THEPOWERGAME
Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Μέση Ανατολή. Οι Παλαιστίνιοι που έχασαν τη ζωή τους στις αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα έφτασαν τους 7.028, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο θύλακα που ελέγχεται από την Χαμάς. Ανάμεσα στους νεκρούς 2.913 παιδιά, 1.709 γυναίκες, και 397 ηλικιωμένοι. Το Ισραήλ από την πλευρά του έχει ανακοινώσει τουλάχιστον 1.400 νεκρούς.
Ισραήλ: Έκκληση προς τους κατοίκους της Γάζας να διαφύγουν
Ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τους ανθρώπους που βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας να διαφύγουν προς νότο για λόγους ασφαλείας, αλλά πρόσθεσε πως οι Παλαιστίνιοι μαχητές της Χαμάς εμποδίζουν τους αμάχους να φύγουν.
Σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον ισραηλινό στρατό, ένας Παλαιστίνιος λέει πως άμαχοι πυροβολούνται από τη Χαμάς καθώς προσπαθούν να διαφύγουν.
Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.
Εντούτοις τουλάχιστον 700.000 άνθρωποι έχουν ήδη διαφύγει προς νότο, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. Ο ΟΗΕ αναφέρει πως 1,4 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εκτοπισθεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.
Ο στρατός καλεί τον πληθυσμό εδώ και περίπου δύο εβδομάδες να μετακινηθεί προς νότο ενόψει μιας αναμενόμενης χερσαίας ισραηλινής επίθεσης. Ο στρατός επιτίθεται σε στόχους στην πυκνοκατοικημένη Λωρίδα της Γάζας αφότου η Χαμάς κατέσφαξε στις 7 Οκτωβρίου ισραηλινούς αμάχους στη μεθοριακή περιοχή κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.
Οι ισραηλινές ενέργειες θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου
Οι ισραηλινές ενέργειες για την εφαρμογή νέου σχεδίου για την περιοχή και την αποκατάσταση των κοινοτήτων που δέχθηκαν την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου θα επεκταθούν σε βάθος χρόνου, ενώ η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας δεν θα είναι παρά ένα στάδιο αυτής της μακράς διαδικασίας, δήλωσε ο Μπένι Γκαντς, πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου που συμμετέχει την ισραηλινή κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης. «Εχουμε μπροστά μας δύσκολους καιρούς», είπε.
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας στην Γάζα θα συνεχισθεί εντός του εδάφους της Λωρίδας – θα διεισδύσουμε σε βάθος, οπουδήποτε και οποιαδήποτε στιγμή, για να εξασφαλίσουμε συνθήκες ασφαλείας για τις κοινότητες που θα αποκατασταθούν και θα ανοικοδομήσουμε την περιοχή», δήλωσε ο Μπένι Γκαντς.
«Η χερσαία επιχείρηση δεν θα είναι παρά ένα στάδιο μίας μακράς διαδικασίας που θα περιλαμβάνει αμυντικές, διπλωματικές και κοινωνικές πτυχές και θα διαρκέσει χρόνια», προειδοποίησε ο πρώην στρατηγός και υπουργός Αμυνας του Ισραήλ που εντάχθηκε στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μπενιαμίν Νετανιάχου και κυρίως στο ολιγομελές πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ που διαχειρίζεται τον πόλεμο στην Γάζα.
Ο Μπένι Γκαντς προειδοποίησε τους εχθρούς του Ισραήλ, πέραν της Χαμάς, ότι κινδυνεύουν επίσης να καταστραφούν. «Ο κίνδυνος καταστροφής δεν είναι η δική μας μοίρα, αλλά μάλλον, η μοίρα εκείνων που θα μας κάνουν κακό», προεισδοποίησε κατά την διάρκεια ομιλίας.
Ως προς την οργάνωση Χαμάς και σε ερώτηση αν θα υπάρξουν δολοφονίες στο εξωτερικό, απάντησε: «Θα πλήξουμε την Χαμάς οπουδήποτε».
