THEPOWERGAME
Στην επανεξέταση του φορολογικού καθεστώτος στα τυχερά παίγνια με στόχο να παταχθεί ο παράνομος τζόγος προχωρά η κυβέρνηση όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Ειδικότερα τόνισε ότι σήμερα ο παράνομος τζόγος εκτιμάται σε περίπου 30%-40% του νόμιμου. Η κυβέρνηση θέλει να μειώσει αυτή η γκρίζα αγορά, χωρίς ωστόσο να παρενοχληθούν οι ροές εσόδων των νόμιμων παρόχων υπηρεσιών τυχερών παιγνίων.
Ο κ. Θεοχάρης ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της αγοράς να μειώσει το φόρο των ακαθάριστων κερδών των παρόχων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οποίες αλλαγές γίνουν, θα αφορούν αποκλειστικά στο φόρο παικτών. Πάντως ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση αύξησε πολλούς φόρους στα χρόνια των μνημονίων, και ένας από αυτούς ήταν στα ακαθάριστα έσοδα των παρόχων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την ΕΕΕΠ φέτος ο φόρος επί των κερδών των παικτών θα ανέλθει σε 130 εκατ. ευρώ, ενώ ο φόρος (δικαιώματα) επί των εσόδων των παρόχων σε 540 εκατ. ευρώ. Πάντως όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εποπτείας & Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) Δημήτρης Ντζανάτος, ο παράνομος τζόγος είναι πολύ μεγάλος και εκτιμάται ότι κάθε χρόνο, περίπου 800.000 άτομα διοχετεύουν σε παράνομα δίκτυα περίπου 2,0 δις. Ευρώ.
Μάλιστα στην έρευνα που έκανε η ΕΕΕΠ για τον παράνομο τζόγο στην Ελλάδα, οι παίκτες που συμμετέχουν σε αυτό δεν κρύβουν την δραστηριότητά τους. Μάλιστα οι πάικτες, όπως αναφέρθηκε, δεν αισθάνονται ότι παρανομούν. Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο οι παίκτες οδηγούνται στα πράνομα κανάλια, είναι η φορολόγηση. Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΕΠ, μη έχοντας την φορολογία ο παράνομος πάροχος προσφέρει υψηλότερες αποδόσεις στους παίκτες, καθστώντας τους εαυτούς τους περισσότερο ανταγωνιστικούς από τους νόμιμους παίκτες.
Ουδέν καλόν, όμως, αμιγές κακού. Ο παράνομος τζόγος συμπεριφέρεται ετσιθελικά και οι ερωτηθέντες σχετικά ανέφεραν παραδείγματα μη απόδοσης κερδών στο 18% των περιπτώσεων που κερδήθηκαν τα στοιχήματα κ.λπ. Τέλος ο κ. Ντζανάτος ανέφερε ότι ο παράνομος ηλεκτρονικός τζόγος συμπεριφέρεται ως καρκίνος, αφού η ΕΕΕΠ έχει θέσει εκτός λειτουργίας πάνω από 4.000 ιστοοτόπους στο διαδίκτυο, αλλά αυτά συνεχίζουν να λειτουργούν με παραλλαγές.
Οι εκπρόσωποι των εταιρειών, ζήτησαν από το υφυπουργό κ. Θεοχάρη, μείωση της φορολογίας η οποία όπως αναφέρθηκε κυμαίνεται από 42% έως 60%. Επίσης ζήτησαν εξομοίωση των κανόνων λειτουργίας των διαδικτυακών τυχερών παιγνίων με τα επίγεια τυχερά παίγνια, όπως π.χ. τα καζίνο και τον ΟΠΑΠ. Πάντως όπως ανέφεραν οι άνθρωποι των επιχειρήσεων, η ελληνική αγορά τυχερών παιγνίων συνιστά success story.