THEPOWERGAME
Η δημιουργία logistics center στο Στρατόπεδο Γκόνου
– Το 2024 αναμένεται να βγει στον «αέρα» ο διαγωνισμός παραχώρησης από το ΤΑΙΠΕΔ του πρώην στρατοπέδου Γκόνου της Θεσσαλονίκης για την κατασκευή logistics center, καθώς οι σχετικές διαδικασίες προχωρούν γρήγορα. Σύμφωνα, μάλιστα, με τους αρμόδιους φορείς, υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι εξάλλου ένα έργο που αναμένεται να συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και στην οικονομική ανάπτυξη τόσο της Θεσσαλονίκης, όσο και της ευρύτερης περιοχής της Β. Ελλάδας. Η εν λόγω επένδυση πρόκειται να δημιουργήσει τουλάχιστον 3.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η μετατροπή του σε ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό εμπορευματικό κέντρο θα αποφέρει οφέλη περίπου 300 εκατ. ευρώ σε όρους ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας, με εσωτερική απόδοση κεφαλαίων της τάξης του 8%-10%.
Μία εταιρεία για Kiosky’s και efood market
– Σε εξέλιξη βρίσκεται η αξιοποίηση συνεργειών στην Delivery Hero μετά την εξαγορά των θυγατρικών του ομίλου Μούχαλη. Πιο πρόσφατο νέο, η συγχώνευση της Delivery Hero Dmart Greece, που αναπτύσσει το efood market, με την ΙΝΚΑΤ, εταιρεία εμπορίας ειδών περιπτέρου, που αναπτύσσει το δίκτυο Kiosky’s και την πλατφόρμα ekiosky’s. Η πρώτη απορροφά τη δεύτερη, απλοποιώντας τη διαδικασία διανομής από ενοποιημένη πλατφόρμα, που θα υποστηρίζεται και από τα άνω των 40 dark stores που διαθέτει ο όμιλος, με τελικά σημεία ένα δίκτυο μικρής λιανικής με πάνω από 400 σημεία, συμπεριλαμβανομένων των καταστημάτων kiosky’s.
Θέσεις μάχης για την Black Friday
– Θέσεις μάχης εν όψει της φετινής Black Friday λαμβάνει το εγχώριο λιανεμπόριο. Ειδικά οι αλυσίδες ειδών τεχνολογίας και οικιακών συσκευών βρίσκονται κυριολεκτικά με τα όπλα παρά πόδα, σε μια προσπάθεια να επωφεληθούν από τον αυξημένο τζίρο της εκπτωτικής περιόδου. Ειδικά ο κλάδος της τεχνολογίας αναμένει τις επόμενες εβδομάδες με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς παραδοσιακά κάνει χρυσές δουλειές την Black Friday. Αυτό επιβεβαιώνουν, άλλωστε, οι έρευνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Από τα στοιχεία που γνωστοποίησε χθες η αλυσίδα Public προκύπτει ότι σχεδόν οι μισοί καταναλωτές, που κάνουν τις αγορές τους κατά την εκπτωτική περίοδο της Black Friday, και συγκεκριμένα το 43%, αγόρασαν το 2022 είδη τεχνολογίας. Αγαπημένες προϊοντικές κατηγορίες των αγοραστών ήταν οι τηλεοράσεις (34%), τα κινητά (25%) και τα laptops (11%). Ακολουθούν τα bluetooth, τα smartwatches και τα πολυμηχανήματα, τα tablets, τα PS5 και τα desktops. Μένει να δούνε αν θα επιβεβαιωθούν και φέτος οι υψηλές προσδοκίες…
Δεν εγκρίθηκε η μελέτη αποκατάστασης του Ξενία Κύθνου
– «Μπλόκο» από τη Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Έργων στην αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση του Ξενία Κύθνου (υδροθεραπευτήριο Λουτρών). Όπως αναφέρεται, η μελέτη περιλαμβάνει επεμβάσεις στις όψεις του υφιστάμενου ξενοδοχείου, διαρρυθμίσεις εσωτερικών χώρων, στατική ενίσχυση, προσθήκη κολυμβητικής δεξαμενής στον ακάλυπτο χώρο και διαμορφώσεις στον περιβάλλοντα χώρο, που δεν συνάδουν με το χαρακτηρισμένο ως μνημείο κτίριο και δεν τηρούνται οι όροι της εγκεκριμένης προμελέτης. Το Ξενία Κύθνου, έπειτα από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την εκμίσθωσή του για 99 χρόνια, πέρασε στα χέρια του Ισραηλινού επιχειρηματία Avraham Ravid, ο οποίος προσέφερε περισσότερα από 2,86 εκατ. ευρώ, με τιμή εκκίνησης 1,2 εκατ. ευρώ. Πρόθεσή του είναι να επενδύσει 25 εκατ. ευρώ. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνεται ξενοδοχείο 46 δωματίων, υδροθεραπευτήριο με 14 μαρμάρινα λουτρά σε διατηρητέο κτίριο, υδρομασάζ και υποστηρικτικές υποδομές συνολικής δομημένης επιφάνειας 4.040,45 τ.μ., στον οικισμό Λουτρά. Τα κτίρια, που κατασκευάστηκαν την περίοδο της βασιλείας του Όθωνος από τον Δανό αρχιτέκτονα Christian Hansen και κατόπιν τροποποιήθηκαν από τον Ernst Ziller, χαρακτηρίστηκαν ιστορικά διατηρητέα μνημεία, καθώς αποτελούν αξιόλογα δείγματα αρχιτεκτονικής, άμεσα συνδεδεμένα με την ιστορία των Λουτρών Κύθνου.