Το Ισραήλ θα λάβει εν τέλει τις δικές του αποφάσεις ως προς τα πολεμικά του σχέδια, δήλωσε ο Μπένι Γκαντς αναφερόμενος στις πληροφορίες που κάνουν λόγο για αμερικανικές πιέσεις επί της ισραηλινής ηγεσίας με στόχο την καθυστέρηση της χερσαίας επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας. «Λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις βασισμένες μόνο στα δικά μας συμφέροντα».
Ερντογάν: Οι δυτικές χώρες αγνοούν το διεθνές δίκαιο στην Γάζα
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι δυτικές χώρες δεν επικαλούνται το διεθνές δίκαιο στην Γάζα διότι «το αίμα που χύνεται είναι αίμα μουσουλμάνων».
Σε ομιλία του από το προεδρικό πρόεδρο, ο Ερντογάν χαρακτήρισε «βαρβαρικές» τις επιθέσεις στην Γάζα και κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι υποστηρίζουν άνευ όρων τις ισραηλινές επιθέσεις, αντί να ζητήσουν αυτοσυγκράτηση.
Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να παραμείνει σιωπηλή μπροστά στην βία στην Γάζα. Στα μάτια της Τουρκίας, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα σε παιδιά από την Γάζα, την Παλαιστίνη, το Ισραήλ, την Συρία, είπε προσθέτοντας ότι η Τουρκία θα εντείνει τις προσπάθειές της μαζί με την Αίγυπτο για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Λωρίδα της Γάζας.
Ισραήλ: Έπληξε 250 στόχους της Χαμάς, στους 224 οι όμηροι
Το Ισραήλ την περασμένη νύχτα πραγματοποίησε επιδρομή με τεθωρακισμένα οχήματα, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη διπλωματικός πυρετός. Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Λωρίδα της Γάζας
Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν 250 στόχους της Χαμάς στη Γάζα την περασμένη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, υποδομών, σηράγγων και εκτοξευτών ρουκετών.
Οι IDF υποστηρίζουν ότι οι εκτοξευτές ρουκετών «τοποθετήθηκαν στην καρδιά περιοχών αμάχων που πυροβολούσαν προς το ισραηλινό έδαφος καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου».
IDF says fighter jets struck over 250 Hamas sites in the Gaza Strip over the past day, including infrastructure, command centers, tunnels, and rocket launchers. pic.twitter.com/fCsywxwtNr
— Emanuel (Mannie) Fabian (@manniefabian) October 26, 2023
Επίσης, το IDF αναφέρουν ότι οι δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού έπληξαν μια θέση εκτόξευσης πυραύλων εδάφους-αέρος της Χαμάς στο Khan Younis. Η τοποθεσία εκτόξευσης «βρίσκεται δίπλα σε τζαμί και νηπιαγωγείο, κάτι που αποτελεί περαιτέρω απόδειξη ότι η Χαμάς χρησιμοποιεί σκόπιμα τοποθεσίες αμάχων για τρομοκρατικούς σκοπούς».
Στο βίντεο από τη νυκτερινή επιχείρηση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός φαίνονται τεθωρακισμένα οχήματα να προχωρούν σε μια αμμώδη περιοχή στη μεθόριο. Ένας εκσκαφέας ισιώνει το χώμα ενός αναχώματος, άρματα μάχης εκτοξεύουν οβίδες και φαίνονται εκρήξεις κοντά ή εν μέσω μιας σειράς κατεστραμμένων σπιτιών.
Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Δυνάμεις, κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποίησαν «στοχευμένη επιδρομή» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας με δυνάμεις πεζικού και τανκς.
224 οι όμηροι στη Γάζα λέει το Ισραήλ
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί πως κρατούνται όμηροι στη Γάζα μετά την αιματηρή επίθεση, που πραγματοποίησε η Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, ανέρχεται σε 224 και μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω.
