THEPOWERGAME
Το κρατικό επενδυτικό ταμείο ημιαγωγών της Κίνας (Big Fund) έχει επενδύσει 14,56 δισ. γουάν (1,99 δισ. δολάρια) σε μια εταιρεία τσιπ μνήμης με την επωνυμία Changxin Xinqiao.
Η συμφωνία είδε το China Integrated Circuit Industry Investment Fund, επίσης γνωστό ως «Big Fund», να συνεισφέρει στο 33,15% του συνολικού εγγεγραμμένου κεφαλαίου της Changxin Xinqiao, σύμφωνα με μια ενημέρωση με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου στις πληροφορίες εγγραφής της εταιρείας στο National Enterprise Credit Information Publicity System.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα καταχώρισης εταιρειών Qichacha, η Changxin Xinqiao ιδρύθηκε το 2021 στην πόλη Hefei, στην ανατολική επαρχία Anhui.
Γενικός διευθυντής της είναι ο Zhao Lun, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Changxin Memory Technology, η οποία είναι μία από τις κορυφαίες εταιρείες τσιπ μνήμης της Κίνας.
Η Changxin Xinqiao και το Big Fund δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα στα αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.
Η τελευταία επένδυση του Big Fund έρχεται μετά την επένδυση 13 δισεκατομμυρίων γιουάν στην Yangtze Memory Technologies (YMTC) νωρίτερα φέτος, σηματοδοτώντας μία από τις μεγαλύτερες επενδύσεις του τα τελευταία χρόνια.
Η YMTC, ο μοναδικός παίκτης της Κίνας στην παγκόσμια αγορά μνήμης NAND, έχει επεκτείνει επιθετικά την παραγωγική ικανότητα και την Ε&Α με τη βοήθεια κρατικών επιδοτήσεων. Η YMTC μπήκε στη μαύρη λίστα των Ηνωμένων Πολιτειών το 2022 λόγω φόβων ότι θα μπορούσε να εκτρέψει αμερικανική τεχνολογία προς την Huawei Technologies Co Ltd.
Η αύξηση κεφαλαίου της Changxin Xinqiao από το Big Fund αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης επέκτασης του εγγεγραμμένου κεφαλαίου στην οποία συμμετείχαν οι υφιστάμενοι επενδυτές, Changxin Xinan και Hefei Xinyi, αυξάνοντας τη συνεισφορά τους στο κεφάλαιο κατά 10,4 δισ. γιουάν και 14 δισ. γιουάν αντίστοιχα.
Η Hefei Xinyi υποστηρίζεται από δύο επενδυτικές πλατφόρμες που συνδέονται με την κρατική ρυθμιστική αρχή περιουσιακών στοιχείων στην επαρχία Anhui, σύμφωνα με τις καταχωρήσεις στο Εθνικό Σύστημα Δημοσιότητας Πληροφοριών για την Πιστωτική Ικανότητα Επιχειρήσεων.
Η Κίνα εγκαινίασε το Big Fund το 2014 ως μέσο για την επιτάχυνση της βιομηχανίας ημιαγωγών της, η οποία θεωρείται ότι υστερεί σε σχέση με εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ταϊβάν και της Νότιας Κορέας. Ο οργανισμός συγκέντρωσε 138,7 δισεκατομμύρια γιουάν για το πρώτο ταμείο του και 204 δισεκατομμύρια γιουάν για το δεύτερο ταμείο του.
Το Reuters ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Big Fund στοχεύει να συγκεντρώσει περίπου 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε έναν άλλο γύρο, καθώς η Κίνα εντείνει τις προσπάθειές της να καλύψει τη διαφορά από τους αντιπάλους της.
Ωστόσο, το ταμείο έχει επίσης εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο διαφθοράς που οδήγησε σε έρευνα κατά του πρώην επικεφαλής του πέρυσι.