THEPOWERGAME
Σε συμφωνία ήρθαν η Αυστριακή και η Βρετανική κυβέρνηση με σκοπό τη στενότερη συνεργασία των δύο κρατών, αναφορικά με την εκπόνηση ενός σχεδίου «τύπου Ρουάντα» για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου σε τρίτη χώρα.
Σύμφωνα με ένα τέτοιου τύπου σχέδιο, το οποίο έχει εκπονήσει εδώ και αρκετούς μήνες το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία θέλει να επεξεργάζεται τους αιτούντες άσυλο σε μια τρίτη χώρα προτού αποφασίσει αν θα τους αφήσει να έρθουν στην Ευρώπη ή όχι.
Στόχος της συμφωνίας των δύο κρατών είναι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης στην Ευρώπη, εξ ου και την Τετάρτη 01/11 βρέθηκε στη Βιέννη η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας Σουέλα Μπρέιβερμαν, η οποία δήλωσε ότι η Βρετανία και η Αυστρία «μοιράζονται τις προκλήσεις για την προστασία των συνόρων μας, την καταπολέμηση του εξτρεμισμού και την ασφάλεια των ανθρώπων μας».
Ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ βρίσκεται αντιμέτωπος με εκλογές το επόμενο έτος, εν μέσω αυξανόμενων εκκλήσεων για αυστηροποίηση της μετανάστευσης, και τον Σεπτέμβριο δήλωσε ότι η επεξεργασία σε τρίτη χώρα ήταν μια πιθανότητα, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι αποτυχημένοι αιτούντες άσυλο «δεν θα μπορούν πλέον να κρύβονται στην ΕΕ ή να υποβάλλουν αίτηση ασύλου σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ταυτόχρονα».
Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Δανίας άνοιξε το δρόμο πέρυσι για συμφωνία με τη Ρουάντα για ένα παρόμοιο πρόγραμμα, αλλά μετά τις γενικές εκλογές η κυβέρνηση δεν προχώρησε το σχέδιο.
Οι λεπτομέρειες του βρετανικού σχεδίου τύπου «Ρουάντα»
Η συντηρητική κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου φιλοδοξεί εδώ και καιρό να αναθέσει τις αιτήσεις ασύλου στη Ρουάντα και έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που σύναψε συμφωνία για να πληρώνει στο αφρικανικό κράτος περισσότερα από 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για να δέχεται τους αιτούντες άσυλο.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, όποιος λάβει άσυλο θα συνεχίσει να ζει στη Ρουάντα, ενώ όσοι απορρίπτονται θα απελαύνονται πίσω στη χώρα καταγωγής τους.
Τον περασμένο Ιούνιο το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου έκρινε ότι το σχέδιο ήταν παράνομο, αποφασίζοντας ότι η Ρουάντα δεν μπορούσε να θεωρηθεί ασφαλής τρίτη χώρα. Η Μπρέιβερμαν δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι βέβαιη ότι θα κερδίσει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία θα καθορίσει αν θα μπορούν να απογειωθούν πτήσεις που θα απελαύνουν μετανάστες στη Ρουάντα μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο, θεωρεί το σχέδιο της Βρετανίας για τη Ρουάντα ασύμβατο με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η ιδιότητα, ακόμη, του κράτους- μέλους της ΕΕ περιορίζει τη δυνατότητα επιδίωξης συμφωνιών απέλασης μεταναστών, αλλά αρκετά μέλη πιέζουν για αλλαγή της πολιτικής του μπλοκ.
Η Μπρέιβερμαν, επίσης, επέκρινε το νέο σχέδιο της ΕΕ για τον καταμερισμό του βάρους του ασύλου, το οποίο θα κατανέμει τους παράνομους μετανάστες και στα 27 κράτη μέλη, με μια ετήσια ποσόστωση που θα ξεκινούσε με 30.000 μετανάστες αλλά θα αυξανόταν κάθε χρόνο έως 120.000. Το σχέδιο αυτό, βέβαια, έχει κολλήσει εν μέσω αντιδράσεων.
Ο Φράνσις Γκατάρε, διευθύνων σύμβουλος του Συμβουλίου Ανάπτυξης της Ρουάντα, μιας κυβερνητικής υπηρεσίας που αποσκοπεί στη δημιουργία επενδύσεων, δήλωσε ότι οι μετανάστες θα αισθάνονται «άνετα ανάμεσά μας» σε μια χώρα που είναι φιλόξενη για τους αιτούντες άσυλο. Δήλωσε στην ετήσια σύνοδο κορυφής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού στην πρωτεύουσα της Ρουάντα, το Κιγκάλι, ότι «όταν αυτό το πρόγραμμα με το Ηνωμένο Βασίλειο τελικά ολοκληρωθεί και οι μετανάστες έρθουν να ζήσουν στη Ρουάντα, θα είναι σαν στο σπίτι τους και θα αισθάνονται άνετα».