Από την ίδια πηγή ανακοινώθηκε πως ο αριθμός των ισραηλινών στρατιωτών που έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης στη Γάζα έχει φθάσει τους 309.
ΟΗΕ: Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα
Η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη προειδοποίησε σήμερα πως «κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα» εξαιτίας των ισραηλινών βομβαρδισμών, οι οποίοι διεξάγονται στο έδαφος αυτό από τις 7 Οκτωβρίου που άρχισε ο πόλεμος με τη Χαμάς με την αιματηρή εισβολή ενόπλων της στο ισραηλινό έδαφος.
Η συντονίστρια, η Λιν Χέιστινγκς, υποστήριξε σε ανακοίνωσή της πως οι «εκ των προτέρων προειδοποιήσεις» που εκδίδονται από τον ισραηλινό στρατό προς τους πληθυσμούς για να εκκενώσουν ζώνες τις οποίες σκοπεύει να στοχοθετήσει, «δεν κάνουν καμιά διαφορά».
«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα», τόνισε.
Ο ισραηλινός στρατός «συνεχίζει να προειδοποιεί τους κατοίκους της πόλης της Γάζας ότι αυτοί που παραμένουν στα σπίτια τους θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο», υπενθυμίζει η Χέιστινγκς.
«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ειδοποίηση (σ.σ.: του ισραηλινού στρατού) ενθαρρύνει τους ανθρώπους να πάνε σε μια ανθρωπιστική ζώνη στο Αλ-Μαουάσι», που βρίσκεται δυτικά της πόλης Χαν Γιούνες, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.
Όμως «τα Ηνωμένα Έθνη έχουν την πρόθεση να παράσχουν τη βοήθεια εκεί όπου βρίσκονται τα πρόσωπα που έχουν ανάγκη», διαβεβαίωσε.
«Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να απομακρυνθούν -επειδή δεν έχουν πού να πάνε ή είναι ανίκανοι να μετακινηθούν- οι εκ των προτέρων προειδοποιήσεις δεν κάνουν καμιά διαφορά», υπογράμμισε η Χέιστινγκς.
«Όταν οι οδοί εκκένωσης βομβαρδίζονται, όταν οι άνθρωποι στο βορρά, όπως και στο νότο, παγιδεύονται από τις εχθροπραξίες, όταν λείπουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωση και όταν δεν υπάρχει καμιά εγγύηση για την επιστροφή τους, οι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με αδύνατες επιλογές», πρόσθεσε.
Η ίδια υπενθύμισε πως «η διεξαγωγή ένοπλων συγκρούσεων οπουδήποτε στον κόσμο υπόκειται στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αυτό σημαίνει πως οι άμαχοι πρέπει να προστατεύονται και να διαθέτουν τα ουσιώδη στοιχεία για την επιβίωσή τους όπου κι αν βρίσκονται και είτε επιλέγουν να μετακινηθούν είτε να παραμείνουν».
«Αυτό σημαίνει επίσης πως οι όμηροι -όλοι οι όμηροι- πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως και χωρίς όρους», τόνισε ακόμη.
Οι φόβοι για τον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη Παλαιστινίων αντηχούν σε όλη τη Μέση Ανατολή
Όπως σημειώνει το CNN, παρά την αύξηση του αριθμού των νεκρών αμάχων και τη ραγδαία επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης, το Ισραήλ έχει ορκιστεί να εντείνει τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς του στην πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας και να τους επεκτείνει σε μια επιχείρηση πολλαπλών κατευθύνσεων, καθώς, όπως λέει, επιδιώκει να εξαλείψει τη Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση.
