THEPOWERGAME
Την ώρα που το Ισραήλ, σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας, φαίνεται να κάνει δεύτερες σκέψεις για τη μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ο Εμανουέλ Μακρόν έστειλε μήνυμα για στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο με τη Χαμάς.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Γαλλίας πρότεινε την Τρίτη (24/10) από την Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται, ο διεθνής συνασπισμός της Δύσης που έχει αναπτυχθεί σε Ιράκ και Συρία για να πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος (ISIS) να διευρυνθεί για να συμπεριλάβει και τον πόλεμο κατά της Χαμάς, μετά τις σφαγές της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ.
«Η Γαλλία είναι έτοιμη ο διεθνής συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους, στον οποίο συμμετέχουμε για επιχειρήσεις στο Ιράκ και την Συρία, να πολεμήσει επίσης κατά της Χαμάς» είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, έχοντας στο πλευρό του τον Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μετά τη συνάντησή τους στην Ιερουσαλήμ, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε τον ισραηλινό πληθυσμό για την «αλληλεγγύη και τα συναισθήματα» της Γαλλίας, λέγοντας ότι και για τη χώρα του, που θρηνεί 30 Γάλλους νεκρούς, η επίθεση της Χαμάς αποτελεί «μαύρη σελίδα και της δικής μας ιστορίας». «Δεν είστε μόνοι» ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι η τρομοκρατία «είναι ο κοινός μας εχθρός».
Ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε επίσης «την οργάνωση Χεζμπολάχ, το ιρανικό καθεστώς, τους Χούτι στην Υεμένη» να μην αναλάβουν «το ρίσκο να ανοίξουν νέα μέτωπα», τη στιγμή που η ένταση στα σύνορα ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο αυξάνεται.
Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ισραηλινός στρατός θα καταστρέψει τη Χαμάς» κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. «Μετά τον πόλεμο, κανείς δεν θα ζει υπό τον τυραννία της Χαμάς» πρόσθεσε, προειδοποιώντας πάντως ότι «είναι πιθανόν η σύρραξη θα διαρκέσει πολύ».
Το Ισραήλ πληρώνει πληροφοριοδότες για τους ομήρους στα τούνελ της Χαμάς στη Γάζα
Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός έριξε φέιγ-βολάν στη Λωρίδα της Γάζας, στα οποία καλεί τους κατοίκους της να του γνωστοποιήσουν, έναντι οικονομικής αμοιβής, οποιαδήποτε πληροφορία μπορεί να διαθέτουν για τους Ισραηλινούς ομήρους που κρατούνται από τη Χαμάς.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αυτά τα φέιγ-βολάν, που έριξαν ισραηλινά αεροσκάφη και τα οποία κατέληξαν στο έδαφος στο Χαν Γιουνίς, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Αν θέλετε ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για τα παιδιά σας, κάντε το καλό και στείλτε μας ασφαλείς και χρήσιμες πληροφορίες για τα πρόσωπα που απήχθησαν και βρίσκονται ενδεχομένως στη ζώνη σας», έγραφαν στα αραβικά τα φέιγ-βολάν. «Ο ισραηλινός στρατός σας υπόσχεται να κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει την ασφάλεια τη δική σας και των εστιών σας, καθώς και μια οικονομική ανταμοιβή», προστίθεται στο φέιγ-βολάν. «Σας εγγυόμαστε πλήρη διακριτικότητα» καταλήγει το μήνυμα.
Στο έγγραφο υπάρχουν επίσης ένας αριθμός τηλεφώνου και διευθύνσεις στις εφαρμογές μηνυμάτων Telegram, Whatsapp και Signal, μέσω των οποίων μπορεί κάποιος να έρθει σε επικοινωνία με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να δώσει οποιαδήποτε πληροφορία σε σχέση με τους ομήρους.
Όπως ανέφερε και ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Νόαμ Κατς, στην 27η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist, στα χέρια της Χαμάς βρίσκονται 220 όμηροι. Έκτοτε, ο ισραηλινός στρατός σφυροκοπά ως αντίποινα τη Λωρίδα της Γάζας που ελέγχεται από την εξτρεμιστική οργάνωση.
Όμηρος στα χέρια της Χαμάς – Η μαρτυρία της 85χρονης που αφέθηκε ελεύθερη στη Γάζα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μία ηλικιωμένη Ισραηλινή όμηρος, που αφέθηκε ελεύθερη από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια της νύχτας, είπε πως χτυπήθηκε από εξτρεμιστές της Χαμάς κατά τη μεταφορά της στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, αλλά στη συνέχεια είχε καλή μεταχείριση στη διάρκεια της αιχμαλωσίας της στον παλαιστινιακό θύλακο.