Εκτός από το λάδι, θα μας βγει και το… πορτοκάλι
Δεν είναι μόνον το λάδι που ήδη λείπει από την παγκόσμια αγορά. Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, όπως υποστήριξε ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μιλώντας χθες στην εκδήλωση του e-Kyklos, «στο επόμενο 12μηνο αυτό που θα λείψει περισσότερο (από την παγκόσμια αγορά) θα είναι τα πορτοκάλια». Όπως είπε ο Έλληνας επιχειρηματίας, η κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει πρωτίστως τον πρωτογενή τομέα, ήδη έχει πλήξει την παραγωγή λαδιού, ενώ επιπλέον έχει πλήξει ιδιαίτερα την παραγωγή πορτοκαλιού. «Ο μεγάλος πορτοκαλεώνας της Γης, που είναι ουσιαστικά η Νότιος Αμερική, έχει καεί εντελώς», υποστήριξε ο επιχειρηματίας, με αποτέλεσμα όχι να είναι ακριβά τα πορτοκάλια, αλλά πλέον να μην υπάρχουν. Ενδεικτικά, όπως ανέφερε ο ιδιοκτήτης της εταιρείας Ελληνικοί Χυμοί, ο χυμός πορτοκαλιού από 2,5 ευρώ το κιλό, που πουλιόταν πέρυσι, πήγε στα 6,5 ευρώ και το χειρότερο είναι ότι πλέον πολλοί προμηθευτές δεν έχουν προϊόντα να παραδώσουν.
Η απόδοση της νέας προθεσμιακής της Αttica Bank
– Aν θέλεις, αλλά αν έχεις και ανάγκη -εν προκειμένω να προσελκύσεις νέους πελάτες και να αυξήσεις τα αποθέματα ρευστότητας- προχωρείς σε ανάλογες κινήσεις. Ο λόγος για την Αttica Bank, η οποία σπάει κάθε φράγμα στις αποδόσεις καταθέσεων προθεσμίας, ειδικά για μικρά πορτοφόλια. Όχι μόνο ανακοίνωσε το πλέον υψηλότερο επιτόκιο -μπορεί να φθάσει το 3,10%, αλλά διευκρίνισε ότι πρόσβαση σε αυτήν την απόδοση μπορεί να έχουν και καταθέτες με ποσό κατάθεσης από 10.000 ευρώ. Το όνομα της νέας προθεσμιακής είναι «Attica Progress» και έχει διάρκεια 12 μηνών. Εν προκειμένω, να πούμε ότι τόσο μεγάλες αποδόσεις κυρίως οι μικρότερες τράπεζες προσφέρουν. Κι αυτό για διάφορους λόγους, που έχουν σχέση και με το ύψος των συνολικών τους καταθέσεων και με το κόστος, που η καλύτερη απόδοση για τον πελάτη μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων για τα νούμερα του ισολογισμού.
Σε επενδυτικό πυρετό η Χαλκιδική
– Στο επίκεντρο των ξένων επενδυτών βρίσκεται η Χαλκιδική, καθώς για το 2023 τα στοιχεία του Συλλόγου Κτηματομεσιτών της περιοχής δείχνουν αύξηση στις συμφωνίες κατά 5% με 10% σε σχέση με το 2022, γεγονός που αποδίδεται στο έντονο ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών. Ιδιαίτερη προτίμηση από τους ξένους υπάρχει κυρίως για τα μεγάλα ακίνητα. Ακόμη, ακυρώσεις παρατηρούνται σε συμφωνίες με Ισραηλινούς, λόγω των πολεμικών συγκρούσεων. Παρ’ όλα αυτά η Χαλκιδική διανύει περίοδο ηρεμίας και ολοκλήρωσης των διαδικασιών στις αγοροπωλησίες που προηγήθηκαν.
