THEPOWERGAME
Με τη Χαμάς ταμπουρωμένη σε κτίρια και τούνελ στο κέντρο της πόλης της Γάζας, ο στρατός του Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία επιχείρηση στην πρωτεύουσα του παλαιστινιακού θύλακα, έχοντας εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να βρει τον αρχηγό της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Τεθωρακισμένα του ισραηλινού στρατού, υποστηριζόμενα από μηχανήματα έργου, ισοπεδώνουν κτίρια, την ώρα που μαχητικά και drones βομβαρδίζουν οτιδήποτε κινείται και χαρακτηρίζεται «στόχος».
Όπως μετέδωσε το Sky News, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε τον επικεφαλής του οπλοστασίου της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Mohsen Abu Zina, επικεφαλής οπλισμού και «αμυντικής βιομηχανίας» της Χαμάς, σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής στην πόλη της Γάζας.
Σύμφωνα με τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ (IDF), «ήταν ειδικός στην ανάπτυξη στρατηγικών όπλων και ρουκετών που χρησιμοποιεί η Χαμάς». Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, είχε γνωστοποιήσει ότι ο Νο1 καταζητούμενος του Ισραήλ, Γιαχία Σινουάρ, «είναι περικυκλωμένος στο καταφύγιό του» μέσα σε τούνελ στη Γάζα.
Διαφωνίες για την επόμενη ημέρα στη Λωρίδα της Γάζας μετά την ήττα της Χαμάς
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να διοικήσει τη Γάζα, αλλά μπορεί να υπάρξει μία «μεταβατική περίοδος μετά το τέλος του πολέμου με τη Χαμάς». «Η Γάζα δεν μπορεί να συνεχίσει να διοικείται από τη Χαμάς. Αυτό καλεί σε επανάληψη της 7ης Οκτωβρίου. Είναι επίσης σαφές ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να επιβάλει κατοχή στη Γάζα», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της G7 στο Τόκιο.
Και πρόσθεσε: «Τώρα η πραγματικότητα είναι ότι μπορεί να υπάρξει ανάγκη για μία μεταβατική περίοδο μετά το τέλος του πολέμου. Δεν βλέπουμε ανακατάληψη και απ’ ό,τι άκουσα από την ισραηλινή ηγεσία, δεν έχουν την πρόθεση να επιβάλουν εκ νέου κατοχή στη Γάζα».
Η G7 ζήτησε «ανθρωπιστικές παύσεις» στη Γάζα
Νωρίτερα, η G7 εξέφρασε τη στήριξή της στην κήρυξη «ανθρωπιστικών παύσεων» και τη δημιουργία «ανθρωπιστικών διαδρόμων» στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο κυρίως να μπορέσει να εισέλθει «άμεσα» ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα και να απομακρυνθούν από εκεί οι άμαχοι.
Το Ισραήλ έχει «δικαίωμα να αμύνεται, με σεβασμό προς το διεθνές δίκαιο», σημείωσαν οι υπουργοί, ενώ υπογράμμισαν «τη σημασία να προστατευτούν οι άμαχοι» και ζήτησαν από το Ιράν να μη στηρίζει τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ και να μην κάνει κάτι που θα μπορούσε «να αποσταθεροποιήσει τη Μέση Ανατολή».
Πάνω από 10.000 νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας
Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τα στρατεύματα του Ισραήλ επιχειρούν «στην καρδιά» της πόλης της Γάζας, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας, όπου οι χερσαίες μάχες και οι βομβαρδισμοί από μαχητικά και πυροβολικό έχουν ενταθεί τα τελευταία 24ωρα.
«Δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία χωρίς την επιστροφή των ομήρων», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, καλώντας τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα τους 240 ανθρώπους που κρατά μετά τις φονικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στα ισραηλινά κιμπούτς και στο υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ. Τουλάχιστον 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις, στην πλειονότητά τους άμαχοι. Στη Λωρίδα της Γάζας περισσότεροι από 10.300 άνθρωποι (οι περισσότεροι άμαχοι) έχουν χάσει τη ζωή τους. Ανάμεσά τους και 4.237 παιδιά.
Διεθνείς ΜΚΟ και ο ΟΗΕ καταγγέλλουν ότι το Ισραήλ ισοπεδώνει τη Λωρίδα της Γάζας, καθώς κυνηγά τους εξτρεμιστές της Χαμάς, αδιαφορώντας για τις βαριές απώλειες στον πληθυσμό και την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκληθεί από την κλιμάκωση του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακα.