THEPOWERGAME
Το σχέδιο για την αποστολή πράσινης ενέργειας στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου που προωθεί η Ελλάδα, με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) σχολιάζει το Bloomberg. Η υλοποίηση του project σύνδεσης των δύο εθνών με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα έρχεται σε μια εποχή που η ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της ανατολικής Μεσογείου έχει γίνει πιο κρίσιμη από ποτέ, σχολιάζει το Bloomberg.
Την ίδια ώρα, οι δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργου Παπαναστασίου στην ιταλική ενημερωτική ιστοσελίδα Nova.news (Agenzia Nova) μαρτυρούν την πρόθεση της χώρας να στηρίξει το έργο. Η Κύπρος είναι το μόνο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν είναι συνδεδεμένο με το ευρωπαϊκό δίκτυο. «Το Ισραήλ θα επωφεληθεί προσθέτοντας περισσότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές στο ενεργειακό του μείγμα», αναφέρει το Bloomberg.
Παπαναστασίου: Το έργο θα βάλει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου
O υπουργός Ενέργειας της Κύπρου στο πλαίσιο συνέντευξης που έδωσε στην ιταλική ενημερωτική ιστοσελίδα Nova.news (Agenzia Nova) αναφέρθηκε στην ηλεκτρική διασύνδεση EuroAsia Interconnector. «Η Κρήτη είναι ήδη συνδεδεμένη με την ηπειρωτική Ελλάδα και αυτή με τη σειρά της συνδέεται με την Ευρώπη. Άρα, το έργο θα βάλει τέλος στην απομόνωση της Κύπρου. Δεν έχουμε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ούτε έχουμε συνδεδεμένους αγωγούς φυσικού αερίου, άρα η διασύνδεση θα προσφέρει ασφάλεια εφοδιασμού. Η διασύνδεση της EuroAsia είναι σίγουρα ένα πολύ σημαντικό έργο για εμάς, όπως είναι για διαφορετικούς λόγους και για το Ισραήλ» δήλωσε ο Γ. Παπαναστασίου. Ωστόσο, επισήμανε πως «όσο διαρκεί ο πόλεμος, προτεραιότητα του Ισραήλ σίγουρα δεν θα είναι η ηλεκτρική διασύνδεση».
Η διασύνδεση της EuroAsia, υπογράμμισε ο υπουργός, θα επιτρέψει στην Κύπρο να εξάγει την ηλεκτρική ενέργεια που έχει πλεόνασμα. «Μέχρι σήμερα, χάρη και στην πράσινη μετάβαση με φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα, έχουμε ηλεκτρική ενέργεια σε αφθονία. Η συμβατική παραγωγή από ορυκτά καύσιμα είναι περίπου 1.200 μεγαβάτ, ενώ αυτή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κοντά στα 750 μεγαβάτ. Έχουμε αναπτύξει αρκετά σημαντική παραγωγή ενέργειας από ηλιακή και αιολική ενέργεια. Άρα η διασύνδεση είναι πολύ σημαντική, γιατί δεν επιτυγχάνεται κατανάλωση όλου του διαθέσιμου ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Και όταν έχεις πλεόνασμα ενέργειας, κάπου πρέπει να μεταφερθεί», είπε ο κ. Παπαναστασίου.
Αναφορικά με τις τεχνικές λεπτομέρειες για το καλώδιο της διασύνδεσης, εξήγησε ότι από την Κύπρο μέχρι την Κρήτη θα έχει μήκος 1.200 χιλιόμετρα. «Θα ποντιστεί σε συγκεκριμένα σημεία, σε βάθος έως τρία χιλιόμετρα. Θα κοστίσει 1,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο κοινού ενδιαφέροντος, το οποίο υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με χορηγίες περίπου 750 εκατ. ευρώ».
Ο ρόλος του ΑΔΜΗΕ
Ο ΑΔΜΗΕ, μέχρι τώρα τεχνικός σύμβουλος, θα γίνει ο νέος υποστηρικτής του έργου, αναλαμβάνοντας από την EuroAsia Interconnector με έδρα την Κύπρο. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Διαχειριστής του ελληνικού συστήματος ως φορέας υλοποίησης του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα εξασφαλίσει την τεχνική και οικονομική επάρκεια για τη σύνδεση μήκους 1.208 χιλιομέτρων και την έγκαιρη ολοκλήρωσή της. Με τη σειρά του το Ισραήλ θα είναι σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, αποκτώντας τη δυνατότητα αύξησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα.