THEPOWERGAME
Για την ελληνική οικονομία, την αναβάθμιση και τις προοπτικές της, καθώς και για τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μιλά στο powergame.gr ο Παύλος Ντάβος, διευθυντής της Ebury Ελλάδας.
1. Την περασμένη Παρασκευή η Ελλάδα αναβαθμίστηκε από τον οίκο Standard & Poors. Πόσο γρήγορα θεωρείτε ότι οι αγορές θα λάβουν το μήνυμα και τι σημαίνει αυτό για τις προοπτικές της οικονομίας μιας χώρας;
Η αναβάθμιση αυτή είναι μία πραγματικά θετική είδηση που έρχεται να επισφραγίσει την πεποίθηση όλων ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται στη σωστή τροχιά. Κατά πολλούς η αναβάθμιση αυτή ήταν δεδομένη. Αξίζει να κατανοήσουμε ότι η αξιολόγηση από κορυφαίους διεθνείς οίκους, όπως η Standard & Poor’s, αντικατοπτρίζει την άποψή τους για την οικονομική κατάσταση και την ικανότητα της χώρας μας να εκδίδει χρέος σε διεθνές επίπεδο. Συνήθως, όταν μια χώρα αναβαθμίζεται στις αξιολογήσεις των οίκων, αυτό σημαίνει ότι η χώρα θεωρείται λιγότερο ριψοκίνδυνη από την άποψη των επενδυτών. Και αυτό με τη σειρά του σημαίνει: α) μείωση του κόστους δανεισμού, β) αύξηση των επενδύσεων αφού το κύρος τη χώρας αναβαθμίζεται και η συσσώρευση κεφαλαίων γίνεται ελκυστικότερη.
Οι αγορές όπως έχουν οργανωθεί σήμερα, συνήθως αντιδρούν με ταχείς ρυθμούς σε όλες τις ειδήσεις, κατ’ επέκταση και στις αλλαγές βαθμίδας αξιολόγησης. Πρέπει όμως πάντα να έχουμε κατά νου ότι οι αγορές έχουν την τάση να προεξοφλούν τις ειδήσεις. Επομένως το πόσο γρήγορα θα είναι ορατές οι συνέπειες της αναβάθμισης, οι οποίες αναμφίβολα θα είναι θετικές, σχετίζεται άμεσα με το κατά πόσο αυτή ήταν ήδη αναμενόμενη, όπως είπα και στην αρχή.
2. Την Πέμπτη συνεδρίασε στην Αθήνα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πώς αποτιμάτε το αποτέλεσμα της συνεδρίασης; Τι σημαίνει για το ευρώ;
Η ΕΚΤ κλήθηκε να συνεδριάσει λαμβάνοντας υπόψη της ένα πολύ σύνθετο μείγμα παραγόντων, όπως είναι ο πεισματικά υψηλός και μακριά από τον στόχο του 2% πληθωρισμός εντός ΕΕ, η καμπή σε βασικούς δείκτες της βιομηχανίας και της μεταποίησης της Γερμανίας και άλλων χωρών, η έντονη κλιμάκωση της κατάστασης στη μέση Ανατολή και η ενεργειακή εξάρτηση της ένωσης από αυτήν. Κατά τη γνώμη των περισσοτέρων, στη συνεδρίαση της Αθήνας δεν αναμέναμε έτσι κι αλλιώς αλλαγή στη νομισματική πολιτική. Όλη η προσοχή θα βρισκόταν στις δηλώσεις της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ. Οι επενδυτές προσπαθούν πάντοτε να αποκρυπτογραφήσουν τις δηλώσεις των αξιωματούχων των κεντρικών τραπεζών, να κατανοήσουν τις μελλοντικές κινήσεις της τράπεζας και βάσει αυτών διαμορφώνεται και η τάση στις ισοτιμίες των νομισμάτων. Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι η παρουσία της Λαγκάρντ στην Αθήνα έχει ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα, σηματοδοτώντας και επισφραγίζοντας τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Από μία οικονομία «πρόβλημα» για την ΕΕ η ελληνική οικονομία αποτελεί πλέον πυλώνα σταθερότητας και πόλο επενδύσεων.
