THEPOWERGAME
Τη στρατηγική συμμαχία- ορόσημο της Alpha Bank με τη UniCredit «χαιρέτισαν» με τον τρόπο τους οι αναλυτές των χρηματοοικονομικών οίκων, μετά την εκτενή αναφορά του CEO της Τράπεζας, Βασίλη Ψάλτη, για τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του deal τόσο για την Τράπεζα όσο και την ελληνική οικονομία. Η καθοριστική και ιστορική σημασία της συμφωνίας αυτής, όπως την χαρακτήρισε ο κ. Ψάλτης, είναι σε εξέλιξη, στο πλαίσιο μιας διαδικασίας και δεν θα μπορούσε να μην συμπεριληφθεί με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα του ενεαμήνου, τα οποία, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, σημείωσαν αλματώδη αύξηση κατά 58,8% στα 490,7 εκατ. ευρώ.
Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής- η οποία τοποθετεί την Alpha Bank ως την μόνη ελληνική τράπεζα με στρατηγικό επενδυτή (strategic anchor investor)- η μετοχική σύνθεση της Τράπεζας θα είναι η εξής:
- 78% θεσμικοί επενδυτές
- 13% νομικά πρόσωπα και ιδιώτες επενδυτές
- 9% UniCredit
- 6% Έλληνες θεσμικοί
Διευκρινίζεται ότι ακόμη και αν η συναλλαγή αυτή δεν ολοκληρωθεί από την εξαγορά του 9% της συμμετοχής του ΤΧΣ, η UniCredit θα αποκτήσει μετοχικά πακέτα από την αγορά.
Παρουσιάζοντας τις βασικές πτυχές ενός πολύ θετικού γ’ τριμήνου, η διοικητική ομάδα της Alpha Bank αναφέρθηκε διεξοδικά στην πολύ σημαντική αύξηση του χαρτοφυλακίου (παρά τις αποπληρωμές), στην αύξηση εσόδων από τόκους και προμήθειες, στην ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και της λογιστικής αξίας. Τα καθαρά έσοδα από τόκους που αυξήθηκαν κατά 8,4% το τρίμηνο, σημείωσαν ένα ράλι ανόδου κατά 41% σε ετήσια βάση και αντίστοιχα ανοδική πορεία είχαν κατά 11,8% τα έσοδα από προμήθειες. Τάση, που όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της επιμέρους παρουσίασης των οικονομικών στοιχείων της Τράπεζας, θα συνεχισθεί και κατά το υπόλοιπο έτος, προσδοκώντας σε αποκόμιση ακόμη μεγαλύτερου οφέλους από αύξηση εσόδων.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Alpha Bank, το δ’ τρίμηνο θα είναι ακόμη καλύτερο από πλευράς εσόδων σε σχέση με το γ’ τρίμηνο, εξ ου και εκτιμάται ότι η χρονιά θα κλείσει με πάνω από 1,8 διs. ευρώ έσοδα από τόκους, φθάνοντας σε peak σημείο.
Στο πλαίσιο αυτό, η Τράπεζα αναβαθμίζει τους στόχους και τις προβλέψεις της (guidances) σε πολλά επιμέρους στοιχεία την ίδια στιγμή, που μειώνει σταθερά, κυρίως μέσα από «θεραπείες» τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια. Ερωτηθείς σχετικά για το αυξημένο κόστος χρήματος που μπορεί να κάνει ασύμφορες τις τιτλοποιήσεις (πολύ υψηλά επιτόκια) , ο cfo της Τράπεζας, Λάζαρος Παπαγαρουφάλλου, περιέγραψε τη στρατηγική της Τράπεζας αναφορικά με τον στόχο περαιτέρω μείωσης των NPEs, διευκρινίζοντας ότι προφανώς και είναι σε γνώση τους το ρίσκο της τιμολόγησης, αλλά, από την άλλη πλευρά, υπάρχει η εκτίμηση ότι θα βρεθεί το κατάλληλο timing και η σωστή συνθήκη για τα νέα projects.
Η συμφωνία με τη Ρουμανία -η βάση της συνεργασίας με τη UniCredit- απελευθέρωσε κεφάλαια για την Αlpha Bank, ενισχύοντας την κεφαλαιακή της επάρκεια κατά επιπλέον 100 μονάδες βάσης. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, τα στελέχη της Τράπεζας, τόνισαν ότι προφανώς το κεφάλαιο που απελευθερώθηκε θα διατεθεί μεταξύ άλλων και για την επιστροφή αξίας στους μετόχους. Άλλωστε, όπως επανέλαβε ο CEO της Τράπεζας, η διανομή μερίσματος το 2024, είναι «κρίσιμη για μας». Η κεφαλαιακή επάρκεια, με τη νέα αναβάθμιση στόχου, αναμένεται να ξεπεράσει το 14% στο τέλος του έτους .
Ως προς το σχεδιασμό της Alpha Bank για νέες εκδόσεις MREL, η στρατηγική της Τράπεζας είναι για 1-2 εκδόσεις ετησίως, ως το 2025, από τη στιγμή που έχει «λύσει» σε μεγάλο βαθμό τα θέματα κεφαλαιακών αποθεμάτων και τηρεί τους στόχους της. Ήδη φέτος, προέβη σε έκδοση AT1, σε δύο εκδόσεις senior preferred notes και από το 2024 , ο ρυθμός εκδόσεων θα είναι πιο μετριοπαθής.