THEPOWERGAME
Οι εξαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 6,4% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο (σε όρους δολαρίου ΗΠΑ). Αναλυτές, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, ανέμεναν πτώση 3,3%. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη (7/11) η τελωνειακή υπηρεσία της Κίνας, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3%. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, οι οποίες ήταν μειωμένες κατά 3,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, καθώς ο εμπορικός και τεχνολογικός πόλεμος μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων μεγαλώνει. Στην ίδια δημοσκόπηση του Reuters οι αναλυτές είχαν δώσει εκτίμηση για πτώση 4,8%.
Οι εισαγωγές της Κίνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν άνω του 5%, ενώ οι αντίστοιχες από τη λεγόμενη ζώνη ASEAN (Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) αυξήθηκαν κατά 10,2%, όπως μετέδωσε το CNBC.
Στον τομέα των εξαγωγών είναι ο έκτος διαδοχικός μήνας που καταγράφεται μηνιαία μείωση. Τον Οκτώβριο οι κινεζικές εξαγωγές σε Νοτιοανατολική Ασία και Ευρωπαϊκή Ένωση υποχώρησαν σε διψήφιο ποσοστό. Επίσης, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν πάνω από 8% τον προηγούμενο μήνα.
Η «ακτινογραφία» εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας
Σε επίπεδο προϊόντων, η Κίνα αύξησε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου (τόσο σε όγκο όσο και σε αξία), την ώρα που έβαλε «φρένο» στις εισαγωγές σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές υποδημάτων και παιχνιδιών μειώθηκαν, ενώ οι εξαγωγές smartphones και οικιακών συσκευών αυξήθηκαν.
Επίσης, οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό τον Οκτώβριο, αλλά με σαφώς βραδύτερο ρυθμό σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες. Σημειώνεται ότι o κινεζικός γίγαντας ηλεκτρικών οχημάτων BYD εξέφρασε την πρόθεσή του να κατασκευάσει το πρώτο του ευρωπαϊκό εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, προκειμένου η νέα γραμμή παραγωγής να βρίσκεται κοντά σε μια από τις βασικότερες αγορές καταναλωτών. Τα κινεζικά οχήματα έχουν υψηλή ζήτηση στην Ευρώπη, ωθώντας την Κομισιόν να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό από το Πεκίνο ως απόρροια οικονομικών ενισχύσεων και άλλων παροχών στις αυτοκινητοβιομηχανίες.
Με 4,9% αναπτύσσεται το κινεζικό ΑΕΠ
Η υποτονική παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα και η υποτονική εγχώρια ζήτηση έχουν συμπαρασύρει το συνολικό εμπόριο της Κίνας. Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανακοίνωσε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για επίδοση που βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο (5%) που έχει τεθεί για φέτος από το Πεκίνο.
Με την πληγή του real estate να παραμένει ανοιχτή, η Κίνα έχει λάβει σειρά μέτρων για τη σταθεροποίηση του κλάδου ακινήτων, ο οποίος από στήριγμα έχει μετατραπεί τα τελευταία χρόνια σε… βαρίδι για την κινεζική οικονομία.
Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέβασε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το κινεζικό ΑΕΠ, περιμένοντας ανάπτυξη 5,4% για το 2023.