THEPOWERGAME
H οικονομία της Γερμανίας αναμένεται να εκτοπίσει την οικονομία της Ιαπωνίας από την τρίτη θέση παγκοσμίως το 2023, υποβοηθούμενη από τη διολίσθηση του γεν έναντι του δολαρίου και του ευρώ. Οι τελευταίες προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκτιμούν ότι το ονομαστικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Γερμανίας θα ανέλθει φέτος σε 4,43 τρισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 4,23 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ιαπωνία γράφει το Bloomberg.
Οι προβλέψεις έρχονται καθώς το γεν παραπαίει κοντά στο όριο των 160 μονάδων έναντι του ευρώ και παραμένει σε απόσταση αναπνοής από το χαμηλό 33 ετών έναντι του δολαρίου που προκάλεσε έναν δεύτερο γύρο νομισματικών παρεμβάσεων τον περασμένο Οκτώβριο. Το ευρώ έφτασε για τελευταία φορά τα 160 γεν τον Αύγουστο του 2008.
Η αδυναμία του γεν έχει προκληθεί σε μεγάλο βαθμό από θεμελιώδεις διαφορές στη νομισματική πολιτική.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησαν τα επιτόκια από τα πανδημικά χαμηλά επίπεδα για να αντιμετωπίσουν τον πληθωρισμό, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας παρέμεινε σε καθεστώς τόνωσης, καθώς επιδιώκει να καλλιεργήσει την αύξηση των τιμών μετά από χρόνια αποπληθωρισμού.
Ενώ η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν αμετάβλητα τα επιτόκια στις προσεχείς συνεδριάσεις τους, οι προσδοκίες ότι το κόστος δανεισμού θα παραμείνει υψηλότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πιθανό να διατηρήσουν τις πιέσεις στο γεν.
Η BOJ συνεδριάζει την επόμενη εβδομάδα εν μέσω εικασιών για πιθανή διόρθωση του ελέγχου της στις αποδόσεις των ομολόγων, αλλά ο τερματισμός του αρνητικού επιτοκίου της δεν αναμένεται ευρέως να έρθει πριν από το επόμενο έτος.
Παρόλα αυτά, τα στοιχεία υποδεικνύουν επίσης σταθερότερη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στη Γερμανία, η οποία θα προβληματίσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στην Ιαπωνία, καθώς εξετάζουν τις λεπτομέρειες του τελευταίου οικονομικού πακέτου τους.
«Είναι αλήθεια ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της Ιαπωνίας έχει μείνει πίσω και παραμένει υποτονικό», δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομίας της Ιαπωνίας Yasutoshi Nishimura, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. «Θα θέλαμε να ανακτήσουμε το έδαφος που χάθηκε τα τελευταία 20 ή 30 χρόνια. Θέλουμε να το πετύχουμε αυτό με μέτρα όπως η επερχόμενη δέσμη μέτρων».
Ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα δήλωσε τη Δευτέρα ότι το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας περιλαμβάνει την επέκταση των ενεργειακών επιδοτήσεων, ένα μέτρο που αποσκοπεί να συμβάλει στην άμβλυνση της κρίσης του κόστους ζωής που προκλήθηκε από τον ισχυρότερο πληθωρισμό της Ιαπωνίας εδώ και δεκαετίες.
Είπε ότι θα υπάρξουν επίσης μέτρα για να διασφαλιστεί ότι η ανοδική δυναμική των μισθών θα παραμείνει σε ισχύ, μαζί με κάποια μορφή μείωσης της φορολογίας.
Τα στοιχεία του ΔΝΤ δείχνουν ότι και οι Γερμανοί αισθάνονται πιθανότατα πολύ καλύτερα από τους Ιάπωνες. Το μέσο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά άτομο στη Γερμανία προβλέπεται να ανέλθει σε 52.824 δολάρια σε σύγκριση με 33.950 δολάρια στην Ιαπωνία.