THEPOWERGAME
Αν και παραδοσιακά ο Οκτώβρης σηματοδοτεί τη λήξη της καλοκαιρινής τουριστικής σεζόν, τόσο ο καλός καιρός στην Ελλάδα, όσο και η συνεχιζόμενη λαχτάρα για ταξίδια και η αναζήτηση προσιτών τιμών κρατούν τη ζήτηση σε αυξημένα επίπεδα σε σύγκριση με πέρυσι. Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα ωφελημένα εμφανίζονται τα καταλύματα τύπου Airbnb.
Όπως δείχνουν τα πιο πρόσφατα στοιχεία της AirDNA, της εξειδικευμένης εταιρείας ανάλυσης δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι κρατήσεις τόσο του Σεπτεμβρίου, όσο και για τους επόμενους μήνες, είναι πολύ καλύτερες σε σύγκριση με πέρυσι. Συγκεκριμένα, για την Ελλάδα ο Σεπτέμβρης έκλεισε με άνοδο 13,8% σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους και κατά 15% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019.
Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί και οι καταχωρίσεις ακινήτων στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, κατά 7,7% σε σύγκριση με πέρυσι και κατά 8% σε σύγκριση με το 2019. Έτσι, η πληρότητα των καταλυμάτων φέτος τον Σεπτέμβριο ήταν βελτιωμένη οριακά (1% έναντι του 2022 και 4% έναντι του 2019).
Αυξημένες ήταν οι τιμές τον φετινό πρώτο μήνα του φθινοπώρου. Η μέση τιμή διανυκτέρευσης έφτασε στα 208 ευρώ, +7% σε σύγκριση με πέρυσι.
Σε ό,τι αφορά τη ζήτηση για τους επόμενους μήνες του έτους, αυτή κινείται με ανοδικούς ρυθμούς σε σύγκριση με πέρυσι και συγκεκριμένα κατά περίπου 5% τον Οκτώβριο, 11% τον Νοέμβριο και 9% τον Δεκέμβριο.
Οι ευρωπαϊκές επιδόσεις και πού διαφοροποιείται η Ελλάδα
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Σεπτέμβριο του 2023 αυξήθηκε κατά 19,7% έναντι του 2022 και κατά 4,1% σε σύγκριση με το 2019. Μια εντυπωσιακή αύξηση που ακολουθεί έπειτα από μια πολύ καλή τουριστική σεζόν.
Το ακόμα πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το γεγονός ότι στην Ευρώπη η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης βλέπει μια αυξανόμενη προτίμηση για μεγαλύτερα ακίνητα. Χαρακτηριστικό είναι ότι η πληρότητα αυξήθηκε κατά 4,1% τον Σεπτέμβριο έναντι του ίδιου μήνα πέρυσι για ακίνητα τεσσάρων υπνοδωματίων και κατά 7,7% για τα ακίνητα πέντε υπνοδωματίων. Αντίθετα, τα ακίνητα ενός υπνοδωματίου (+0,3%), δύο υπνοδωματίων (+1,5%) και τριών υπνοδωματίων (+2,1%) κατέγραψαν «διακριτική» αύξηση.
Στην Ελλάδα, ωστόσο, αυτή η αυξημένη ζήτηση για μεγαλύτερα ακίνητα παρατηρήθηκε κυρίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Όπως εξηγεί η κ. Λένα Φλουρή, ιδιοκτήτρια του Guest First Vacation Rentals, που δραστηριοποιείται στην Κρήτη, «τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβρη τα σπίτια χωρητικότητας 6-8 ατόμων πήγαν πολύ καλύτερα, ενώ τα μικρά σπίτια ενός υπνοδωματίου τον Ιούλιο και τον Αύγουστο -και λιγότερο τον Σεπτέμβριο- κινήθηκαν κυρίως με last minute κρατήσεις. Τώρα, το φθινόπωρο, οι κρατήσεις για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα είναι πιο συγκρατημένες και ο λόγος είναι ότι υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός από τους tour operators, που διαθέτουν πακέτα σε πολύ προσιτές τιμές. Επιπλέον, το φθινόπωρο είναι εποχή που συνήθως προτιμούν τουρίστες μεγαλύτερης ηλικίας και λιγότερο οικογένειες και οι οποίοι προτιμούν να διαμένουν σε ξενοδοχεία που τους παρέχουν πλήρη γκάμα υπηρεσιών».
Οι επιδόσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο με μια ματιά
Οι διαθέσιμες καταχωρίσεις αυξήθηκαν κατά 14,2% σε ετήσια βάση και 2,3% πάνω από το 2019.
Η ζήτηση αυξήθηκε κατά 19,7% σε ετήσια βάση, 4,1% σε σύγκριση με το 2019.
Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 16,2% σε ετήσια βάση και 41,5% σε σύγκριση με το 2019.
Τα έσοδα αυξήθηκαν 39% σε ετήσια βάση και 47,2% από το 2019.
Η πληρότητα αυξήθηκε 1,5% σε ετήσια βάση και αυξήθηκε 0,1% σε σύγκριση με το 2019.
Τα έσοδα ανά διαθέσιμη ενοικίαση (RevPAR) αυξήθηκαν κατά 17,9% σε ετήσια βάση και αυξήθηκαν κατά 41,6% από το 2019
Όσον αφορά το μέλλον, οι κρατήσεις για τους χειμερινούς μήνες είναι ήδη 17% υψηλότερες από πέρυσι για τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο και 18% υψηλότερες για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Οι χριστουγεννιάτικοι προορισμοί είναι έτοιμοι για μια υπέροχη σεζόν, με πόλεις όπως η Κρακοβία (+73% σε ετήσια βάση), η Πράγα (+68% σε ετήσια βάση) και η Βιέννη (+61% σε ετήσια βάση) να έχουν όλες τεράστιες αυξήσεις στις κρατήσεις για τον Δεκέμβριο.
Για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, εξάλλου, υπάρχουν 18% περισσότερες κρατήσεις διανυκτερεύσεων για τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο από την ίδια περίοδο πέρυσι.