THEPOWERGAME
Τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Το ΔΝΤ ανησυχεί για την τραγική απώλεια ζωών και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα σε διάσκεψη επενδυτών στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας.
«Αυτό που συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, συμβαίνει σε μια περίοδο που η ανάπτυξη είναι βραδεία και τα επιτόκια είναι υψηλά και το κόστος της εξυπηρέτησης του χρέους έχει αυξηθεί εξαιτίας της Covid και του πολέμου», δήλωσε.
Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς πλήττει ήδη τις οικονομίες των γειτονικών χωρών, επισήμανε επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ κατά την ομιλία της στο φόρουμ.
«Δείτε τις γειτονικές χώρες: την Αίγυπτο, το Λίβανο, την Ιορδανία, όπου οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές», τόνισε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
«Αυτό που βλέπουμε είναι περισσότερη νευρικότητα σε έναν ήδη νευρικό κόσμο» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ. «Υπάρχουν χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό και η αβεβαιότητα είναι αρνητική για τις τουριστικές ροές», πρόσθεσε.
Περιγράφοντας τους ειδικούς κινδύνους για την περιφέρεια, η ίδια υπογράμμισε πως «οι επενδυτές θα διστάσουν να πάνε στις χώρες αυτές, πως το κόστος της ασφάλισης -αν θέλετε να μεταφέρετε εμπορεύματα- θα αυξηθεί και πως υπάρχει επίσης κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των προσφύγων σε χώρες οι οποίες έχουν ήδη υποδεχθεί πολλούς».
Παγκόσμια Τράπεζα: Ο πόλεμος θα μπορούσε να πλήξει την παγκόσμια οικονομία
Σημειώνεται ότι χθες Τρίτη (24/10) ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ατζάι Μπάνγκα, σε συνέδριο επενδυτών στη Σαουδική Αραβία, ανέφερε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και τρομοκρατών της Χαμάς θα μπορούσε να επιφέρει «σοβαρό» πλήγμα στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.
«Αυτό που συνέβη πρόσφατα στο Ισραήλ και τη Γάζα – στο τέλος της ημέρας αν τα βάλεις όλα αυτά μαζί, νομίζω ότι ο αντίκτυπος στην οικονομική ανάπτυξη είναι ακόμη πιο σοβαρός», είπε ο Ατζάι Μπάνγκα.
«Ενώ όλα φαίνονται καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε πριν από λίγο καιρό στον αναπτυσσόμενο κόσμο, πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ επικίνδυνη συγκυρία», πρόσθεσε.