THEPOWERGAME
Η Ρωσία έχει περιορίσει τις δυτικές εταιρείες που πωλούν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία από το να αποσύρουν τα έσοδα σε δολάρια και ευρώ, επιβάλλοντας πρόσθετους de facto συναλλαγματικούς ελέγχους σε μια προσπάθεια να στηρίξει το εξασθενημένο ρούβλι.
Οι δυτικές εταιρείες που αποχωρούν από τη Ρωσία πρέπει να συμφωνήσουν σε μια τιμή πώλησης σε ρούβλια ή, εάν οι πωλητές επιμένουν να λάβουν ξένο νόμισμα, να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις ή ακόμη και απώλειες στα ποσά που μπορούν να μεταφερθούν στο εξωτερικό, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.
Οι νέοι περιορισμοί υπογραμμίζουν τις ανησυχίες της Μόσχας για τη συνέχιση της υποτίμησης του ρουβλίου, καθώς η οικονομία της παλεύει με τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν ως απάντηση στην πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι.
Το ρούβλι έχει υποτιμηθεί περισσότερο από 20% έναντι του δολαρίου φέτος, ξεπερνώντας τον Αύγουστο τα 100 Rbs ανά δολάριο. Αυτό σηματοδότησε ένα «ψυχολογικό όριο» για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, αναγκάζοντας τις αρχές να λάβουν «παρηγορητικά μέτρα», δήλωσε ένας από τους τραπεζίτες που εμπλέκονται στις πρόσφατες αποχωρήσεις δυτικών εταιρειών. «Είναι σαν να βάζεις τσιρότο στη γάγγραινα».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους Financial Times ότι είναι καθήκον κάθε κυβέρνησης να δημιουργεί «τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το νόμισμά της, οπότε δημιουργούμε τις πιο ευνοϊκές συνθήκες για το ρούβλι».
«Το ρούβλι έχει απόλυτη προτεραιότητα»
«Το ρούβλι έχει απόλυτη προτεραιότητα», δήλωσε ο Πεσκόφ. Πρόσθεσε ότι όταν πρόκειται για την έξοδο ξένων εταιρειών, η Ρωσία καθοδηγείται από «τα δικά της συμφέροντα και οφέλη».
Όταν το ρούβλι άρχισε να αποδυναμώνεται τον Ιούλιο, οι ρωσικές αρχές επέβαλαν αρχικά περιορισμούς στους τρόπους με τους οποίους οι εταιρείες που αποχωρούν από τη χώρα θα μπορούσαν να πάρουν μαζί τους τα έσοδα από τις πωλήσεις, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε η κυβερνητική υποεπιτροπή για τις ξένες επενδύσεις, η έγκριση της οποίας απαιτείται για συναλλαγές που αφορούν περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στη Δύση.
Οι δυτικές εταιρείες είχαν δύο επιλογές όταν πωλούσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε ξένο νόμισμα: να μεταφερθούν τα χρήματα σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο λογαριασμό τύπου Γ σε ρωσική τράπεζα ή να μεταφερθούν τα έσοδα σε λογαριασμό στο εξωτερικό -στην περίπτωση αυτή το ποσό έπρεπε να καταβληθεί σε πολλές δόσεις. Εναλλακτικά, ο πωλητής μπορούσε να εξαργυρώσει σε ρούβλια και να λάβει ολόκληρο το ποσό αμέσως σε έναν κανονικό ρωσικό τραπεζικό λογαριασμό.
Όμως οι δύο πρώτες επιλογές περιορίστηκαν στην πράξη περαιτέρω όσον αφορά τον όγκο και τη συχνότητα των πληρωμών στο εξωτερικό, καθώς οι αρχές προσπάθησαν να πιέσουν τις εταιρείες ώστε να δραστηριοποιούνται σε ρούβλια.
Καθώς το ρούβλι συνέχισε να πέφτει, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας αύξησε το επιτόκιό της τέσσερις φορές από τον Αύγουστο, ανεβάζοντάς το στο 15% την Παρασκευή. Μια άλλη κίνηση ήρθε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που ανάγκασε 43 εταιρείες να πουλήσουν μέρος των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα στην εγχώρια αγορά.