Αεροδρόμια: Τρέχουμε δεύτεροι μετά το Λουξεμβούργο
Τα στοιχεία της ACI Europe έδειξαν ότι τα ελληνικά αεροδρόμια πέτυχαν φέτος τη δεύτερη καλύτερη επίδοση έπειτα από εκείνη του Λουξεμβούργου όσον αφορά την ανάκαμψη της επιβατικής κίνησης από το 2019. Ειδικότερα, το γ’ τρίμηνο του έτους η Ελλάδα πέτυχε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 12,9% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019. Η επίδοση αυτή έχει μεγάλη σημασία, αφού στο γ’ τρίμηνο του έτους (Ιούνιος – Σεπτέμβριος) γεμίζουν οι ουρανοί της Ευρώπης με πτήσεις, καθώς κάνουν τις διακοπές τους οι Ευρωπαίοι. Η Ελλάδα με την επίδοση της αυτήν ξεπερνά τον μέσο όρο της κίνησης στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, ο οποίος -ειρήσθω εν παρόδω- δεν έχει φτάσει στα επίπεδα του 2019. Υπολείπεται ακόμη κατά 3,1%, δηλαδή βρίσκεται στο 96,9% της κίνησης που είχε το γ’ τρίμηνο του 2019. Την καλύτερη επίδοση, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των operators αεροδρομίων (ACI Europe), είχε το Λουξεμβούργο (+13,3%) και ακολούθησαν η Ελλάδα (+12,9%), η Πορτογαλία (+11,0%), η Μάλτα (+5,6%) κ.ο.κ. Tη χειρότερη επίδοση έχουν η Φινλανδία (-32,8%), η Σλοβενία (-26,1%) και η Σουηδία (-21,1%). Στη μέτρηση δεν μπαίνει η Ουκρανία, η οποία έχει κλείσει για όλες τις εμπορικές πτήσεις.
Τα παλιά κτίρια καθυστερούν την «πράσινη» μετάβαση
– Περίπου το 40% της κατανάλωσης Ενέργειας και το 36% των εκπομπών CO2 αντιπροσωπεύει ο κτιριακός τομέας στην Ευρώπη, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ). Περισσότερα από 220 εκατομμύρια υπάρχοντα κτίρια ή το 75% του κτιριακού αποθέματος είναι ενεργειακά ενεργοβόρα, με πολλά να βασίζονται σε ορυκτά καύσιμα για τη θέρμανση. Μόλις το 25% του αποθέματος θεωρείται «ενεργειακά αποδεκτό». Κατά μέσο όρο, ο ετήσιος ρυθμός βαθιάς ενεργειακής ανακαίνισης απόδοσης (deep energy renovation) μόλις αγγίζει το 0,2%, τόσο για οικιστικά, όσο και για μη οικιστικά κτίρια της ΕΕ. Ο ΙΕΝΕ, που θεωρεί πως το πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας, σημειώνει πως οι αντλίες θερμότητας, από κοινού με την τηλεθέρμανση, συνιστούν την κύρια εναλλακτική λύση θέρμανσης, αντί των συστημάτων θέρμανσης με χρήση ορυκτών καυσίμων. Το 2020 υπήρξε αύξηση 7,5% σε σχέση με το 2019 στην αγορά αντλιών θερμότητας, με περίπου 1,8 εκατομμύρια ευρωπαϊκά νοικοκυριά να την προτιμούν, ενώ το 2022 τα νούμερα είναι πολύ υψηλότερα, όπως και οι προοπτικές μεγέθυνσης της αγοράς. Αυτή η στροφή, σε συνδυασμό με έξυπνες λύσεις, βασισμένες στις νέες τεχνολογίες, ιδιαίτερα στον τομέα των αυτοματισμών, θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3 δισ. ευρώ.
Το επενδυτικό Ελντοράντο
– Σε επενδυτικό Ελντοράντο, παρά τις δυσμενείς μακροοικονομικές συνθήκες και τη γεωπολιτική αβεβαιότητα, εξελίσσεται η τεχνητή νοημοσύνη. Μπορεί ελάχιστα χρόνια νωρίτερα το cloud να ήταν ο τομέας που απορροφούσε την πλειονότητα των τεχνολογικών επενδύσεων των εταιρειών, ωστόσο πλέον το επενδυτικό ενδιαφέρον αρχίζει να μετατοπίζεται στο μεγάλο trend της εποχής, την τεχνητή νοημοσύνη. Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα φαίνεται να ευθυγραμμίζονται με αυτήν την τάση. Έτσι, σήμερα σχεδόν 8 στους 10 CEOs στην Ελλάδα απαντούν ότι επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για το μέλλον. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο από το αντίστοιχο διεθνώς (σ.σ.: το 70% των CEOs παγκοσμίως δηλώνει ότι επενδύει στη δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη. Τόσο οι Έλληνες managers, όσο και διεθνώς, οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην τεχνητή νοημοσύνη, προσβλέπουν σε σημαντικά οφέλη, καθώς -όπως δείχνει η έρευνα «CEO Outlook» της KPMG- το 42% των Ελλήνων CEOs και το 52% παγκοσμίως αναμένουν να δουν απόδοση της επένδυσής τους σε τρία έως πέντε χρόνια.