THEPOWERGAME
Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2101 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 24ης Νοεμβρίου 2021 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2013/34 όσον αφορά στη δημοσιοποίηση στοιχείων φορολογίας εισοδήματος από ορισμένες επιχειρήσεις και υποκαταστήματα – Επικαιροποίηση εθνικής νομοθεσίας για τις υποχρεώσεις δημοσιότητας των εταιρειών και άλλες επείγουσες διατάξεις».
Βουλή: Ποιοι υπερψήφισαν το νομοσχέδιο
Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν ΚΚΕ, «Σπαρτιάτες», «Νίκη», «Πλεύση Ελευθερίας». «Παρών» δήλωσε η Ελληνική Λύση. Το άρθρο 17 με τις παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ψήφισε μόνο η ΝΔ. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, το νέο σχέδιο νόμου ενισχύει την χρηματοοικονομική και εταιρική διαφάνεια, μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην πατρίδα μας. Ακόμη, θεσπίζει την υποχρέωση των κεφαλαιουχικών εταιρειών του μη χρηματοπιστωτικού τομέα, να υποβάλλουν στην Τράπεζα της Ελλάδας ετήσιες οικονομικές καταστάσεις. Τέλος, από 01/01/2024 έως το τέλος του έτους, καθιερώνει ειδικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανατιμητικοί κίνδυνοι, ενισχύοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας με στόχο τη μείωση των τιμών.
«Η ενσωμάτωση της Οδηγίας θα βοηθήσει στη διαφάνεια των στοιχείων και των κερδών των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων», έχει δηλώσει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κώστας Σκρέκας, που λίγες ημέρες νωρίτερα ανακοίνωσε ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα σε δύο πολυεθνικές εταιρείες, στέλνοντας μάλιστα μήνυμα πως αυτό ήταν μόνο η αρχή, γιατί στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών βρίσκονται και άλλες πολυεθνικές με προϊόντα τους στην ελληνική αγορά. Η σημερινή συζήτηση στην Ολομέλεια ωστόσο συνιστά προάγγελο της πολιτικής «καταιγίδας», ενόψει της κατάθεσης του φορολογικού νομοσχεδίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
«Η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι υπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης» δήλωσε στη Βουλή ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος χαρακτηρίζει το σχέδιο νόμου ένα ακόμα σημαντικό εργαλείο στη μάχη κατά της φοροαποφυγής. «Η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης είναι προϋπόθεση ενδυνάμωσης της κοινωνικής συνοχής» είπε ο εισηγητής της ΝΔ και υπογράμμισε ότι η εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το ευρωπαϊκό, επιτρέπει σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση να εφαρμόσουν ενιαία γραμμή προς όφελος των εθνικών οικονομιών. Όπως είπε, αυτός ο στόχος επιτυγχάνεται με την ενίσχυση της χρηματοοικονομικής και εταιρικής διαφάνειας, μέσω της δημόσιας υποβολής δήλωσης στοιχείων φορολογίας εισοδήματος των πολυεθνικών ομίλων και, κατά περίπτωση, ορισμένων αυτόνομων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
«Είναι σημαντικό, όλες οι χώρες μέλη να ακολουθούν ενιαίους κανόνες, γιατί έτσι δεν αφήνουμε ανοιχτά παράθυρα φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής» πρόσθεσε ο Θεόδωρος Καράογλου, επισημαίνοντας ότι η θέσπιση κοινών κανόνων στο πεδίο της διαφάνειας της φορολογίας εισοδήματος εταιρειών υπηρετεί το γενικό οικονομικό συμφέρον και συμβάλλει σημαντικά στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών ως προς τον δίκαιο χαρακτήρα των εθνικών φορολογικών συστημάτων.
Πυρά από την αντιπολίτευση
Από πλευράς της αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μίλτος Ζαμπάρας, τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση ρίχνει στάχτη στα μάτια των πολιτών, ότι κόπτεται και ενδιαφέρεται για τη δίκαιη φορολόγηση και τη φοροδιαφυγή. Όμως αυτό δεν συσχετίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση, με τον κεφαλικό φόρο που βάζει στους ελεύθερους επαγγελματίες, με οριζόντιο και άδικο τρόπο».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Νικητιάδης, είπε πως «γελάνε οι Ευρωπαίοι με αυτά που εφαρμόζουμε. Δεν έχετε μηχανισμό. Δεν έχετε κόσμο να μπορεί να ελέγξει, από τον παραγωγό μέχρι το ράφι, για να μπορέσετε να εντοπίσετε το πραγματικό κόστος και έτσι να καταλήξετε αν έχει υπερβεί το ποσοστό κέρδους που προβλέπει ο νόμος. Δεν τα έχετε όλα αυτά».
«Η κυβέρνηση δεν φέρνει τυχαία τη συζήτηση, παραμονές της συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου. Θέλει να καλλιεργήσει την αυταπάτη στον ελληνικό λαό, ότι παίρνει εκείνα τα μέτρα τα απαραίτητα για τη φοροδιαφυγή των μεγάλων πολυεθνικών», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης.