THEPOWERGAME
Δύο νομοθετικές ρυθμίσεις ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη σύσταση δύο νέων φορέων οι οποίοι θα έχουν καίριο ρόλο στην προώθηση των επενδύσεων, των έργων υποδομής στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης καθώς και στην αξιοποίηση των εκτάσεων που θα επιστρέψουν στο Δημόσιο μετά την απολιγνιτοποίηση.
Η πρώτη ρύθμιση προβλέπει την ίδρυση ενός εξειδικευμένου οργανωτικού σχήματος με τη μορφή «Οχήματος Ειδικού Σκοπού» (SPV) «στην κυριότητα του οποίου θα περιέλθουν όλες οι γαίες των ευρέων ζωνών εξόρυξης λιγνίτη και τα πάγια επί αυτών στοιχεία, εκτός εκείνων μόνο που θα διατηρήσει η ΔΕΗ για δικές της δραστηριότητες».
Ο ρόλος του SPV
Το SPV «θα αναλάβει την αρμοδιότητα αποκατάστασης, εξυγίανσης και αναβάθμισης των εκτάσεων αυτών τις γαίες των ευρέων ζωνών εξόρυξης λιγνίτη και λειτουργίας των ατμοηλεκτρικών σταθμών της ΔΕΗ Α.Ε., ενώ θα αναπτύξει σχεδιασμούς για την αξιοποίησή τους σύμφωνα με τις γενικές χρήσεις γης που έχουν προσδιοριστεί στο Εθνικό Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ), κυρίως μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και τη διάθεσή τους για την ανάπτυξη νέων οικονομικών δραστηριοτήτων με ενιαίες και ταχύτατες διαδικασίες αδειοδότησης». Πρόκειται συνολικά για περίπου 150.000 στρέμματα στην Δυτική Μακεδονία, τμήμα των οποίων θα διατηρήσει η ΔΕΗ για την προώθηση των δικών της επενδύσεων στην περιοχή.
Το σχέδιο για τη σύσταση του SPV περιλαμβάνεται στο συνοπτικό υπόμνημα κατανόησης των βασικών αρχών (Concept Paper) του Προγράμματος Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 26 Απριλίου. Στο υπόμνημα παρουσιάζεται η αρχιτεκτονική του προγράμματος και συμπυκνώνονται οι κατευθύνσεις σχεδιασμού της αναπτυξιακής του στρατηγικής καθώς του τρόπου εφαρμογής της.
Τα έργα αποκατάστασης των εδαφών
Όπως είναι γνωστό «για την υλοποίηση των έργων αποκατάστασης των εδαφών θα χρησιμοποιηθεί, ως διαθέτουσα μεγάλη σχετική εμπειρία και ευελιξία, η ΔΕΗ Α.Ε., η οποία θα τα αναλάβει εργολαβικά, είτε δια των υπηρεσιών της, είτε μέσω υπεργολάβων». Η σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί ενώ πρόσφατα ανακοινώθηκε πως 300 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διατεθούν για το σκοπό αυτό. Στο υπόμνημα που τέθηκε προς διαβούλευση αναφέρεται πως «κατά την επιλογή των εδαφών προς αποκατάσταση θα ληφθούν υπόψη οι χρονικοί περιορισμοί του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το οποίο θα χρηματοδοτήσει το σχετικό κόστος, καθώς και των ενεργειών που απαιτεί η ολοκλήρωση των αναγκαίων παρεμβάσεων για την εξυπηρέτηση των νέων χρήσεων γης».
Η δεύτερη νομοθετική ρύθμιση που εκκρεμεί αφορά τον φορέα υλοποίησης των απαραίτητων έργων υποδομής στις περιοχές του ΣΔΑΜ. Μετά από σχετική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της «Εγνατία Οδός Α.Ε.», προετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για τη δημιουργία μιας εξειδικευμένης θυγατρικής εταιρίας (Μετάβαση ΑΕ), η οποία θα αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της μητρικής «προκειμένου να αποτελέσει τον κύριο φορέα υλοποίησης πράξεων στις περιοχές ΔΑΜ. Η νέα εταιρία θα αναλάβει όλη την αλληλουχία ενεργειών, από την ωρίμανση έως την ολοκλήρωση των έργων, καθώς και την υποστήριξη τοπικών φορέων προκειμένου να ανταποκρίνονται βέλτιστα στις πολλαπλές προκλήσεις».