Η 85χρονη Γιοτσεβέντ Λίφσιτς ήταν μια από τις δύο γυναίκες που αφέθηκαν ελεύθερες αργά χθες, Δευτέρα. Η άλλη γυναίκα που απελευθερώθηκε ήταν η Ισραηλινή Νούριτ Κούπερ, 79 ετών. Όμως, οι σύζυγοι και των δύο, ηλικίας 83 και 84 ετών, παραμένουν όμηροι μαζί με άλλους περίπου 220 πολίτες στα χέρια της Χαμάς.
«Πέρασα από κόλαση, δεν πιστεύαμε ούτε ξέραμε ότι θα φθάναμε σε αυτήν την κατάσταση», δήλωσε στους δημοσιογράφους, καθισμένη σε αναπηρική καρέκλα έξω από το νοσοκομείο του Τελ Αβίβ όπου μεταφέρθηκε μετά την απελευθέρωσή της. Φανερά αδύναμη, η Λίφσιτς είπε πως την έβαλαν πάνω σε μοτοσικλέτα και τη μετέφεραν από το κιμπούτς της στη γειτονική Γάζα.
«Όταν ήμουν πάνω στη μοτοσικλέτα, το κεφάλι μου ήταν στην μία πλευρά και το υπόλοιπο κορμί μου στην άλλη πλευρά. Οι νεαροί με χτύπησαν στον δρόμο. Δεν μου έσπασαν τα πλευρά, αλλά πονούσα και δυσκολευόμουν να αναπνεύσω» ανέφερε.
Άπαξ και έφθασε στη Γάζα, είπε πως οι απαγωγείς της την οδήγησαν μέσα σε σήραγγες, τις οποίες συνέκρινε με ιστό της αράχνης, υπογραμμίζοντας πως τη μεταχειρίστηκαν καλά. Η Λίφσιτς είπε πως την επισκέφθηκε γιατρός, ο οποίος και εξασφάλισε ότι η ίδια και άλλοι όμηροι θα έπαιρναν το ίδιο είδος φαρμάκων που έπαιρναν και στο Ισραήλ. Και πρόσθεσε πως ο ισραηλινός στρατός δεν έλαβε αρκετά σοβαρά υπόψη την απειλή της Χαμάς, συμπληρώνοντας ότι «ο πολυδάπανος φράκτης ασφαλείας, που υποτίθεται ότι θα κρατούσε μακριά τους μαχητές, δεν βοήθησε καθόλου».
Η κόρη της ηλικιωμένης, η Σάρον Λίφσιτς, που ζει στο Λονδίνο, καλλιτέχνης και ακαδημαϊκός, είπε πως είναι «απίστευτο» που ξαναβρέθηκε μαζί της και «που κρατάει το χέρι της και τη φιλάει στο μάγουλο». «Είναι πολύ έξυπνη και θέλει πολύ να μοιραστεί τις πληροφορίες, να περάσει τις πληροφορίες στις οικογένειες των άλλων ομήρων με τους οποίους ήταν μαζί», δήλωσε στο BBC.
«Η μητέρα μου είπε πως τους φρόντιζαν και υπήρχε ένας γιατρός εκεί, αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό για όλους. Είναι τόσοι οι άνθρωποι που έχουμε χάσει, είναι μια μικρή αχτίδα φωτός αλλά υπάρχει επίσης τεράστιο σκοτάδι» συνέχισε.
Η Λίφσιτς είπε πως η ίδια και η μητέρα της εξακολουθούν να ονειρεύονται την ειρήνη με τους Παλαιστίνιους, ακόμη κι αν μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή στη Γάζα από το Ισραήλ απειλεί να προκαλέσει ευρύτερο πόλεμο στην περιοχή. «Πρέπει να βρούμε τρόπους γιατί δεν υπάρχει εναλλακτική. Το αντίθετο, με κάνει ακόμη πιο αποφασισμένη» είπε ακόμη. Και κατέληξε: «Ο δρόμος έχει γίνει μακρύτερος. Έχουμε να κάνουμε με πένθος και απώλεια σε επίπεδο που δεν θα μπορέσουμε ποτέ να ξεπεράσουμε, αλλά ως έθνη πρέπει να βρούμε έναν δρόμο προς τα εμπρός».
Πάνω από 5.750 οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας από τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ
Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 5.791 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 7 Οκτωβρίου και την έναρξη των ισραηλινών πληγμάτων στη Λωρίδα της Γάζας.
Μεταξύ των νεκρών αυτών βρίσκονται 2.360 παιδιά, διευκρίνισε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος. Μόνο το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 704 Παλαιστίνιοι. Οι τραυματίες ανέρχονται σε 16.297.