THEPOWERGAME
Την ανηφόρα πήραν και την Παρασκευή (20/10) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν ανήσυχοι το Ισραήλ να προετοιμάζει τη χερσαία επίθεση κατά της Χαμάς και προβληματίζονται για τις πιθανές αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή σε περίπτωση γενίκευσης της σύρραξης, με την εμπλοκή χωρών όπως ο Λίβανος και το Ιράν.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό, τύπου Brent, αυξήθηκαν κατά 70 σεντς ή 0,8% στα 93,08 δολάρια το βαρέλι. Την ίδια στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate, παραδόσεως Νοεμβρίου, τα οποία λήγουν την Παρασκευή, σημείωσαν άνοδο 60 σεντς ή 0,7% στα 89,97 δολάρια το βαρέλι. Επίσης, το συμβόλαιο WTI Δεκεμβρίου σημείωσε αύξηση 61 σεντς στα 88,96 δολάρια το βαρέλι.
«Η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο επίκεντρο της αγοράς λόγω των φόβων για μια σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή, η οποία πιθανότατα θα συνεπάγεται διακοπή των προμηθειών πετρελαίου» σημείωσε ο John Kilduff από την Again Capital, επενδυτική εταιρεία σε ορυκτά καύσιμα και μετάλλα, με έδρα τη Νέα Υόρκη. Αφού εκτίμησε ότι οι διαταραχές εφοδιασμού «μπορεί να είναι μια απομακρυσμένη πιθανότητα» με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, «η αγορά όμως δεν μπορεί να το αγνοήσει, ειδικά οδεύοντας προς το Σαββατοκύριακο, όταν τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν δραματικά».
Το Ισραήλ προ των πυλών της Γάζας
Όλα δείχνουν ότι το Ισραήλ ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας, θέτοντας ως βασική προτεραιότητα την καταστροφή της Χαμάς, ακόμα και αν αυτό στοιχίσει τη ζωή σε ομήρους. Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου βρίσκεται ναυτική δύναμη των ΗΠΑ, αποτελούμενη από δύο αεροπλανοφόρα. Ήδη, πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ αναχαίτισε πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη και στόχο είχαν το Ισραήλ. Στην Υεμένη μαίνεται μακροχρόνιος εμφύλιος από δύο συνασπισμούς των οποίων ηγούνται η Σαουδική Αραβία από τη μία πλευρά και το Ιράν από την άλλη. Οι πύραυλοι που εξουδετερώθηκαν από το καταδρομικό USS Carney, εκτοξεύτηκαν από αντάρτες Χούθι, οι οποίοι έχουν τη στήριξη της Τεχεράνης.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, δύο ακόμη παράγοντες ωθούν προς τα πάνω τις τιμές του πετρελαίου: Η χαμηλή παραγωγή από Σαουδική Αραβία και Ρωσία, καθώς και η σημαντική μείωση των αποθεμάτων -κυρίως στις ΗΠΑ. Η UBS, όπως μετέδωσε το CNBC, τοποθετεί την τιμή του Brent ακόμα και στα 100 δολάρια/βαρέλι στις επόμενες συνεδριάσεις.