THEPOWERGAME
Τηλεδιάσκεψη με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ενέργειας του Ισραήλ και αντικείμενο τα βήματα ωρίμανσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ισραήλ (έργο EKE 3.10.1), που αποτελεί τη δεύτερη φάση του project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης), Κύπρου, Ισραήλ, πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), της Κύπρου (ΔΣΜΚ) και του Ισραήλ (NOGA).
Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη για Ελλάδα, Κύπρο, Ισραήλ για την ηλεκτρική διασύνδεση
Κατά την τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν θέματα γύρω από τη μελέτη κόστους-οφέλους του έργου (CBA), που ωριμάζουν η Κύπρος και το Ισραήλ, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συμφωνία διασυνοριακής κατανομής κόστους του project (Cross Border Cost Allocation-CBCA), που θα κληθούν στη συνέχεια να συνάψουν οι Ρυθμιστικές Αρχές των δυο χωρών.
Συμφωνήθηκε, επίσης, η συγκρότηση τεχνικών ομάδων εργασίας -με συμμετοχή στελεχών όλων των συμμετεχόντων- για τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων, προκειμένου να δρομολογηθούν τα δυο ορόσημα που προαναφέρθηκαν, στη βάση των δεδομένων που θα λάβουν από τους Διαχειριστές. Η επόμενη τηλεδιάσκεψη προγραμματίστηκε για την Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας (MoU) για την παροχή τεχνικών υπηρεσιών από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς της Ελλάδας προς αυτόν της Κύπρου.
Τι περιλαμβάνει το Μνημόνιο συνεργασίας με τον ΔΣΜ Κύπρου
Αντικείμενο του MoU είναι η παροχή τεχνικών υπηρεσιών από τον ΑΔΜΗΕ προς τον ΔΣΜΚ, με δεδομένο ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ απαιτεί στενή συνεργασία μεταξύ των δυο Διαχειριστών προκειμένου να μελετηθούν επακριβώς τα σενάρια λειτουργίας της, λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε συστήματος.
ΑΔΜΗΕ και ΔΣΜΚ επιβεβαιώνουν το κοινό τους ενδιαφέρον να συνεργαστούν με στόχο την ταχεία και απρόσκοπτη υλοποίησή του έργου. Ο ΑΔΜΗΕ, αξιοποιώντας την εκτεταμένη τεχνογνωσία που έχει αποκτήσει σε projects υποθαλάσσιων διασυνδέσεων τεχνολογίας HVDC, θα προσφέρει υπηρεσίες τεχνικής βοήθειας προς τον ΔΣΜΚ σε σχέση με τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε πεδία όπως η εκπόνηση τεχνικών μελετών και αναλύσεων για την διασύνδεση, σενάρια λειτουργίας, αξιολόγηση τεχνικών θεμάτων σχεδιασμού σύνδεσης και εξοπλισμού κ.ο.κ.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει επίσης την ανταλλαγή πληροφοριών -μεταξύ άλλων- για το νομικό πλαίσιο που θα διέπει το έργο, καθώς και τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, ώστε όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατό.