THEPOWERGAME
Ο Πρεμ Γουάτσα και το βραβείο του πιο ανθεκτικού επενδυτή
«Το βραβείο του πιο ανθεκτικού επενδυτή» θα έπρεπε να πάρει ο Prem Watsa, ο επικεφαλής της Fairfax, όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στα εγκαίνια του πολυτελούς τουριστικού θερέτρου «One&Only Aesthesis», εκεί που κάποτε λειτουργούσαν τα «Αστέρια» της Γλυφάδας. Ο πρωθυπουργός συνέχισε υπενθυμίζοντας πως η Fairfax είχε επενδύσει πριν από την κρίση στη Eurobank και στήριξε την τράπεζα και τη διοίκησή της στα «πέτρινα χρόνια».
Όσο για τον Prem Watsa, επανέλαβε τα καλά λόγια για τους επικεφαλής της ,Eurobank Φωκίων Καραβία, της Grivalia Hospitality, Γιώργο Χρυσικό, και της Eurolife, Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου. Ευχήθηκε στον πρωθυπουργό να μετατρέψει την Ελλάδα σε μια “triple A economy”, δηλαδή σε μια οικονομία με την ανώτερη πιστοληπτική αξιολόγηση. Ο κ. Μητσοτάκης, που ανέβηκε αμέσως μετά στο βήμα, είπε πως προς το παρόν αυτό που βλέπει «είναι ένα triple A resort»!
Το μισό υπουργικό συμβούλιο και οι μισοί ισχυροί εργολάβοι στα εγκαίνια
– Στα χθεσινά εγκαίνια του «One&Only Aesthesis» παραβρέθηκε, πάντως, σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο, καθώς και αρκετοί από τους επικεφαλής των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων, οι οποίοι είχαν και εμπλοκή στο έργο. Συμμετοχή είχαν οι Mytilineos, ΤΕΡΝΑ, αλλά και η (μικρή και εξειδικευμένη σε τουριστικά συγκροτήματα) ΕΘΝΟΚΑΤ. Ήταν εκεί ο επικεφαλής του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αλλά και ο επικεφαλής της Dimand, Δημήτρης Ανδριόπουλος, που εντοπίστηκε σε πηγαδάκι με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου. Είδαμε, επίσης, τους κ. Νίκο Καραμούζη, Απόστολο Ταμβακάκη και άλλους γνωστούς επενδυτές ή επιχειρηματίες.
Η επανεμφάνιση του Καραμανλή
– Μπορεί κατά την πρόσφατη προεκλογική περίοδο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές να έλαμψε διά της απουσίας του, όμως χθες έκανε την επανεμφάνισή του σε εκδήλωση της Japan Tobacco International (JTI), στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ο λόγος για τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος, για όσους δεν το γνωρίζουν, είναι πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου των εταιρειών της Συνεταιριστικής Ένωσης Καπνοπαραγωγών Ελλάδος (ΣΕΚΕ ΑΕ). H ΣΕΚΕ έχει μεγάλες δουλειές με την Japan Tobacco International, αφού μέλη της τροφοδοτούν με πρώτες ύλες (καπνά) αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ ετησίως την εν Ελλάδι βιομηχανία των Ιαπώνων. Ο κ. Καραμανλής στο μήνυμα του χαιρέτισε τις δραστηριότητες της JTI στην ακριτική περιοχή της Θράκης, επισημαίνοντας πως αυτές αποτελούν πυλώνα της ανάπτυξης του πρωτογενούς τομέα, των εξαγωγών, αλλά και της κοινωνικής συνοχής της περιοχής, με τις θέσεις εργασίας που προσφέρουν. Παράλληλα, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε και τη συνεχώς αναπτυσσόμενη δραστηριότητα της ΣΕΚΕ, που αυξάνει συνεχώς την παρουσία της στη ΝΑ Ευρώπη και αυτό όχι μόνον με προϊόντα καπνού, αλλά και με πολλά άλλα.
Το λίφτινγκ στα δημοσιογραφικά γραφεία του ΥΠΕΘΟ
– Σε λίφτινγκ στην αίθουσα των δημοσιογράφων προχωρεί το υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Πρόκειται για την αίθουσα στον 6ο όροφο του κτιρίου που γίνονται οι επίσημες δηλώσεις των εκάστοτε υπουργών. Χθες πρωί-πρωί ήρθαν τα συνεργεία για να μετρήσουν τους χώρους, ώστε να ξεκινήσει ανακαίνιση. Όπως έλεγαν στελέχη του υπουργείου, ο χώρος χρειάζεται ένα «φρεσκάρισμα», ενώ πρέπει να αλλαχτεί/επισκευαστεί και ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Σημειώνεται ότι η τελευταία ανακαίνιση έγινε επί υπουργίας Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ η πολυκαιρία έχει καταστήσει μεγάλο μέρος του εξοπλισμού άχρηστο.
Ασφαλής προορισμός η Ελλάδα, λένε οι ΗΠΑ
– Με την αγωνία σχετικά με τις εχθροπραξίες στο Ισραήλ να κορυφώνεται, τόσο για την ανθρωπιστική και γεωπολιτική διάσταση του θέματος, όσο και για την οικονομική, ο κόσμος του τουρισμού παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Η αγορά του Ισραήλ αυτήν τη στιγμή είναι εντελώς «παγωμένη», όπως είναι προφανές, αλλά υπάρχει διάχυτη αναστάτωση για το πόσο μπορεί να επηρεαστούν κι άλλες αγορές, με κύρια αυτή των ΗΠΑ. Προς το παρόν, πάντως, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ κατατάσσει την Ελλάδα στο χαμηλότερο επίπεδο κινδύνου ασφαλείας (το 1), στην παγκόσμια ταξιδιωτική σύσταση που εξέδωσε μετά την έναρξη του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς. Αντίθετα, στο επίπεδο 4 – Μην ταξιδεύετε περιλαμβάνονται ο Λίβανος, η Ρωσία, η Σομαλία και το Νότιο Σουδάν.
