THEPOWERGAME
Τη μεγαλύτερη «ασπίδα» στη φοροδιαφυγή φαίνεται ότι αποτελεί το πλαστικό χρήμα, με τη συνολική αξία των συναλλαγών να μεγεθύνεται, αν και με μικρότερο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό όμως πρόκειται να αλλάξει από τον Ιανουάριο, ενδεχομένως και τον Φεβρουάριο του 2024, με την επέκταση των POS σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι δεν πρόκειται να μείνει τίποτα εκτός και όλες οι επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα έχουν τερματικά μηχανήματα. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του όγκου των συναλλαγών, αλλά και της αξίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες ανήλθε σε 1,048 δισ., παρουσιάζοντας αύξηση 2%, ενώ η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 49 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 3% στο πρώτο εξάμηνο. Παράλληλα, και η εφαρμογή του νέου συστήματος φορολόγησης των επαγγελματιών με την εφαρμογή τεκμαρτού εισοδήματος θα αναγκάσει πολλούς που έχουν παροπλισμένα τα POS να τα ενεργοποιήσουν, προκειμένου να αυξήσουν τα φορολογητέα τους κέρδη. Για παράδειγμα, η εφαρμογή και μόνο των POS στα ταξί αναμένεται να οδηγήσει αυτόματα στην αύξηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και ως εκ τούτου και το φορολογητέο εισόδημά τους. Σημειώνεται ότι οι εκμεταλλευτές ταξί δηλώνουν ετησίως κατά μέσο όρο περί τις 3.700 ευρώ ο καθένας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο σχέδιο απόφασης που επεξεργάζονται ΑΑΔΕ, ΥΠΕΘΟ αλλά και το υπουργείο Ανάπτυξης θα περιλαμβάνονται οι εξής κλάδοι που θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά POS.:
- Ταξί
- Κινηματογράφοι
- Λαϊκές αγορές
- Περίπτερα
- Παντοπωλεία
- Ασφαλιστικές εταιρείες
- Έμποροι σε πανηγύρια
- Χρηματιστηριακές εταιρείες
- Συναυλιακοί χώροι-εκδηλώσεις
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά κάρτα εμφανίστηκε αυξημένος στις 52, από 50 το προηγούμενο εξάμηνο.
Οι χρεωστικές κάρτες συνεχίζουν να αποτελούν το κύριο υποκατάστατο των μετρητών και συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται ευρέως για συναλλαγές μικρής αξίας. Ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα ανήλθε σε 56 συναλλαγές, από 53 το προηγούμενο εξάμηνο, ενώ ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διατηρήθηκε αμετάβλητος στις 27 συναλλαγές.
Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα ανήλθε σε 2.414 ευρώ, σημειώνοντας οριακή μείωση 0,48% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μηδενική σχεδόν μεταβολή της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 0,05%, η οποία διαμορφώθηκε σε 2.611 ευρώ, από 2.610 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο. Η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 3,5% και διαμορφώθηκε σε 1.273 ευρώ, από 1.320 ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο.
Η μέση αξία ανά συναλλαγής για το σύνολο των καρτών μειώθηκε κατά 5% σε 46 ευρώ, από 48 ευρώ το β’ εξάμηνο του 2022.