THEPOWERGAME
Η κυβέρνηση της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Πέμπτη (9/11) μείωση κατά 22,3% σε ετήσια βάση της αποψίλωσης του Αμαζονίου, την καλύτερη επίδοση της τελευταίας τετραετίας, όμως η συνεχιζόμενη ξηρασία και οι πυρκαγιές συνεχίζουν να απειλούν το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του πλανήτη.
Σύμφωνα με δεδομένα του συστήματος παρακολούθησης της αποψίλωσης του δάσους PRODES του βραζιλιάνικου εθνικού ινστιτούτου διαστημικής έρευνας (INPE), καταστράφηκαν 9.001 τετραγωνικά χιλιόμετρα παρθένου δάσους από τον Αύγουστο του 2022 ως τον Ιούλιο του 2023. Πρόκειται για έκταση μειωμένη κατά 22,3% σε σύγκριση με την περίοδο Αυγούστου 2021-Ιουλίου 2022 (11.594 τετραγωνικά χιλιόμετρα) και η μικρότερη από το 2018, δηλαδή τη χρονιά προτού αναλάβει την εξουσία ο ακροδεξιός προκάτοχος του νυν προέδρου, ο Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Συμμαχία οργανώσεων υπεράσπισης του περιβάλλοντος αντιμετώπισε με ικανοποίηση το αποτέλεσμα αυτό, που «βάζει τη χώρα σε καλό δρόμο για να επιτύχει τους στόχους της ως προς το κλίμα». Από το 2019, σημειώθηκε τρομακτική έξαρση της αποψίλωσης του τροπικού δάσους του Αμαζονίου, που έφθασε στην κορύφωσή της (13.038 τετραγωνικά χιλιόμετρα) την περίοδο ανάμεσα στον Αύγουστο του 2020 και τον Ιούλιο του 2021 -όταν ανέβηκε στο χειρότερο επίπεδο της τελευταίας 15ετίας.
Η δέσμευση Λούλα ντα Σίλβα για το δάσος του Αμαζονίου
Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, ο κεντροαριστερός πολιτικός που επέστρεψε στην προεδρία της Βραζιλίας αυτήν τη χρονιά, δεσμεύτηκε ότι η προστασία του Αμαζονίου θα αποτελέσει προτεραιότητά του και ότι θα ληφθούν μέτρα για να εξαλειφθεί η παράνομη αποψίλωση του δάσους ως το 2030. Φρόντισε, άμεσα, να αντιστρέψει τις πολιτικές του προκατόχου του Μπολσονάρου (2019-2022), ο οποίος ήταν ανοικτά σκεπτικιστής ως προς την κλιματική αλλαγή.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη (9/11), η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας Μαρίνα Σίλβα τόνισε πως ο Αμαζόνιος έγινε στόχος «σωρείας εγκλημάτων» τα τελευταία χρόνια μετά την «πλήρη διάλυση της δομής» περιβαλλοντικής προστασίας. Κατά τους υπολογισμούς της βραζιλιάνικης κυβέρνησης, η μείωση της αποψίλωσης του δάσους μεταξύ του Αυγούστου του 2022 και του Ιουλίου του 2023 επέτρεψε να αποφευχθούν εκπομπές 133 τόνων CO2: με άλλα λόγια, του 7,5% των συνολικών εκπομπών της μεγαλύτερης χώρας της Λατινικής Αμερικής.
Πυρκαγιές και ξηρασία απειλούν τον Αμαζόνιο
Η Μαριάνα Ναπολιτάνου, η εκτελεστική διευθύντρια της WWF Brasil, δήλωσε πως τη χαροποιεί η «σημαντική μείωση» της αποψίλωσης, όμως ταυτόχρονα προειδοποίησε εναντίον του «πολύ υψηλού επιπέδου φθοράς» του τροπικού δάσους, το 59% του οποίου βρίσκεται στο έδαφος της Βραζιλίας. «Παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται σενάριο ακραίων πυρκαγιών σε τροπικό δάσος που κανονικά δεν καίγεται μέσα σε μια στιγμή» ανέφερε χαρακτηριστικά. Κατά τη WWF, ο Οκτώβριος ήταν ο χειρότερος στον Αμαζόνιο εδώ και 15 χρόνια, με 22.000 εστίες φωτιάς, αριθμό αυξημένο κατά 59% σε σύγκριση με πέρυσι.
Σημειώνεται ότι η βόρεια και η βορειοανατολική Βραζιλία πλήττονται από ξηρασία, που έχει μειώσει δραματικά τα επίπεδα των νερών στα ποτάμια, σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Και η κατάσταση αναμένεται να χειροτερέψει τους επόμενους μήνες, εξαιτίας της «μεγάλης πιθανότητας» οι βροχές να είναι κατώτερες από τον μέσο όρο και οι θερμοκρασίες «υψηλότερες από τις ιστορικές τους τιμές», σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση που δημοσιοποίησε το εθνικό κέντρο επιτήρησης και έγκαιρης προειδοποίησης για φυσικές καταστροφές (CEMADEN).