Η κεντρική τράπεζα δεν υποστήριξε την απόφαση αυτή, δήλωσε την Παρασκευή η διοικητής της Ελβίρα Ναμπιούλινα, σε μια σπάνια δημόσια εκδήλωση διαφωνίας με το Κρεμλίνο. Η ίδια χαρακτήρισε τον αντίκτυπο του μέτρου ασήμαντο και «αισθητό μόνο σε σύντομο χρονικό διάστημα». Το ρούβλι έχει σταθεροποιηθεί σε περίπου 0,011 δολάρια, αλλά παραμένει πολύ κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα και χαμηλότερα από τους στόχους του Πούτιν για τον διογκούμενο πολεμικό προϋπολογισμό.
Οι περιορισμοί στον επαναπατρισμό συναλλάγματος έχουν προστεθεί στον αυξανόμενο κατάλογο των κριτηρίων που πρέπει να πληρούν οι συμφωνίες πριν εγκριθούν. Αυτά περιλαμβάνουν μια «εθελοντική» συνεισφορά στον ρωσικό προϋπολογισμό, η οποία πρόσφατα αυξήθηκε από το 10 στο 15% του ποσού της συναλλαγής, και πώληση με έκπτωση τουλάχιστον 50% στην εύλογη αξία των περιουσιακών στοιχείων.
Ένας επενδυτικός τραπεζίτης που βοήθησε πρόσφατα να κλείσει μια συμφωνία αξίας περίπου 300 εκατ. δολαρίων δήλωσε ότι η επιτροπή είχε θέσει προθεσμία επτά ημερών για την ολοκλήρωση της πώλησης σε λογαριασμό στο εξωτερικό, αλλά ότι ο αγοραστής δεν ήταν σε θέση να μεταφέρει περισσότερα από 20 εκατ. δολάρια την ημέρα. «Τα απλά μαθηματικά δείχνουν ότι ήταν αδύνατο για τον πωλητή να λάβει όλα τα έσοδα από τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Ένα άλλο άτομο που εργάζεται σε μια σειρά από εξόδους δήλωσε ότι η επιτροπή τους είπε ότι υπήρχε ένα άτυπο ανώτατο όριο 500 εκατ. δολαρίων που μπορούσε να μεταφερθεί στο εξωτερικό.
«Το κράτος έχει επιβάλει ελέγχους κεφαλαίων χωρίς να το λέει. Το κράτος λέει: «Δεν απαγορεύεται να πληρώνονται σε ευρώ ή δολάρια, απλά είναι περίπλοκο». Εξαρτάται από εσάς αν θα εξαργυρώσετε σε ξένο νόμισμα ή σε ρούβλια ή αν δεν θα εξαργυρώσετε καθόλου, δήλωσε» το άτομο.
Το υπουργείο Οικονομικών της Ρωσίας δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.
Mία δυτική εταιρεία βίωσε τις διαδοχικές αλλαγές κανόνων της Ρωσίας μέσα σε μία συμφωνία. Πρώτα, έκανε αίτηση και πήραν άδεια πώλησης σε ευρώ, αλλά ο αγοραστής έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Όταν έκαναν αίτηση για την ίδια συμφωνία και έναν νέο αγοραστή τον Ιούλιο, τους είπαν ότι μόνο το 50% ετων εσόδων του ευρώ θα μπορούσε να ληφθεί αμέσως και το υπόλοιπο θα αναβληθεί. Ωστόσο, εάν ο πωλητής συμφωνούσε σε μια συμφωνία σε ρούβλια, του έλεγαν ότι θα μπορούσαν να λάβουν ολόκληρο το ποσό αμέσως.
Αφού πληρωθεί σε ρούβλια, ο πωλητής μπορεί είτε να ανταλλάξει το ποσό στη Ρωσία είτε να προσπαθήσει να αγοράσει ξένο νόμισμα στο εξωτερικό.
«Και οι δύο επιλογές είναι κακές», είπε το άτομο. «Στην πρώτη περίπτωση, η ισοτιμία είναι τρομερή και είναι δύσκολο να ανταλλάξουμε μεγάλες ποσότητες. Στη δεύτερη περίπτωση, είναι δύσκολο να βρεις τράπεζα που θα δεχτεί τα χρήματα».