THEPOWERGAME
Ξεκινάει η πρώτη διεθνής διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη στη Βρετανία, με πολιτικούς ηγέτες και επιχειρηματίες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης να συγκεντρώνονται για να καταλήξουν σε διεθνή συμφωνία σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ασφαλούς και υπεύθυνης ανάπτυξης της ταχέως εξελισσόμενης τεχνολογίας.
Η διήμερη σιάσκεψη που θα λάβει χώρα από τη 1 έως τις 2 Νοεμβρίου στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, φιλοξενεί κυβερνητικούς αξιωματούχους και εταιρείες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Κίνας, δύο υπερδυνάμεις που τρέχουν πρώτες στην «κούρσα» για την ανάπτυξη τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης.
Παράλληλα, η διάσκεψη αποτελεί ευκαιρία για τον Βρετανό Πρωθυπουργό Rishi Sunak, να κάνει ένα statement στον κόσμο σχετικά με τον ρόλο του Ηνωμένου Βασιλείου στην παγκόσμια συζήτηση γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και για το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η τεχνολογία.
Τεχνητή νοημοσύνη: Τα ηχηρά ονόματα που θα είναι στη διάσκεψη
Τα κυριότερα ονόματα από το χώρο της τεχνολογίας είναι τα εξής:
- O Έλον Μασκ, CEO της Tesla και xAI
- Ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ
- Ο Ντέμης Χασάμπης της Google
- Οι Γιαν ΛεΚουν και Νικ Κλεγκ από την Meta
- O Άνταμ Σελίπσκι της Amazon Web Services
- O Σαμ Άλτμαν της OpenAI
- Ο Ντάριο Αμοντέιρε της Anthropic
- Ο Γιένσεν Χουάνγκ της Nvidia
- H Ρενέ Χάας της Arm
- O Ντάριο Γκιλ της IBM
- Η Πόπυ Γκούσταφσον της Darktrace
- O Αλί Γκόντσι της Databricks
- Ο Μαρκ Μπενιόφ της Salesforce
- Ο Cheun Kyung-whoon της Samsung
- O Άλεξ Καρπ της Palantir
Aναμένονται επίσης εκπρόσωποι από τη Sony, την Alibaba και την Tencent.
Πέρα από τις ηχηρές παρουσίες, υπάρχουν και οι ηχηρές απουσίες, που μεταξύ αυτών είναι ο Τζο Μπάιντεν, ο Τζάστιν Τριντό, ο Εμμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς.
Τι επιδιώκει να αντιμετωπίσει η Σύνοδος Κορυφής
Ο κύριος στόχος της συνόδου κορυφής της τεχνητής νοημοσύνης είναι να βρεθεί ένα επίπεδο διεθνούς συντονισμού, που αφορά τη συμφωνία ορισμένων αρχών σχετικά με την ηθική και την υπεύθυνη ανάπτυξη μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης.
Η σύνοδος κορυφής επικεντρώνεται καθαρά στα λεγόμενα μοντέλα «συνοριακής τεχνητής νοημοσύνης», με άλλα λόγια, τα προηγμένα μοντέλα LLM, όπως αυτά που αναπτύχθηκαν από εταιρείες όπως η OpenAI, η Anthropic και η Cohere.
Θα εξετάσει την αντιμετώπιση δύο βασικών κατηγοριών κινδύνου όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη: την κακή χρήση και την απώλεια του ελέγχου.
Οι κίνδυνοι κακής χρήσης αφορούν τη βοήθεια που παρέχεται από τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης σε ήδη κακόβουλες δραστηριότητες. Για παράδειγμα, ένας κυβερνοεγκληματίας θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να αναπτύξει ένα νέο είδος κακόβουλου λογισμικού που δεν μπορεί να εντοπιστεί από ερευνητές ασφαλείας ή να χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει τους κρατικούς φορείς να αναπτύξουν επικίνδυνα βιοόπλα.
Από την άλλη, οι κίνδυνοι απώλειας ελέγχου αναφέρονται σε μια κατάσταση στην οποία η τεχνητή νοημοσύνη που δημιουργούν οι άνθρωποι θα μπορούσε να στραφεί εναντίον τους.