Και με τα χιλιάδες τιμωρητικά χτυπήματα του Ισραήλ, ο φόβος της επανάληψης της ιστορίας – μιας νέας Νάκμπα, το όνομα που χρησιμοποιούν οι Άραβες για τις μαζικές εκτοπίσεις που ακολούθησαν τον αραβοϊσραηλινό πόλεμο του 1948 – γίνεται αισθητός σε ολόκληρη την περιοχή.
Αν και το Ισραήλ δεν έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να εκδιώξει τους κατοίκους της Γάζας προς την Αίγυπτο ή αλλού, οι φόβοι για τέτοιες προοπτικές προέκυψαν αφού οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ζήτησαν από τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα της λωρίδας και να μετακινηθούν προς τα νότια, καθώς συνεχίζεται η στρατιωτική τους επιχείρηση, καθώς και αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε συνομιλίες με την Αίγυπτο και το Ισραήλ για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου στη χερσόνησο του Σινά της Αιγύπτου για τους Αμερικανούς και άλλους πολίτες που εγκαταλείπουν τη Γάζα.
Την Κυριακή, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι το Ισραήλ δεν έχει «καμία απολύτως πρόθεση» να διοικήσει τη Γάζα.
Αλλά η προοπτική εκατοντάδων χιλιάδων ακόμη Παλαιστινίων να εκτοπιστούν βίαια σε γειτονικές χώρες ή ακόμη πιο μακριά, καταδικάζεται σε ολόκληρο τον αραβικό κόσμο.
Σχεδόν 8.000 νεκροί από τις επιθέσεις του Ισραήλ και της Χαμάς
Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου.
Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται και η κλιμάκωση των εντάσεων και στα σύνορα με τον Λίβανο, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νέο διασυνοριακό πλήγμα από αεροσκάφη του ως αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλου εδάφους – αέρος από τον Λίβανο εναντίον ισραηλινού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.
Την ίδια ώρα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αναμένεται να απευθύνουν έκκληση για μια παύση των εχθροπραξιών για τη διευκόλυνση της διέλευσης επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, από την πλευρά του προειδοποίησε πως ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδέχεται να επεκταθεί πολύ μακρύτερα από τη Μέση Ανατολή.
Μπάιντεν: Δεν εμπιστεύεται τον απολογισμό της Χαμάς για τους νεκρούς στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Τετάρτη, ότι «δεν έχει εμπιστοσύνη στον αριθμό που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι» για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 6.500 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τις ισραηλινές επιθέσεις.
Ο Μπάιντεν δέχθηκε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο σχετικά με το αν εκτιμά πως ο απολογισμός των νεκρών που ανακοινώνουν οι Παλαιστίνιοι, στον οποίο περιλαμβάνονται περίπου 2.700 παιδιά, σημαίνει ότι το Ισραήλ αγνοεί τις εκκλήσεις των ΗΠΑ να περιορίσει τους θανάτους αμάχων.
«Δεν έχω καμία αίσθηση ότι οι Παλαιστίνιοι λένε την αλήθεια για το πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί. Είμαι σίγουρος ότι έχουν σκοτωθεί αθώοι και αυτό είναι το τίμημα του πολέμου», απάντησε ο Αμερικανός πρόεδρος.
«Οι Ισραηλινοί θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, να βεβαιώνονται ότι επικεντρώνονται στο να κυνηγάνε τους ανθρώπους που επιδίδονται σε αυτόν τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ. Και είναι ενάντια στα συμφέροντά τους όταν αυτό δεν συμβαίνει», πρόσθεσε.
«Αλλά δεν έχω εμπιστοσύνη στον αριθμό που χρησιμοποιούν οι Παλαιστίνιοι», τόνισε ο Μπάιντεν, χωρίς να διευκρινίσει για ποιον λόγο.
Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν την ιδέα ότι ο απολογισμός των νεκρών στη Γάζα δεν είναι ακριβής.
