι της Τράπεζας της Αγγλίας τόνισε επίσης από το Δουβλίνο πως η συζήτηση για μείωση των επιτοκίων είναι ακόμη πρώιμη. Αρχές Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), Τζερόμ Πάουελ, δεν απέκλεισε μια αύξηση των επιτοκίων εάν δεν σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στην αναχαίτιση του πληθωρισμού.
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρέμεινε τον Σεπτέμβριο σταθερός στο 3,7% από το 7,7% τον περυσινό Οκτώβριο, ενώ στην Ευρωζώνη μειώθηκε τον Οκτώβριο στο 2,9% από το 10,1% έναν χρόνο πριν. Στη Βρετανία, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο στο 6,7% από το 11,1% πέρσι τον Οκτώβριο, με την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνει το βασικό επιτόκιο στο υψηλό 15ετίας. Για να δαμαστούν οι ανατιμήσεις στις οικονομίες, η Fed αύξησε το κόστος δανεισμού πάνω από 500 μονάδες βάσης από πέρσι τον Μάρτιο και η ΕΚΤ πάνω από 400 μ.β. Ο Γκρίφιν είπε πως οι κεντρικές τράπεζες θα δυσκολευτούν να πετύχουν τον στόχο του 2% παρά την αποκλιμάκωση του από πολύ υψηλά επίπεδα.