THEPOWERGAME
*** Η συγκυρία, για την επίσκεψη της περασμένης Παρασκευής του Έλληνα πρωθυπουργού στην Κίνα, τελικά δεν θα μπορούσε να είναι πιο θετική. Όπως προκύπτει εκ του αποτελέσματος. Κι αυτό γιατί κανείς -εχθρός ή φίλος- δεν μπορούσε να του πει «γιατί πας». Από τη στιγμή που επιβεβαιώνεται επισήμως από τον Λευκό Οίκο ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα συναντηθεί -κι αυτός- άμεσα με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι.
*** Πότε; Πιθανότατα προς το τέλος του μήνα, στο περιθώριο της Συνόδου των APEC. Όπερ σημαίνει ότι η συνάντηση Μητσοτάκη – Σι, που έγινε στο Πεκίνο, έχει ένα εξαιρετικό «άλλοθι»
*** Η τύχη είναι με το μέρος του Έλληνα πρωθυπουργού. Αν αποδειχθεί στην πράξη ότι πήγε καλά και η συζήτηση με τον Σι, τότε η χώρα μόνο κερδισμένη έχει να βγει από αυτήν την επίσκεψη. Ας το κρατήσουμε αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού μας…
*** Οι πηγές μου από τις Βρυξέλλες μού μεταφέρουν ότι άρχισαν ήδη οι «δεύτερες σκέψεις» για το νέο κύμα διεύρυνσης της ΕΕ. Εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής του Δεκεμβρίου, όταν το θέμα θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα.
*** Η συζήτηση ξεκίνησε με αφορμή τις περιπτώσεις της Μολδαβίας και της Ουκρανίας, αλλά κάτι μου λέει ότι αν φουντώσει, θα συμπαρασύρει και την περίπτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Ακόμη και των πιο «ώριμων», όπως η Αλβανία.
*** Βλέπετε, το Βερολίνο, που φέρεται να εκφράζει τον κυριότερο σκεπτικισμό, δεν θα μπορεί να κάνει «εξαιρέσεις». Άρα, βλέπω προσεχώς τον Ράμα στον αέρα.
*** Για την ιστορία, η συζήτηση που ξεκίνησε στις Βρυξέλλες με δύο λέξεις συνοψίζεται στα εξής: Τι νόημα έχει να διευρύνουμε την ΕΕ στα 30 ή και παραπάνω μέλη, αν είναι να μετεξελιχθεί σε έναν δεύτερο ΟΗΕ; Που δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις;
*** Έχουν ένα δίκιο, δεν λέω.
*** Την ίδια στιγμή, ωστόσο, που γίνονται αυτές οι δεύτερες σκέψεις, σε ένα άλλο επίπεδο σημειώνεται μια εκ διαμέτρου αντίθετη εξέλιξη. Συγκεκριμένα, στο τραπέζι των συζητήσεων έπεσε η ιδέα για τη ναυπήγηση ενός ευρωπαϊκού αεροπλανοφόρου!
*** Με τη συνεργασία όλων των μεγάλων ναυπηγείων της ΕΕ (γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών κι ενδεχομένως ελληνικών). Το σχέδιο, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει το πρώτο ουσιαστικό βήμα προς την κατεύθυνση της σύστασης ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού.
*** Η εκτίμηση; Δύσκολο.
*** Αναφέρθηκα παραπάνω στην Αλβανία και θυμήθηκα κάτι σχετικό. Παραμονές της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Δερβιτσάνη της Βορείου Ηπείρου ήταν προγραμματισμένη μια ιδιαίτερη εκδήλωση: τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.
*** Φόρος τιμής των ντόπιων, για όσα είχε κάνει για τους Βορειοηπειρώτες ο πατέρας του Κυριάκου, επί δικής του πρωθυπουργίας. Λοιπόν, ποιος επίσημος έδωσε, μεταξύ άλλων, το «παρών» στην εκδήλωση, προκαλώντας έκπληξη;
*** Ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα! Θα μου πείτε, γιατί πήγε; Είναι απλό: Επειδή υπήρχε το ενδεχόμενο να «ανέβει» στη Δερβιτσάνη και ο Έλληνας πρωθυπουργός.
*** Βλέπετε, το γεγονός αφορούσε τον πατέρα του, ήταν από κάποια στιγμή και μετά πολύ προσωπικό, οπότε ο Ράμα σκέφτηκε ότι μπορεί και να πήγαινε. Και με την ευκαιρία, να τον συναντούσε.
*** Ωστόσο, ο Μητσοτάκης ο νεότερος δεν πήγε. Στην εκδήλωση τον εκπροσώπησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Κι ο Ράμα έμεινε με την «όρεξη». Που κάτι μου λέει ότι «θα του κοπεί», όσο δεν λύνει το θέμα του φυλακισμένου Μπελέρη.
*** Αρχίζει να το καταλαβαίνει και ο ίδιος…