THEPOWERGAME
Έπειτα από 13 χρόνια η Ελλάδα αποκτά επενδυτική βαθμίδα με τη «σφραγίδα» της S&P και δημιουργούνται νέες ευνοϊκές συνθήκες για την ελληνική οικονομία. Αναμένεται αύξηση των επενδύσεων, μείωση του κόστους δανεισμού και θετικό «σοκ» στο Χρηματιστήριο Αθηνών για το οποίο αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση του στις ώριμες αγορές. Τα οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας θα διαχυθούν μέχρι το απλό νοικοκυριό και τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που θα δουν, σε μια εποχή συσταλτικής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ με άνοδο των επιτοκίων, το κόστος δανεισμού τους να μειώνεται. Παράλληλα, η έλευση νέων, ισχυρότερων και μακροπρόθεσμων επενδυτών που θα επενδύσουν στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει περισσότερες θέσεις εργασίας.
Πιο αναλυτικά, με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η Ελλάδα θα προσελκύσει δεκαπλάσια επενδυτικά κεφάλαια σε σχέση με αυτά που επένδυαν μέχρι σήμερα στη χώρα, τα οποία θα κατευθυνθούν στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, των μετοχών, των ακινήτων και των λοιπών assets.
Το πρώτο ορατό όφελος του investment grade θα είναι η μείωση των περιθωρίων (spread) δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία αλυσίδα ευνοϊκών εξελίξεων.
Με την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας (και τις αναβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν για τον τραπεζικό κλάδο), οι τράπεζες θα δουν το κόστος χρηματοδότησής τους από τις αγορές να μειώνεται σημαντικά (εκτιμάται ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 30% – 40%), σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς οφείλουν να αντλήσουν κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL ή και να επιλέξουν να απευθυνθούν στις αγορές με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναλύσεις, η επενδυτική βαθμίδα θα φέρει εξοικονόμηση κόστους τόκων για τις μελλοντικές εκδόσεις MREL, ύψους 8 δισ. (δηλαδή 80 εκατ. ευρώ συνδυαστικά ετησίως για μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά 100 μ.β.) και βελτίωση της ποιότητας των χαρτοφυλακίων των τίτλων των τραπεζών που αποτελούνται κυρίως από ελληνικά κρατικά ομόλογα.
Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού θα δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη άνεση να δώσουν περισσότερα δάνεια (µε χαμηλότερο κόστος σταδιακά για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ) και παράλληλα θα ενισχύσει την κερδοφορία τους. Ως αποτέλεσμα, θα μπορέσουν να επιταχύνουν τη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια.
Ωφελημένες θα είναι οι τράπεζες και από τη μεγαλύτερη αξία που θα έχουν τα ενέχυρα που καταθέτουν για δανεισμό από την ΕΚΤ. Ανακαθισμένα θα είναι και τα senior ομόλογα που διακρατούν από τις τιτλοποιήσεις του «Ηρακλή», ενώ τυχόν νέες τιτλοποιήσεις θα γίνουν µε χαμηλότερο κόστος για τη λήψη κρατικών εγγυήσεων. Τέλος, οι τράπεζες θα είναι οι κύρια ωφελημένες από τους επενδυτές που θα φέρει η επενδυτική βαθμίδα, στη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Η συμπερίληψη της χώρας στα επενδυτικά «πορτοφόλια» διεθνών θεσμικών θα έχει αντανάκλαση και στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Και αυτό καθώς θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την αναβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών από αναδυόμενη σε ώριμη αγορά, προσελκύοντας ισχυρότερους επενδυτές.