THEPOWERGAME
Κεφάλαια ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ θα χρειαστεί να αντλήσουν οι εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ), από θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές (κυρίως τους τελευταίους), προκειμένου να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την αύξηση της διασποράς μετοχών και την ενίσχυση του free float του μετοχικού τους κεφαλαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι χρηματιστηριακές Αρχές έχουν κινητοποιηθεί το τελευταίο διάστημα για το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς πολλές ΑΕΕΑΠ δεν έχουν σχεδόν καθόλου διασπορά των μετοχών τους, γεγονός που αποτελεί σοβαρή στρέβλωση του θεσμού των εταιρειών του κλάδου.
Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ψηφιστεί ο σχετικός κανονισμός, βάσει του οποίου όλες οι ΑΕΕΑΠ θα πρέπει να εμφανίζουν επαρκή διασπορά μετοχών, όχι μόνο κατά την εισαγωγή των μετοχών τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του δημόσιου χαρακτήρα τους, δηλαδή για όσο διάστημα είναι εισηγμένες και λειτουργούν ως ΑΕΕΑΠ. Το ακριβές ποσοστό της ελεύθερης διασποράς δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό θα κινηθεί μεταξύ 15%-25% κατ’ ελάχιστον. Παράλληλα, αναμένεται να δοθεί χρονική διορία 12-18 μηνών, προκειμένου το σύνολο των εταιρειών του κλάδου να συμμορφωθεί με τον σχετικό κανονισμό.
Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατεθεί ένας σημαντικός όγκος μετοχών σε πολλούς και μικρούς επενδυτές, θεσμικούς και ιδιώτες, προκειμένου να πληρωθούν τα σχετικά κριτήρια. Δεν αρκεί δηλαδή να εισέλθουν στρατηγικοί επενδυτές, όπως έπραξε η EBRD στη Noval (που σχεδιάζει τη δημόσια εγγραφή της τους επόμενους μήνες) ή η Latsco στην Trade Estates του ομίλου Φουρλή, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά. Με τον τρόπο αυτόν δεν αυξάνεται ούτε η εμπορευσιμότητα των μετοχών, αλλά ούτε και ο αριθμός των μετόχων των ΑΕΕΑΠ, που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο.
Υπενθυμίζεται ότι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο «πριμοδοτούνται» οι ΑΕΕΑΠ με φοροαπαλλαγές και ευνοϊκό καθεστώς λειτουργίας είναι ακριβώς το γεγονός ότι προσφέρουν αυτά τα πλεονεκτήματα στους μικροεπενδυτές, που θέλουν να επενδύσουν στην αγορά ακινήτων χωρίς να διαθέτουν τα απαιτούμενα κεφάλαια. Παράλληλα, είναι υποχρεωμένες να προσφέρουν και υψηλή μερισματική απόδοση, τουλάχιστον 50% των κερδών τους σε ετήσια βάση. Μέχρι σήμερα, όμως, σε πολλές εταιρείες αυτό δεν συμβαίνει, καθώς τα σχετικά «προνόμια» απολαμβάνουν μόνο οι βασικοί μέτοχοι, καθώς δεν υπάρχει καθόλου διασπορά μετοχών στο ευρύ επενδυτικό κοινό.
Τέτοιες περιπτώσεις είναι π.χ. εταιρείες όπως η Trastor και η Prodea, καθώς λειτουργούν ως «οχήματα» ενός βασικού μετόχου και δεν τηρείται επί χρόνια αυτή η βασική αρχή που θα έπρεπε να διέπει τη λειτουργία τους ως ΑΕΕΑΠ. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε σε σχετικό του θέμα το powergame.gr, η ελεύθερη διασπορά της Trastor είναι μόλις 1,7%, με το υπόλοιπο 98,3% να ελέγχεται από την Τράπεζα Πειραιώς. Στη μεγαλύτερη ελληνική ΑΕΕΑΠ, την Prodea, ο βασικός μέτοχος, η Invel Real Estate Holdings, ελέγχει το 87% και στην ελεύθερη διασπορά βρίσκεται το 13%. Τα αδέρφια Παύλος και Μιχάλης Ευμορφίδης ελέγχουν το 81,5% της Μπλε Κέρδος και το ευρύ επενδυτικό κοινό το υπόλοιπο 18,5%.
Με δεδομένη την αξία του χαρτοφυλακίου των εταιρειών, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν πάνω από 600 εκατ. ευρώ, ώστε να αυξηθεί η ελεύθερη διασπορά. Μόνο η Prodea έχει ένα χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 2,5 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι για να διαθέσει περίπου το 15%-20% των μετοχών της θα απαιτούνταν η προσέλκυση περίπου 400 εκατ. ευρώ, κάτι ασφαλώς που δεν είναι ιδιαίτερα απλό. Αντίστοιχα, η Trastor θα χρειαστεί περίπου 80 εκατ. ευρώ για να αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της. Το πρόβλημα θα λυθεί εν τη γενέσει του, τόσο για την Trade Estates, η οποία έχει ξεκινήσει τη δημόσια εγγραφή των μετοχών της, στοχεύοντας στην άντληση εσόδων ύψους 56,9 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Βασίλης Φουρλής, μετά τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας το ποσοστό των βασικών μετόχων αναμένεται να διαμορφωθεί στο 63%, ενώ μετά την πάροδο των έξι μηνών από την είσοδο, όταν και θα λήξει η υποχρέωση διακράτησης μετοχών από τους υφιστάμενους μετόχους, αυτό αναμένεται να μειωθεί κάτω του 50%, σταδιακά εντός της επόμενης διετίας.
Αντίστοιχα, η Noval του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ αναμένεται να «ζητήσει» περίπου 100 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της εισαγωγής των μετοχών της στο Χρηματιστήριο. Η εν λόγω εισαγωγή σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν», όπως τονίζουν στελέχη της εταιρείας.