THEPOWERGAME
Τα κτίρια που δεσπόζουν σε μια χώρα κάθε περίοδο αποκαλύπτουν τα χαρακτηριστικά της και το στυλ που κυριαρχεί.
Από την εποχή των σπηλαίων του Νεάντερταλ, τα χαμάμ, μέχρι τις πυραμίδες και τα κτίρια της Μέσης Ανατολής, οι καινοτομίες των αρχιτεκτόνων αιχμαλωτίζουν το πνεύμα της εκάστοτε εποχής και ενσαρκώνουν τις φιλοδοξίες κάθε στιγμής, καθώς και την τεχνολογική υπεροχή της.
Θέλοντας να διαμορφώσουν τη νέα εικόνα της περιοχής, τα κτίρια της Μέσης Ανατολής έχουν επιτύχει τα τελευταία 15 χρόνια το ακατόρθωτο. Με χρήματα πολλές φορές κρατικών κεφαλαίων, οι αρχιτέκτονες ανέβασαν τον πήχη της δημιουργίας σε όλο τον κόσμο.
Οι καθιερωμένοι επιστήμονες του χώρου έχουν κατηγορήσει τους σχεδιαστές των κτιρίων της Μέσης Ανατολής για ευκολίες και εντυπωσιασμό. Η ονομαζόμενη και «Ντίσνεϊλαντ των αρχιτεκτόνων» έχει φροντίσει να γεμίσει με ψηλά κι γυάλινα κτίρια που βασίζονται στην υπερβολή.
Βρήκαμε τα πέντε πιο ακριβά κτίρια στην περιοχή, που αποδεικνύουν τι είναι δυνατόν να γίνει όταν τα χρήματα δεν αποτελούν… πρόβλημα.
Δείτε τα 5 πιο ακριβά κτίρια στη Μέση Ανατολή
5. Εθνικό Μουσείο του Κατάρ
434 εκατομμύρια δολάρια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
To Εθνικό Μουσείο του Κατάρ είναι εμπνευσμένο από το ρόδο της ερήμου, ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα της Μέσης Ανατολής. Το σύνθετο ορυκτό που οι κρύσταλλοι παίρνουν τη μορφή λουλουδιού έδωσε την ιδέα γι’ αυτό το εντυπωσιακό κτίριο των 430.000 μέτρων που σχεδίασε ο Jean Nouvel.
4. Λούβρο Αμπού Ντάμπι
620 εκατομμύρια δολάρια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το να προσπαθήσεις να κοστολογήσεις το πιο εμβληματικό μουσείο εκτός Γαλλίας είναι από μόνο του δύσκολο εγχείρημα. Σχεδιασμένο και αυτό από τον Jean Nouvel, το συγκρότημα, που καλύπτεται από μια στέγη με ψηφιδωτή οροφή, κόστισε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευαστεί, αλλά το Αμπού Ντάμπι πλήρωσε επιπλέον 520 εκατομμύρια δολάρια για να μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα «Λούβρο» για 30 χρόνια.
3. Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο
1,08 δισεκατομμύριο δολάρια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Το συγκρότημα προέκυψε από διαγωνισμό του 2003, στον οποίο συμμετείχαν μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία, και σχεδιάστηκε από την ιρλανδική εταιρεία Heneghan Peng Architects. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2005, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί εξαιτίας πολλών δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, της Αραβικής Άνοιξης το 2011 και της πανδημίας COVID-19.
2. Μπουρτζ Χαλίφα
1,5 δισεκατομμύριο δολάρια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ψηλότερη κατασκευή του κόσμου βρίσκεται στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Πρόκειται για τον ουρανοξύστη «Μπουρτζ Χαλίφα», του οποίου το ύψος φτάνει τα 828 μέτρα, δηλαδή 300 παραπάνω από το δεύτερο σε ύψος κτίριο στον κόσμο, που βρίσκεται στην Ταϊβάν.
Σχεδιάστηκε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Adrian Smith της Skidmore, Owings & Merrill και το ασυνήθιστο, πολυεπίπεδο προφίλ του προέρχεται από το λουλούδι Hymenocallis ή Spider Lily -ένα τοπικό λουλούδι της ερήμου.
Στους 160 ορόφους του φιλοξενούνται γραφεία, διαμερίσματα, πισίνες, εμπορικά κέντρα, αλλά και ένα ξενοδοχείο που φέρει την υπογραφή του διάσημου Ιταλού σχεδιαστή Τζόρτζιο Αρμάνι. Η κατασκευή του ξεκίνησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2004 και ολοκληρώθηκε την 1η Οκτωβρίου 2009. Επισήμως, άρχισε να χρησιμοποιείται και να λειτουργεί στις 5 Ιανουαρίου 2010.
- Emirates Palace
3 δισεκατομμύρια δολάρια
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Μπορεί να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ακριβότερο κτίριο στη Μέση Ανατολή δεν είναι το ψηλότερο κτίριο στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, το Emirates Palace φέρεται να κόστισε διπλάσιο ποσό από αυτό που χρειάστηκε για να χτιστεί το Μπουρτζ Χαλίφα. Στο εσωτερικό του το ακίνητο είναι γεμάτο από υπερπολυτελή στοιχεία, όπως οροφές με φύλλα χρυσού και περισσότερους από 1.000 πολυελαίους Swarovski.