3. Το ψηφιακό ευρώ μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα στις συναλλαγές για τους πολίτες;
Με μία απλή αναζήτηση στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΚΤ θα διαπιστώσει κάποιος ότι το ψηφιακό ευρώ περιγράφεται με τις φράσεις «θα ήταν…». Είναι σαφές ότι ακόμα είναι ένα πλάνο και το πώς θα εφαρμοστεί στην πράξη είναι νωρίς να το κρίνουμε. Η ιστορία έχει δείξει ότι οποιαδήποτε ψηφιακή μεταρρύθμιση έγινε στον τομέα των πληρωμών και των συναλλαγών έχει αφομοιωθεί από την πλειοψηφία των συναλλασσόμενων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι συναλλαγές με κάρτες ή οι πληρωμές μεταξύ κινητών τηλεφώνων με την υπηρεσία IRIS. Δύο μέσα συναλλαγής που εκατομμύρια συνάνθρωποί μας χρησιμοποιούν καθημερινά. Το ψηφιακό ευρώ εκτιμώ ότι θα κερδίσει γρήγορα έδαφος, αφού πρόκειται για ένα νόμισμα το οποίο ήδη υπάρχει, είναι η φυσική εξέλιξη του νομίσματος που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Δεν πρόκειται για ένα νόμισμα, το οποίο θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όπως συνέβη με τα κρυπτονομίσματα. Θα είναι ένα και το αυτό με τα χρήματα που έχουμε στο πορτοφόλι μας, και ο ρόλος του θα είναι η απλοποίηση των συναλλαγών. Εκπροσωπώντας μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των συναλλαγών, είμαι αισιόδοξος ότι οι συνέπειες μίας τέτοιας εξέλιξης θα είναι θετικές στην πράξη.
4. Θεωρείτε ότι η επίδραση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή αποτυπώνεται αυτήν τη στιγμή στις αγορές ή ακόμη δεν έχει φανεί το παραμικρό;
Οποιαδήποτε παγκόσμια αναταραχή αποτυπώνεται πάντοτε στις αγορές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με μία απλή αναταραχή αλλά με έναν πόλεμο, και η πικρή αλήθεια είναι ότι σε ένα πόλεμο είναι όλοι χαμένοι. Πέραν του τι έχει αποτυπωθεί στην αγορά και στα διεθνή χρηματιστήρια, υπάρχουν καθημερινά δεκάδες χιλιάδες απώλειες συνανθρώπων μας, και αυτό είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να μπορούμε να κάνουμε περισσότερα.
Συναλλασσόμενος καθημερινά με εκατοντάδες επιχειρήσεις, έχω την «τύχη ή την ατυχία» να λαμβάνω την πληροφόρηση σχετικά νωρίς. Είναι λοιπόν σαφές ότι έστω και αν δεν έχει αποτυπωθεί ακόμα στα ταμπλό η ανησυχία των περισσότερων διαρκώς εντείνεται. Οι σύγχρονες οικονομίες στηρίζονται στην πίστη και την προσδοκία, και δεν μπορώ να φανταστώ ότι με έναν πόλεμο εν εξελίξει οι προσδοκίες θα τείνουν να είναι θετικές. Αυτό θα μπορούσε να έχει άμεσες επιπτώσεις στη ζήτηση, προκαλώντας κλυδωνισμούς στην οικονομία. Για να απαντήσω λοιπόν στην ερώτηση, η γνώμη μου είναι ότι αυτήν τη στιγμή οι αγορές έχουν προεξοφλήσει εν μέρει την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, όμως οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση θα έχει και τις ανάλογες επιπτώσεις.
5. Έχοντας ως κορμό των πελατών σας επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διεθνές επίπεδο είτε εισαγωγικώς είτε εξαγωγικώς, πώς αξιολογείτε την εξωστρέφειά τους;
Αυτό που απολαμβάνω περισσότερο στη δουλειά μου, είναι ότι συναναστρέφομαι ανθρώπους «της πρώτης γραμμής», επιχειρηματίες και στελέχη που κάτω από δύσκολες και ευμετάβλητες συνθήκες καλούνται διαρκώς να χαράξουν και να ακολουθήσουν τα αναπτυξιακά τους σχέδια. Ακούγεται πολλές φορές εύκολο, όμως αυτό απέχει από την πραγματικότητα. Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι το διεθνές εμπόριο έχει γίνει πλέον άκρως ανταγωνιστικό, αφού οποιαδήποτε επιχείρηση μπορεί να ανταγωνιστεί κάποια άλλη όπου και αν βρίσκεται. Η εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένας από τους βασικούς λόγους, για τους οποίους αν και η Ελλάδα είναι μία μικρή αγορά (δεν είναι ψέμα ότι είμαστε μία χώρα περίπου 10 εκατομμυρίων κατοίκων) κατορθώνουν να αναπτύσσονται διαρκώς με συνεργασίες είτε σε επίπεδο προμηθευτών είτε σε επίπεδο πελατών σε όλο τον πλανήτη. Είμαι περήφανος που μαζί με τους συνεργάτες μου, και πάντα στο κομμάτι που μας αναλογεί, είμαστε εκεί για να στηρίξουμε τις διεθνείς συναλλαγές κάνοντάς τις απλούστερες, ταχύτερες και αποτελεσματικότερες. Η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων λοιπόν, την οποία στην πλειοψηφία τους διαθέτουν σε έντονο βαθμό, όταν συνδυάζεται με τα σωστά εργαλεία μπορούν να φέρουν μόνο θετικά αποτελέσματα.