Στις ΗΠΑ, το Συμβούλιο για τις Αμερικανοϊσλαμικές Σχέσεις (CAIR) επεσήμανε ότι «ενοχλήθηκε βαθιά» από τα σχόλια του Μπάιντεν για τον απολογισμό στη Γάζα και τον κάλεσε να ζητήσει συγνώμη.
«Δημοσιογράφοι έχουν επιβεβαιώσει τον υψηλό αριθμό των θυμάτων και αναρίθμητα βίντεο που προέρχονται από τη Γάζα καθημερινά δείχνουν τα ακρωτηριασμένα σώματα Παλαιστίνιων γυναικών και παιδιών», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκτελεστικός διευθυντής του CAIR Νιχάντ Άουαντ.
Στη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ο Μπάιντεν κατηγόρησε τη Χαμάς ότι «κρύβεται πίσω από τους Παλαιστίνιους αμάχους» στον πυκνοκατοικημένο θύλακα, προκαλώντας «επιπλέον βάρος στο Ισραήλ την ώρα που κυνηγά τη Χαμάς».
Ο Μπάιντεν πρόσθεσε: «Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί, όσο δύσκολο κι αν είναι, να προστατεύσει τους αθώους αμάχους».
Ξεκληρίστηκε η οικογένεια ενός δημοσιογράφου του Al Jazeera
Το Al Jazeera καταδικάζει την «αδιάκριτη επίθεση» του Ισραήλ στη Γάζα μετά τον θάνατο μελών της οικογένειας του επικεφαλής του γραφείου του στη Γάζα, Ουάελ Νταχτούχ, σε αεροπορική επιδρομή.
Ο ανταποκριτής του παναραβικού ΜΜΕ, Wael Dahdouh, έχασε τη σύζυγό του, την κόρη του και τον γιο του, ανακοίνωσε ο όμιλος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της οικογένειας του δημοσιογράφου του Al Jazeera είχαν καταφύγει σε ένα σπίτι στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ, ανακοίνωσε ο διευθυντής σύνταξης του ΜΜΕ, Mohamed Moawad.
Ο ίδιος ανέβασε και ένα βίντεο, με τον δημοσιογράφο του Al Jazeera να φεύγει από το νοσοκομείο, έχοντας σπαράξει στο κλάμα με τις σορούς των μελών της οικογένειάς του.
Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό για το περιστατικό.
Aljazeera' s brave veteran journalist Wael Dahdouh's wife, son and daughter were killed in an Israeli airstrike which targeted a shelter house they had fled to. Wael received the news while on air covering the nonstop Israeli strikes on Gaza! pic.twitter.com/G2Z8UreboU
— Mohamed Moawad (@moawady) October 25, 2023
ΟΗΕ: Πουθενά δεν είσαι ασφαλής στη Γάζα
Η Λιν Χέιστινγκς, συντονίστρια της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους, απάντησε στο Ισραήλ που είπε στους ανθρώπους στην πόλη της Γάζας να φύγουν.
«Για τους ανθρώπους που δεν μπορούν να απομακρυνθούν – επειδή δεν έχουν πού να πάνε ή δεν μπορούν να μετακινηθούν – οι προειδοποιήσεις δεν κάνουν καμία διαφορά», λέει.
«Όταν βομβαρδίζονται οι οδοί εκκένωσης, όταν οι άνθρωποι βόρεια και νότια παγιδεύονται σε εχθροπραξίες, όταν λείπουν τα απαραίτητα για την επιβίωση και όταν δεν υπάρχουν διαβεβαιώσεις για επιστροφή, οι άνθρωποι δεν μένουν με τίποτα παρά με επιλογές που είναι ανέφικτες».
«Πουθενά δεν είσαι ασφαλής στη Γάζα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η ένοπλη σύγκρουση θα πρέπει να διέπεται από το διεθνές δίκαιο.
