THEPOWERGAME
Το Ισραήλ συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας, με τις μάχες ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς να είναι αιματηρές. Με τη συνδρομή πυροβολικού, τεθωρακισμένων και μαχητικών αεροσκαφών, οι χερσαίες στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν να προχωρούν στο εσωτερικό της Λωρίδας της Γάζας, καταστρέφοντας θέσεις της Χαμάς και διαλύοντας τμήματα από τα τούνελ χλμ. της εξτρεμιστικής οργάνωσης στον παλαιστινιακό θύλακα.
Την ίδια στιγμή το Ισραήλ διατηρεί ανοιχτό το μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου συνεχίζεται η ανταλλαγή πυρών με εξτρεμιστές της Χεζμπολάχ. Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Χαμάς δηλώνει έτοιμη να απελευθερώσει ξένους ομήρους τα επόμενα 24ωρα.
Το Ισραήλ σφυροκοπά τη Λωρίδα της Γάζας μετά τις σφάγες της Χαμάς στα ισραηλινά κιμπούτς, που άφησαν πίσω τους 1.400 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Παράλληλα, οι εξτρεμιστές της Χαμάς πήραν μαζί τους 240 ομήρους, τους οποίους κρατά μέσα στα τούνελ. Το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε ότι τα πλήγματα έχουν σκοτώσει περισσότερους από 8.500 ανθρώπους, κυρίως άμαχους.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο διευθυντής του «Ινδονησιακού» Νοσοκομείου στη Γάζα είπε ότι δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν από χτύπημα σε προσφυγικό καταυλισμό στην Τζαμπαλίγια. «Πάνω από 50 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ως τώρα» τόνισε στο Al Jazeera, προσθέτοντας ότι το νοσοκομείο δεν μπορεί ακόμα να αναφέρει τον συνολικό αριθμό των απωλειών.
Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης του πολέμου στον Λίβανο
Το Ισραήλ υιοθετεί αμυντική στάση στο μέτωπο του Λιβάνου ώστε να μην εξουθενώσει τις δυνάμεις του καθώς ο στρατός εστιάζει στη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε νωρίτερα ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Τζάχι Χανέγκμπι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης του Τύπου.
Ο Χανέγκμπι πρόσθεσε ότι «την ημέρα μετά τη Χαμάς», το Ισραήλ θα εφαρμόσει «τα διδάγματα που άντλησε» εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει «λειτουργικές πτυχές», χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ο Ισραηλινός σύμβουλος δήλωσε επίσης ότι «δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα» για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία εισβολή του στον παλαιστινιακό θύλακα.
Παράλληλα, ο Χανέγκμπι καταδίκασε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από την ένοπλη οργάνωση Χούτι στην Υεμένη, λέγοντας ότι είναι «ανεπίτρεπτες”» αλλά αρνήθηκε να μιλήσει περαιτέρω όταν ρωτήθηκε ποια μπορεί να είναι η ισραηλινή απάντηση.
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι νοσοκομεία στην Αίγυπτο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια εναλλακτική λύση για την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών στη Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία στον θύλακα τελούν υπό πίεση και υφίστανται διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε ωστόσο ότι το Ισραήλ κατανοεί την ανησυχία της Αιγύπτου ως προς τη μαζική εισροή Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της.
Ο Χανέγκμπι ανέφερε ακόμη ακόμη ότι ο ισραηλινός στρατός εστιάζει στην καταπολέμηση των ενόπλων της Χαμάς στα βόρεια Γάζα και ότι θα μετατοπιστεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας σε μεταγενέστερο στάδιο.
Νέο μήνυμα στήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ
Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα, ακόμη και την υποχρέωση, να αμυνθεί έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων, αυτό ωστόσο δεν μειώνει την ευθύνη του να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών. Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, περιγράφοντας την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναφέρει επίσης ότι οι ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ήταν -όπως το Ισραήλ σήμερα- απολύτως αποφασισμένες να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες, αλλά έκαναν και λάθη, όπως η υπερβολική στρατιωτική δέσμευση στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν.
Απαντώντας στο ερώτημα «αν είναι δυνατόν να καταστραφεί η Χαμάς;» αναφέρει πως «είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στο οποίο η Γάζα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση τρομοκρατών για να απειλήσει το Ισραήλ ή οποιονδήποτε άλλον», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός ορίζοντας για τον παλαιστινιακό λαό, που να εδράζεται σε μια λύση δύο κρατών. «Αυτό σημαίνει συνεργασία με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αλλά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οράματος περιφερειακής ολοκλήρωσης με τις βασικές αραβικές χώρες» τονίζει ο Σάλιβαν.
Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και της κυβέρνησης του Λιβάνου, ο Σάλιβαν τονίζει ότι «υπάρχουν κοινά σημεία. Και οι δύο λαμβάνουν τεράστιο ποσό χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και χορηγίας από το Ιράν, και οι δύο αποτελούν σημαντική απειλή για το Ισραήλ. Θα χαρακτήριζα τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ως απολύτως πραγματικό»
Νεκροταφείο χιλιάδων παιδιών η Λωρίδα της Γάζας
Η Λωρίδα της Γάζας έχει γίνει «νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά», δήλωσαν τα Ηνωμένα Έθνη. «Οι πιο έντονοι φόβοι μας ότι ο αριθμός των παιδιών που σκοτώθηκαν θα μετατρεπόταν σε δεκάδες, μετά σε εκατοντάδες και τέλος σε χιλιάδες, έγιναν πραγματικότητα μέσα σε διάστημα 15 ημερών» ανέφερε ο Τζέιμς ‘Ελντερ, εκπρόσωπος της Unicef.
«Οι αριθμοί είναι τρομακτικοί: περισσότερα από 3.450 παιδιά φέρεται να έχουν σκοτωθεί, και κόβει την ανάσα η διαπίστωση ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα» υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Η Γάζα έχει γίνει ένα νεκροταφείο για χιλιάδες παιδιά». Ειδικότερα, διευκρίνισε πως περισσότερο από ένα εκατομμύριο παιδιά που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν από την έλλειψη πόσιμου νερού. «Οι θάνατοι παιδιών -κυρίως των βρεφών- που οφείλονται στην αφυδάτωση συνιστούν αυξανόμενη απειλή» προειδοποίησε.
Η Unicef ζητεί άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία, με το άνοιγμα όλων των σημείων διέλευσης προς τη Γάζα για να καταστεί δυνατή η ασφαλής πρόσβαση για την ανθρωπιστική βοήθεια.
«Αν δεν υπάρξει εκεχειρία, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε απελευθέρωση των παιδιών που απήχθηκαν, θα οδεύσουμε προς ακόμη μεγαλύτερη φρίκη για αυτά τα αθώα παιδιά» κατέληξε.