THEPOWERGAME
Μεγάλη κόντρα ξέσπασε μεταξύ των επικεφαλής δύο βασικών φορέων ελέγχου της αγοράς και της ακρίβειας. Πρόκειται για τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, και τον πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Ιωάννη Λιανό.
Ο υπουργός, κ. Σκρέκας, μιλώντας χθες σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση θέλει τους ελέγχους της αγοράς από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει επιβάλει ένα πρόστιμο σε εταιρεία τροφίμων ή καταναλωτικών προϊόντων. Ο κ. Σκρέκας είπε πως αν η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν μπορεί να κάνει ελέγχους, τότε να μην κάνει ρεπορτάζ και να λέει ότι είμαστε οι πιο ακριβοί.
Την κατηγορία επανέλαβε και σήμερα το πρωί από τηλεοπτική συχνότητα, αναφέροντας ότι «το ρεπορτάζ το κάνουν οι δημοσιογράφοι και οι καταναλωτές καθημερινά» στα super markets. Αυτό που περιμένει από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, που είναι μια ανεξάρτητη Αρχή, είναι να δει αν υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές και επιχειρήσεις με δεσπόζουσα θέση στην αγορά. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ΔΙΜΕΑ δεν έχει τέτοιες δυνατότητες και αυτό που μπορεί να ελέγξει είναι το περιθώριο κέρδους που πουλούν οι παίκτες στην αγορά, συγκρινόμενο με μια άλλη περίοδο.
Την πρόκληση δεν άφησε αναπάντητη ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Με μακροσκελέστατη ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι η ελληνική Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πραγματοποιήσει τους περισσότερους ελέγχους από κάθε άλλη αντίστοιχη αρχή στην ΕΕ, πραγματοποιώντας «επιδρομές» σε κομβικές επιχειρήσεις που ελέγχουν μεγάλα μερίδια αγοράς. Επίσης, σημείωσε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού «δεν είναι αγορανομία».
Η δήλωση του κ. Λιανού:
Για να μπουν κάποια πράγματα στη σωστή τους διάσταση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν είναι αγορανομία. Μπορούμε να επιβάλλουμε πρόστιμα μόνο εάν έχει στοιχειοθετηθεί αντιανταγωνιστική σύμπραξη (π.χ. καρτέλ) ή κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης (επιχείρηση με πλέον του 40% της αγοράς)…
— Ioannis Lianos (@IoannisLianos) November 1, 2023
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Λιανός στο παρελθόν πραγματοποίησε πολλές «επιδρομές» σε τράπεζες, βιομηχανίες, ενεργειακές επιχειρήσεις κ.λπ. Μέχρι στιγμής ωστόσο σημειώθηκε αυτό που λέει ο ελληνικός λαός… από λάδι πολύ, αλλά από τηγανίτα τίποτα. Πορίσματα δεν υπάρχουν που να δείχνουν ότι σε κάποιον κλάδο κάτι συμβαίνει και δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Προς την κατεύθυνση αυτήν, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επικαλείται την απουσία πόρων, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του στο Χ. Επίσης, επικαλείται τη μακροχρόνια διαδικασία που απαιτούν συνήθως τέτοιου είδους έλεγχοι της αγοράς.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι οι σχέσεις του κ. Λιανού με την κυβέρνηση, από την εποχή που πραγματοποίησε την επικοινωνιακή επίθεση σχετικά με τα τηλεπικοινωνιακά κόστη, βρίσκονται κάτω από το μηδέν.
Μάλιστα, με τον προηγούμενο υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, υπήρξε μεγάλη κόντρα για τον διορισμό της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Χαράς Νικολοπούλου. Ο κ. Λιανός ζήτησε με επιστολή του στα μέλη της σχετικής επιτροπής στη Βουλή να μην εγκρίνει τον διορισμό της αντιπροέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού που πρότεινε ο πρώην υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Και δεν είναι μόνον αυτό. Υπάρχουν πολλά άλλα παραδείγματα σύγκρουσης του προέδρου της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τη κυβέρνηση. Η τελευταία, έχοντας αντικαταστήσει τη διορισμένη πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, Βασιλική Θάνου, με τον κ. Λιανό, πολύ λίγα περιθώρια κινήσεων είχε για τον ίδιο, μετά τον διορισμό του.
Πάντως, η σύγκρουση αυτή Σκρέκα – Λιανού δείχνει τη νευρικότητα του υπουργού Ανάπτυξης με την πορεία της ακρίβειας. Καθώς πρόκειται για ένα θέμα που ενδιαφέρει όλους, επηρεάζει πάρα πολύ τη δημοφιλία της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι οι ανατιμήσεις είναι εισερχόμενο φαινόμενο και ότι θα υποχωρησουν μόλις υπάρξει νηνεμία στις αγορές, ενώ η αντιπολίτευση επιχειρεί να δείξει ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ελέγξει την ακρίβεια και τον «πληθωρισμό της απληστίας».