Διάγγελμα Νετανιάχου: Ετοιμαζόμαστε για χερσαία επίθεση στη Γάζα
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις προετοιμάζονται για χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, επανέλαβε χθες ο πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με το πότε θα ξεκινήσει η επιχείρηση. Αρκέστηκε να πει πως το «πράσινο φως» θα δώσει το πολεμικό συμβούλιο που έχει συγκροτηθεί. Τόνισε πως προτεραιότητες είναι η απελευθέρωση των ομήρων και η διάλυση της Χαμάς, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως όλα τα μέλη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης πρέπει να θεωρούνται «μελλοθάνατοι».
Σε ό,τι αφορά τις επικρίσεις για την αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών να αποτρέψουν την άνευ προηγουμένου επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, ο Νετανιάχου δεν έβγαλε τον εαυτό του από το κάδρο των ευθυνών. «Οι αστοχίες θα εξεταστούν και όλοι (οι υπεύθυνοι) θα λογοδοτήσουν, εμού συμπεριλαμβανομένου. Ωστόσο, όλα αυτά θα γίνουν μετά τον πόλεμο», ανέφερε.
ΟΗΕ: Δεν εγκρίθηκε ούτε το ρωσικό σχέδιο ψηφίσματος για τη Γάζα στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Δεν υιοθετήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε η Ρωσία, ζητώντας «ανθρωπιστική εκεχειρία» και απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη από τον ισραηλινό στρατό Λωρίδα της Γάζας.
Το σχέδιο υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Γκαμπόν. ΗΠΑ και Βρετανία το καταψήφισαν, ενώ απείχαν εννέα χώρες-μέλη (Γαλλία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Βραζιλία, Ισημερινός, Γκάνα, Μοζαμβίκη και Ιαπωνία).
Νωρίτερα, η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσαν οι ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας προσωρινή παύση των εχθροπραξιών μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για «ανθρωπιστικούς λόγους».
Το σχέδιο καταψηφίστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, υποστηρίχθηκε από 10 χώρες-μέλη (ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ελβετία, Αλβανία, Μάλτα, Ισημερινό, Γκαμπόν, Γκάνα, Ιαπωνία), ενώ Βραζιλία και Μοζαμβίκη απείχαν από την ψηφοφορία.
Μπάιντεν: «To Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, αλλά πρέπει να προστατέψει τους αμάχους»
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε χθες ότι το Ισραήλ έχει όχι μόνο το δικαίωμα, αλλά και «την ευθύνη» στην αυτοάμυνα μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει «να κάνει τα πάντα για να προστατευθούν οι άμαχοι».
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι πιστεύει πως το Ισραήλ πρέπει να προστατέψει τους πολίτες του, προστατεύοντας παράλληλα αμάχους στη Γάζα που είναι θύματα της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Το Ισραήλ πρέπει να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του, όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό, για να προστατέψει αθώους πολίτες». δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο της επίσκεψης στον Λευκό Οίκο του Αυστραλού πρωθυπουργού Άντονι Αλμπανίζι.
Ο Μπάιντεν δήλωσε ότι η περιοχή πρέπει να προετοιμαστεί για το τέλος της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και για το «τι έρχεται μετά». Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ διατήρησαν τη θέση τους για μια «λύση δύο κρατών» για τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Επανέλαβε την έκκλησή του για τη λύση δύο κρατών μόλις υποχωρήσει η τρέχουσα σύγκρουση.
Πρόσθεσε ότι «δεν απαίτησε» από τον Νετανιάχου να καθυστερήσει την πιθανολογούμενη χερσαία επίθεση στη Γάζα έως ότου απελευθερωθούν οι όμηροι που είναι στα χέρια της Χαμάς. «Όχι. Είναι δική τους απόφαση, εγώ δεν το ζήτησα», δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Αυτό που του είπα είναι ότι αν είναι δυνατόν, να βγάλει αυτούς τους ανθρώπους με ασφάλεια, αυτό πρέπει να κάνει».