Περισσότερα και ακριβότερα εξοχικά αγοράζουν οι ξένοι
– Έως το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν πουληθεί 25% περισσότερα εξοχικά σε σχέση με το 2022, ενώ η συνολική αξία των συναλλαγών σήμερα έχει αυξηθεί κατά 33% και εκτιμάται ότι θα «σκαρφαλώσει» στο 45%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Elxis. Εκτός από τον μεγαλύτερο αριθμό εξοχικών κατοικιών που έχει αγοραστεί από ξένους επενδυτές, μετά την άνοιξη έχει παρατηρηθεί και η στροφή σε πιο ακριβές και ποιοτικές κατασκευές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι συνθήκες σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές ακινήτων έχουν καταστεί μη συμφέρουσες για τους περισσότερους αγοραστές. Έτσι, πολλοί προτιμούν να αγοράσουν μια ποιοτική και σύγχρονη κατοικία στην Ελλάδα, μια αγορά που είναι από τις λίγες που συνεχίζουν να έχουν ανοδική πορεία. Οι περισσότεροι αγοραστές προχωρούν σε αγορές εξοχικών αξίας από 250.000 έως 500.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος, τις προδιαγραφές και το σημείο που βρίσκεται το κάθε ακίνητο. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται από γερμανόφωνες χώρες και συγκεκριμένα τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία και το Βέλγιο.
Στον Καναδά προτιμούν το ελληνικό λαβράκι από το… τουρκικό
– Η Ελλάδα είναι ο κυριότερος προμηθευτής της καναδικής αγοράς σε φρέσκο λαβράκι, καταλαμβάνοντας το 70% του συνόλου των καναδικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο προϊόν. Το 2022 μάλιστα η χώρα μας αύξησε τις εξαγωγές της κατά 30%, σε αντίθεση με τον αμέσως επόμενο προμηθευτή, την Τουρκία, η οποία είδε τις αντίστοιχες εξαγωγές της να μειώνονται κατά 34%. Σημειώνεται ότι το 2022 οι εξαγωγές ελληνικών ιχθυρών στον Καναδά άγγιξαν σχεδόν τα 12 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 4 εκατ. ευρώ συγκριτικά με το 2021. Μάλιστα, πέρυσι το πλεόνασμα του εμπορικού μας ισοζυγίου έναντι του Καναδά διευρύνθηκε σε ποσοστό 67%, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν 54% και μειώθηκαν αντίστοιχα οι εισαγωγές κατά 2%.
Δύσκολοι καιροί για διαχειριστές κεφαλαίων
Ενώ ο κλάδος του asset management βρισκόταν για σχεδόν δύο δεκαετίες σε τροχιά συνεχούς ανάπτυξης, με ισχυρά αποτελέσματα και σταθερές αποδόσεις, από το 2022 οι άνεμοι δεν είναι πλέον ούριοι. Η ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και η καθίζηση των αποδόσεων μετοχών και ομολόγων οδήγησαν σταδιακά σε μείωση των υπό διαχείριση κεφαλαίων. Μελέτη της BCG τοποθετεί αυτήν τη μείωση στο 10%, κατά περίπου 10 τρισ. δολ., εκτίμηση που τοποθετεί σήμερα τον πήχη των υπό διαχείριση κεφαλαίων στα $98 τρισ. δολ. παγκοσμίως. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η πτώση αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε ετήσια βάση από το 2005 και ασφαλώς κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους διαχειριστές.
Τραβούν την ανηφόρα…
– Μπορεί στην παγκόσμια οικονομία να πνέουν ανάποδοι άνεμοι. Μπορεί το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων και του πληθωρισμού να στενεύει τα περιθώρια για επενδύσεις, ωστόσο κάποια είδη επενδύσεων κάθε άλλο παρά ακολουθούν την κατιούσα. Ο λόγος για τις επενδύσεις στην τεχνολογία, οι οποίες αναμένεται και φέτος αλλά και το 2024 να είναι αυξημένες. Για την ακρίβεια, οι αναλυτές προβλέπουν ότι το 2024 οι τεχνολογικές δαπάνες θα αυξηθούν εκ νέου, αυτήν τη φορά κατά 8% σε σχέση με το 2023, για φτάσουν τα 5,1 τρισ. δολ. Σύμφωνα με την Gartner, το τρέχον έτος ο πλανήτης θα επενδύσει γύρω στα 4,7 τρισ.δολ. στην τεχνολογία, ποσό που επίσης είναι αυξημένο έναντι της περασμένης χρήσης, κατά 3,5%. Όπως όλα δείχνουν, οι επενδύσεις στην τεχνολογία δεν πρόκειται να ανακρούσουν πρύμναν ούτε και τα επόμενα χρόνια, αφού πλέον στο… παιχνίδι μπαίνει και η γενετική τεχνητή νοημοσύνη, το λεγόμενο GenAI, που ακόμη δεν έχει κάνει έντονα αισθητή την παρουσία του στην αγορά της πληροφορικής, κάτι που αναμένεται να γίνει από το 2025.