THEPOWERGAME
Η συζήτηση ανάμεσα στους 19 κεντρικούς τραπεζίτες που βρέθηκαν στην Αθήνα το διήμερο 25 και 26 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο μιας ιστορικής συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ στην ελληνική πρωτεύουσα, δεν θα μπορούσε, πέραν του επίκαιρου θέματος της νομισματικής πολιτικής, να μην επικεντρωθεί στο ψηφιακό νόμισμα.
Οι αποφάσεις που έχουν έως τώρα ληφθεί προς την κατεύθυνση αυτήν αφορούν στα αρχικά σχέδια ενός μακρόπνοου πλαισίου προετοιμασίας, που θα απαιτήσει αρκετά χρόνια ακόμη μέχρι τη θεμελίωση και κυκλοφορία του ψηφιακού ευρώ σε 20 ευρωπαϊκές χώρες.
Το σημαντικό είναι ότι μετά την πρώτη μελέτη-έρευνα για τη χρησιμότητα ενός digital currency στους κόλπους της Ευρωζώνης η ΕΚΤ προχώρησε στο δεύτερο βήμα, που στοχεύει στην υιοθέτησή του, καθώς μόλις μια εβδομάδα πριν ελήφθη απόφαση να ξεκινήσει η δεύτερη φάση της προετοιμασίας, αυτή της θέσπισης του πλαισίου και του κανονισμού.
Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου ξεκίνησε μια νέα περίοδος προετοιμασίας, που θα φέρει τους Ευρωπαίους πολίτες πιο κοντά σε ένα άυλο, ψηφιακό, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, που θα μπορούν να χρησιμοποιούν εντελώς δωρεάν, παράλληλα φυσικά με το σημερινό χαρτονόμισμα και τα μετρητά.
Η πιλοτική δοκιμή της εφαρμογής και χρήσης του ψηφιακού ευρώ θα ξεκινήσει δύο έτη μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης, που ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη (01/11), και στο τέλος της φάσης αυτής θα αποφασισθεί αν τελικά η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην έκδοση του digital euro.
Όπως η ομάδα Task Force και οι κόλποι της ΕΚΤ υπογραμμίζουν, δεν θα μπορούσε η ΕΚΤ να μην αναζητήσει απάντηση στα νέα δεδομένα του χώρου πληρωμών, όπως διαμορφώνονται διεθνώς, και να μην καλλιεργήσει την ιδέα ενός ενιαίου νομίσματος, ενισχύοντας έτσι τη νομισματική κυριαρχία, αλλά και τον ανταγωνισμό στον ευρωπαϊκό τομέα πληρωμών.
Χρονοδιάγραμμα για τη σύσταση του ψηφιακού ευρώ
Συνοπτικά, το χρονοδιάγραμμα έως τη γέννηση του ψηφιακού ευρώ είναι το εξής:
- Οκτώβριος 2021: Αναζήτηση μοντέλου σχεδιασμού και διανομής ενός κοινού ψηφιακού νομίσματος, παράλληλα με τα μετρητά, ως ενός δωρεάν και ασφαλούς ηλεκτρονικού πορτοφολιού. Έρευνα σε Ευρωπαίους πολίτες για το πώς βλέπουν την ιδέα σύστασης ενιαίου ψηφιακού νομίσματος (ολοκληρώθηκε φέτος το καλοκαίρι).
- 1η Νοεμβρίου 2023: Ξεκίνησε επισήμως η δεύτερη φάση προετοιμασίας που αφορά στο Regulation. Οι κανόνες που θα θεσπιστούν για το νέο νομικό πλαίσιο και η επιλογή των εταιρειών (παρόχων) που θα αναλάβουν την υποδομή και την τεχνική υποστήριξη μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες.
- Νοέμβριος 2025: Με την προετοιμασία του νομοθετικού καθεστώτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα κληθεί να αποφασίσει αν τελικά η προετοιμασία θα περάσει στην επόμενη φάση, μιας πιλοτικής δοκιμασίας που θα αφορά την πιθανή έκδοση του digital euro και το επακόλουθο roll-out.
Πρόκειται σίγουρα για μια μακρά διαδικασία, η οποία όταν ολοκληρωθεί θα λύσει τα χέρια εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωζώνης, καθώς και επιχειρήσεων, για τις καθημερινές συναλλαγές τους. Ένα ηλεκτρονικό πορτοφόλι, δωρεάν, ασφαλές, με διαφύλαξη στα προσωπικά δεδομένα και το απόρρητο, όπως ακριβώς ισχύει με τη χρήση μετρητών, η οποία θα συνεχίσει να υφίσταται, καθώς το ένα μέσο δεν πάει να καταργήσει το άλλο.
Όπως έγραψε πρόσφατα το powergame.gr, θα απευθύνεται σε κάθε μόνιμο κάτοικο της Ευρωζώνης και θα μπορεί να λειτουργεί με τη χρήση κινητού τηλεφώνου ή πλαστικής κάρτας, online και οffline, μέσα από applications. Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα μπορούν να προχωρούν σε ηλεκτρονικές πληρωμές σε φυσικά καταστήματα, αλλά και σε e shops, καθώς και να διεκπεραιώνουν πληρωμές P2P (person to person).
Η θέση της Κριστίν Λαγκάρντ
Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, στην καθιερωμένη συνέντευξη για τη νομισματική πολιτική, αυτήν τη φορά από τον χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σύσταση του ψηφιακού ευρώ.
Η ίδια λίγες ημέρες πριν, προαναγγέλλοντας την έναρξη της δεύτερης φάσης της προετοιμασίας, είχε επισημάνει τα εξής: «Πρέπει να προετοιμάσουμε το νόμισμά μας για το μέλλον. Οραματιζόμαστε ένα ψηφιακό ευρώ ως μια ψηφιακή μορφή μετρητών που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις ψηφιακές πληρωμές, χωρίς χρέωση, και που πληροί τα υψηλότερα πρότυπα απορρήτου. Θα συνυπάρχει μαζί με τα φυσικά μετρητά, τα οποία θα είναι πάντα διαθέσιμα, χωρίς να αφήνουν κανέναν πίσω».