Ο Μπάιντεν έκανε επίσης μια σπάνια επίπληξη στους Ισραηλινούς εποίκους στη Δυτική Όχθη, εκφράζοντας την ανησυχία του για τους «εξτρεμιστές εποίκους» που επιτίθενται σε Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, κατηγορώντας τους ότι ρίχνουν λάδι στη φωτιά και καλώντας να «σταματήσουν αμέσως» οι επιθέσεις αυτές.
«Συνεχίζω να ανησυχώ για τους εξτρεμιστές εποίκους που επιτίθενται εναντίον Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη», ρίχνοντας λάδι στη φωτιά. «Επιτίθενται σε Παλαιστίνιους σε μέρη που (οι Παλαιστίνιοι) δικαιούνται να είναι».
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι «δεν εμπιστεύεται» τον απολογισμό της Χαμάς για τα θύματα της έκρηξης σε νοσοκομείο της Γάζας στις 17 Οκτωβρίου. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι 471 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη στο νοσοκομείο Αλ-Αχλι αλ-Αράμπι αργά την Τρίτη, αλλά οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών είναι μεταξύ 100 και 300.
Λιβύη: Το κοινοβούλιο απειλεί να κόψει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου
Το κοινοβούλιο της Λιβύης απαιτεί την αποχώρηση από τη χώρα των πρεσβευτών κρατών που «υποστηρίζουν» το Ισραήλ. Απειλεί μάλιστα να μπλοκάρει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου «εάν δεν σταματήσουν οι σφαγές εναντίον των Παλαιστινίων».
«Απαιτούμε από τους πρεσβευτές των κρατών που υποστηρίζουν τη Σιωνιστική οντότητα (Ισραήλ) στα εγκλήματά της να εγκαταλείψουν αμέσως το έδαφος (της Λιβύης)», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
«Εάν οι σφαγές που διέπραξε ο Σιωνιστής εχθρός δεν σταματήσουν, απαιτούμε από την κυβέρνηση της Λιβύης να αναστείλει την εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στα κράτη που τον υποστηρίζουν», συνεχίζει.
Το κοινοβούλιο κατήγγειλε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις ενέργειες «των κυβερνήσεων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ιταλίας».
Ανέφερε ότι αυτά τα έθνη «υποστηρίζουν τη Σιωνιστική οντότητα στα εγκλήματά της» στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι ηγέτες τους «διδάσκουν διαλέξεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα των λαών στην αυτοδιάθεση».
WSJ: Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει τη χερσαία εισβολή στη Γάζα
Το Ισραήλ συμφώνησε να καθυστερήσει προς το παρόν τη χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ούτως ώστε οι ΗΠΑ να έχουν τον χρόνο για να στείλουν αντιπυραυλικά συστήματα στην περιοχή, αναφέρει η εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους.
Σύμφωνα με Αμερικανούς και Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Πεντάγωνο εργάζεται για την ανάπτυξη περίπου 11 ή 12 συστημάτων αεράμυνας στην περιοχή, ανέφερε η WSJ. Τα συστήματα αυτά θα σταθμεύσουν σε διάφορες βάσεις των Αμερικανών στη Μέση Ανατολή, όπως στο Ιράκ, τη Συρία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με το WSJ, συμφώνησαν με τα αμερικανικά αιτήματα να περιμένουν μέχρι να τεθούν σε εφαρμογή αυτά τα συστήματα, ενδεχομένως εντός αυτής της εβδομάδας. Την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον θα αντιδρούσε εάν στοχοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ – Γάζας.
Ωστόσο, το αίτημα των ΗΠΑ δεν είναι ο μόνος παράγοντας που λαμβάνει υπόψη το Ισραήλ, καθώς είναι έτοιμο για χερσαία εισβολή. Λαμβάνει επίσης υπόψη τις προσπάθειες παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας σε αμάχους στη Γάζα, καθώς και τις διπλωματικές προσπάθειες για την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, λένε οι αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.