THEPOWERGAME
Καθώς «βρέχει» έργα πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, φαίνεται ότι εννέα όμιλοι κυριαρχούν στην αγορά. Παράλληλα, φαίνεται ότι, όταν «η πίτα είναι πολύ μεγάλη», δεν υπάρχει χρόνος για… καbγάδες και φασαρίες μεταξύ των παικτών της αγοράς.
Τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) δείχνουν ότι από τις αρχές του 2020 μέχρι και σήμερα έχουν προκηρυχθεί και συμβασιοποιηθεί περισσότερα από 600 έργα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, συμβατικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ το καθένα, συνολικού συμβατικού ύψους τουλάχιστον 2,5 δισ. ευρώ. Το συνολικό ύψος των συμβασιοποιημένων έργων πρέπει να ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, αν συμπεριληφθούν και τα έργα συμβατικού ύψους έως 100.000 ευρώ.
Η συλλογή των στοιχείων από το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ) δείχνει ακόμη ότι η αγορά κυριαρχείται από παίκτες που μετριούνται στα δάκτυλα του δύο χεριών. Μάλιστα, οι επικυρίαρχοι της αγοράς είναι πέντε, με την πρωτοκαθεδρία να έχουν οι τρεις πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών ΟΤΕ, Vodafone και Nova, μαζί με τις εταιρείες πληροφορικής Netcompany/Intrasoft και Unisystems.
Oι πέντε αυτοί παίκτες κατέχουν ο καθένας διψήφιο μερίδιο στα έργα πληροφορικής, έχοντας από πίσω τους τη Space Hellas, την Cosmos Business Systems, την Byte και την Quality & Realiabity (Q&R). Ο επικυρίαρχος της αγοράς είναι χωρίς καμία αμφιβολία ο ΟΤΕ. Χάρη στην υψηλή ρευστότητά του αλλά και την έγκαιρη στρατηγική εισόδου στη συγκεκριμένη αγορά -ξεκίνησε από 2015-, κατάφερε να «χτίσει» την κυριαρχία του, η οποία φαίνεται σε όλα τα νούμερα.
Ο ίδιος έχει αναλάβει ή/και συμμετάσχει συνολικά σε 101 έργα συνολικού συμβατικού αντικειμένου 843,8 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά συμπεριληφθούν και τα έργα της (μέχρι πρότινος) θυγατρικής του Cosmote, τότε ο αριθμός των έργων που έχει αναλάβει/συμμετάσχει (συμβατικού ύψους άνω των 100.000 ευρώ) ανέρχεται σε 134 και το συμβατικό αντικείμενο ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό αυτό, το μεγαλύτερο μέρος (574 εκατ. ευρώ) αφορά συμβάσεις που ανέλαβε ο ίδιος ο όμιλος ΟΤΕ και το μικρότερο μέρος (432,9 εκατ. ευρώ) αφορά συμβάσεις που ανέλαβε ως μέλος σε ένωση εταιρειών, κοινοπραξία κ.λπ.
Αλλά και οι ανταγωνιστές του, Vodafone και Nova, παρ’ όλο που άργησαν να εισέλθουν στην αγορά, δεν τα πήγανε άσχημα. Χάρη στην ισχυρή ρευστότητά τους κατάφεραν ν’ αποσπάσουν διψήφιο μερίδιο στις συμβάσεις και μάλιστα οι τρεις μαζί να ξεπεράσουν σε μερίδιο το 50%. Αντίθετα, οι παραδοσιακοί παίκτες της πληροφορικής περιορίζονται στο υπόλοιπο 50%.
Παρά όμως την έλευση τόσο μεγάλων παικτών στην αγορά πληροφορικής, φαίνεται ότι οι πόροι πάλι δεν επαρκούν. Η πίτα είναι τόσο μεγάλη, που φαίνεται ότι ακόμη και με τη συμμετοχή των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, υπάρχει χώρος για νεοεισερχόμενους. Αυτό δείχνει η είσοδος του Ομίλου Βαρδινογιάννη στην αγορά μέσω της κοινής εταιρείας που δημιουργήθηκε με τη Nova, αλλά και η είσοδος των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών (Intrakat, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Μυτιληναίος κ.λπ.) στη συγκεκριμένη αγορά.
Το ίδιο δείχνουν και τα στατιστικά των νομικών προσφυγών. Αν και παραδοσιακά ο κλάδος της πληροφορικής αποτελούσε ένα πεδίο νομικών «αλληλοσπαραγμών» με στόχο την ανάληψη έργων στον δημόσιο τομέα, τώρα πλέον οι προσφυγές μετριούνται στα δάκτυλα του ενός χεριού. Τουλάχιστον αυτό ισχύει στην Κοινωνία της Πληροφορίας, η διοίκηση της οποίας αναφέρει ότι σε σύνολο 251 διαγωνισμών που έχει προκηρύξει από το 2019 μέχρι και σήμερα, νομικές προσφυγές υπάρχουν μόλις σε 5 διαγωνισμούς (ποσοστό 2%).
Το τελευταίο μάλιστα διάστημα οι προκηρύξεις των διαγωνισμών έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (και όχι μόνον) είναι τέτοιες, που δεν υπάρχουν μεταξύ τους διαγωνιζόμενοι. Στους περισσότερους διαγωνισμούς υπάρχει ένας διαγωνιζόμενος και αυτός με τη βία, αφού, όπως φημολογείται, το απόθεμα έργων προς υλοποίηση έργων είναι τέτοιο, που οι άνθρωποι των εταιρειών δεν επαρκούν.
Ενδεικτικό είναι ότι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι μόνο για τις ψηφιοποιήσεις αρχείων (Υγείας, Δικαιοσύνης, πολεοδομιών κ.λπ.) θα απαιτηθούν τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι τα επόμενα δύο-τρία χρόνια.