THEPOWERGAME
Η μάχη των αριθμών έχει ξεκινήσει για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές μετρούν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, προκειμένου να καταλήξουν σε συμπεράσματα για τα μελλούμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση. Η εξίσωση είναι αρκετά δύσκολη, δεδομένου ότι μετά την παραίτηση του κ. Τσίπρα πάρα πολλά στελέχη έχουν αμφίδρομες πολλαπλές μετακινήσεις.
Για παράδειγμα, από την προεδρική ομάδα του Αλέξη Τσίπρα είχαν μετακινηθεί αρκετοί στο μπλοκ της Έφης Αχτσιόγλου, όταν το καλοκαίρι έμοιαζε ως η αδιαφιλονίκητη διάδοχός του. Η εμφάνιση, όμως, του κ. Κασσελάκη και η δυναμική που ανάπτυξε τον περασμένο Αύγουστο η υποψηφιότητά του οδήγησε μερικά από αυτά τα στελέχη να εγκαταλείψουν την πρώην υπουργό και να μετακινηθούν στον εξ Αμερικής υποψήφιο. Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα και οι πιο έμπειροι στα κομματικά του ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να βγάλουν σαφείς αριθμούς για το πώς θα ψηφίσουν τα 300 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής στο φλέγον ζήτημα των διαγραφών, από το οποίο εν πολλοίς εξαρτάται η ενότητα του κόμματος.
Υπενθυμίζεται πως η Επιτροπή Δεοντολογίας ζήτησε την άποψη της Κεντρικής Επιτροπής για το θέμα που αφορά τους κυρίους Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα. Παρ’ ότι η θέση της Κεντρικής Επιτροπής έχει αποκλειστικά «συμβουλευτικό χαρακτήρα» προς την Επιτροπή Δεοντολογίας, απαιτούνται τα 2/3, ήτοι 200 μέλη, προκειμένου να υπάρξει πλειοψηφία υπέρ ή κατά των διαγραφών. Ακολούθως, για να υπάρξει οριστική διαγραφή απαιτούνται και πάλι τα 2/3 της Επιτροπής Δεοντολογίας, δηλαδή 10 στα 15 μέλη της εν λόγω επιτροπής.
Η τελευταία φορά που ψήφισε η Κεντρική Επιτροπή ήταν το περασμένο καλοκαίρι, όταν με ευρεία πλειοψηφία είχε περάσει η άποψη της πλευράς Αχτσιόγλου για τον χρόνο διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών. Από τότε, όμως, κύλησε αρκετό νερό στ’ αυλάκι, με αποτέλεσμα οι συσχετισμοί να μοιάζουν οριακοί.
Με βάση τις εκτιμήσεις από γνώστες του παρασκηνίου, υπολογίζεται ότι αυτήν τη στιγμή ο κ. Κασσελάκης έχει μαζί του περισσότερα από 150 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, πολύ δύσκολα, όμως, φτάνει τους 200 που χρειάζεται για να έχει πλειοψηφία στο θέμα των διαγραφών. Ουσιαστικά το «μπλοκ Κασσελάκη» αποτελείται σε οργανωτικό επίπεδο από τον συνασπισμό των ομάδων τριών κορυφαίων στελεχών που τον υποστηρίζουν, του Νίκου Παππά, της Ρένας Δούρου και του Παύλου Πολάκη. Θεωρητικά αυτά είναι και τα τρία στελέχη που συνέβαλαν καταλυτικά στην εκλογή του τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών.
Στον αντίποδα υπάρχει ένα ευρύ μπλοκ που συνασπίζεται όχι συνολικά στο θέμα της αμφισβήτησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτό των διαγράφων. Η πιο σκληρή ομάδα είναι αυτή της Ομπρέλας, στην οποία μετέχουν και οι κύριοι Φίλης και Σκουρλέτης. Η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τον κ. Τσακαλώτο, υπολογίζεται ότι έχει περίπου 50 με 60 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και είναι η πιο οργανωμένη τάση στον ΣΥΡΙΖΑ. Το τελευταίο διάστημα την πλευρά της Ομπρέλας έχει προσεγγίσει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Υπάρχει η τάση «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, στην οποία μετέχουν και τα κορυφαία στελέχη Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης. Η τάση αυτή είναι κάπως αποδυναμωμένη λόγω της αποχώρησης Τζανακόπουλου. Κινείται στη λογική «να περιμένουμε μέχρι τις Ευρωεκλογές και μετά να πάρουμε τις αποφάσεις». Σε κάθε περίπτωση, και η ομάδα αυτή είναι σκληρά κατά των διαγραφών.
Το ίδιο ισχύει και για μικρότερες- αριθμητικά- ομάδες που κινούνται γύρω από τον Δημήτρη Βίτσα ή τον Δημήτρη Παπαδημούλη. Στην εσωκομματική γεωγραφία υπάρχουν και τα στελέχη που προέρχονται από τη διεύρυνση που είχε κάνει ο κ. Τσίπρας. Τα στελέχη αυτά είχαν υποστηρίξει στις εσωκομματικές εκλογές την Έφη Αχτσιόγλου, αλλά τώρα στηρίζουν με κριτικό τρόπο τον κ. Κασσελάκη και ταυτόχρονα είναι εναντίον των διαγραφών. Πρόκειται για στελέχη όπως ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, ο Γιάννης Ραγκούσης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Στέργιος Καλπάκης κ.ά.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα προαναφερθέντα, πολύ δύσκολα θα συγκεντρωθούν στην Κεντρική Επιτροπή οι 200 ψήφοι για να υπάρχει «θετική άποψη» του Οργάνου για τις διαγραφές των τεσσάρων στελεχών από την Επιτροπή Δεοντολογίας. Που σημαίνει ότι έως τις 11 Νοεμβρίου, που είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση, θα γίνουν αρκετές ζυμώσεις, συσκέψεις ή και συνεννοήσεις.
Διότι όλοι αντιλαμβάνονται πως μια ήττα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Επιτροπή στο θέμα των διαγραφών μπορεί να έχει απρόβλεπτες εξελίξεις για το μέλλον του κόμματος.